1 lira kazanayım derken 3 lira ziyan ediyoruz

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Eray ŞEN

reticisinden, toptancısına ve tüketicisine kadar her insanın şikayetçi olduğu yumurta bölümünde yaşanan külfetler bitmek bilmiyor. DÜNYA’nın 27 üreticiden 15’inin iflas ettiği Afyon yumurta üreticilerinin problemlerini lisana getiren haberi Adana’da da yankı buldu. Adana, Hatay ve Mersin bölgesine her gün yüzde 20’si kendi üretimi olarak 350-400 bin yumurta veren Gültav İdare Şurası Lideri Mehmet Sevecen Gültekin, girdi maliyetlerinde son bir yılda yüzde 100 fark olduğunu vurgulayarak, “Geçen sene yemin kilosunu 1.5 TL’ye mal ediyorduk, şu anda 3 TL oldu. Koli, jelatin üzere ithal olan sarf gerecimizin maliyeti neredeyse üç katına yaklaştı, geçen sene 4 liraya aldığımız koliyi şu anda 11 liraya alıyoruz. İşçi maliyetimiz de geçen seneye bakılırsa yüzde 40-50 arttı” dedi.

Yüzde 20 ziyanına satış

Maliyet artışlarını fiyata tam olarak yansıtamadıklarını söz eden Gültekin, “Toptan fiyat olarak geçen sene 30 adetlik bir yumurta kolisinin üretim maliyeti 9 liraydı, yazın 7-8 liraya da satıldı, 10-12 liraya da satıldı ve bir biçimde dengeyi buldu. Lakin şu anda maliyet 17 liranın üzerinde. Bu maliyetle, yaklaşık bir buçuk ay 18-20 lira içinde satıldı, son 6 aydır ise 1416 lira içinde gidiyor. Yüzde 20 bandında ziyan var” bilgisini verdi. Gültekin, üretim kademesinden markete kadar olan süreçte yaşananları ise şöyleki anlattı: “Üretici 17 liraya mal ettiği yumurtayı, ziyan etme kıymetine 15 liraya toptancıya satıyor. Toptancının geçen sene 2 lira olan koli, ambalajlama, personellik, dağıtım maliyeti, bu sene 5 lira ve bunu 15 liranın üzerine ekliyor, 1 lira da kâr koyuyor, 21 liraya markete gönderiyor. Market bunu yüzde 1 ile alıyor, yüzde 8 KDV, yüzde 25 de kar ekliyor, yumurta 26 – 30 lira oluyor. Tüketici yüksek fiyat niçiniyle bu sefer market yerine pazarı tercih ediyor, marketlerde satış düşüyor, artan eser iade ediliyor, bir de oradan maliyet yükseliyor, sonuçta 1 lira kazanayım derken 3 lira ziyan ediyoruz.”