‘100. yaş günümü cumhuriyetle kutlayacağım’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘100. yaş günümü cumhuriyetle kutlayacağım’
GÖKHAN KARAKAŞ İstanbul – Türkiye’nin en yaşlı müzisyenlerinden İlham Gencer, 98 yaşını kutlamaya ve yeni projelerle müzikseverlerin karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Kızı Ayşe Gencer ile Türkiye genelinde bir müzik projesine hazırlanan Gencer, “18 yaşından beri sahnelerde müzik söylüyorum, yani 80 yıldır sahnedeyim. Lakin üretmekten yorulmadım. Büyük Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ile yaşıtım. 100’üncü yaş günümü Cumhuriyet coşkusuyla kutlayacağım” dedi.

12 lisanda söylüyor

Türkiye’nin birinci caz sanatkarlarından ve piyanist şantörlerinden, beş lisanda konuşup 12 lisanda müzik söyleyen Bozkurt İlham Gencer, Türkçe kelamlı batı müzik akımından günümüze kadar uzanan müzik vakit tünelinin yaşayan şahidi. Türkiye’de caz müziğin tanınmasında büyük rol oynayan Gencer, 1923 yılında dünyaya gelmesine karşın dedesi Nail Öget’in askere geç gitmesi için kendisini 1926 yılında kaydettirdiğini belirtirken, 100’üncü yaşını cumhuriyetin 100’üncü yılında kutlayacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Müzik dolu hayat

18 yaşında çıktığı sahnelerden 80 yıldır inmediğini belirten ve müzikten hiç kopmadığını vurgulayan Gencer, Tarihi Pera Palas Oteli’nde piyanosuyla yaptığı programında eski ve yeni müzikleri söylüyor. Müzik hayatının dönüm noktasının 1960 yılında açtığı Şişli Çatı Kulübü olduğunu belirten Gencer, hislerini ve projelerini Milliyet’e anlattı: “Çatı Kulübü o devrin konservatuarıydı. Açtığım yıldan itibaren müzisyen ve bestekarların ilgisiyle karşılaştım. Metin Ersoy’a Kalipso Hükümdarı ismini ben taktım ve epey tuttu. Kulübe, bir gün Türk Sanat Müziği’nin kuvvetli sesi arkadaşım Rikkat (Uyanık) küçük oğlu Barış’ı getirdi. Çok hoş piyano çalan 16 yaşındaki lise öğrencisi Barış’ı çabucak piyanoya oturttum. Çok beğendim. Tiyatro ustası Mehmet Karaca da oğlu Cem Karaca’yı getirdi ve kuvvetli bir sesi olduğunu söylemiş oldu. Mehmet Beyefendi, ‘Bu çocuk epey bağırıyor bir müzik söylet’ dedi. bu biçimdeların epey ünlü müziği ‘Unchain My Heart’ müziğini Cem Karaca ile o denli bir söylemiş olduk ki Çatı Kulübü’nün salonları inledi. Hakikaten hayli kuvvetli bir sesti. 1960’ların sonunda vergi rekortmeni olduğum bu kulüp, aslında bir konservatuardı. Eski eşim Ayten Alpman’ın yanında Ajda Pekkan, Emel Sayın, Füsun Önal sahne aldı. bir fazlaca sanatçı kendi şeklini Çatı’da buldu.”

Yurt dışı çalışması

“1962-63 senelerında Sadri (Alışık), sinema teklifi alamayınca sıkıntı durumda kaldı. Benim radyodaki programımda reklam spotlarını okuyarak geçimini sağladı. Çok severdim Sadri Alışık’ı. Emel Sayın ile dostluğum daima sürdü. Yurt haricinden çok teklif aldım lakin ömrümü daima Türkiye’de, İstanbul’da sürdürmek istedim. İki yıl Frankfurt’ta Le Meridyen Oteli’nde sahne aldım. Otel beni ABD’deki şubeye göndermek istedi ancak müzik ömrüme ülkemde devam etmek istedim ve döndüm. ABD’li Eartha Kitt’e ‘Kâtibim’ müziğini öğrettim ve Türkçe sözcüklerle ‘Üsküdar’a masraf iken’ ismiyle müzik dünya çapında tanındı.”

‘Ben müzisyenim’

“Ben sanatçı değil müzisyenim. Zira sanat diye bir meslek yoktur. Müzik yaparak ömrümü kazanıyorum. Sanatkarlara haksızlık olmasın isterim. Sanatçı sözü günümüzde epey kirlendi. Artık mesleksiz ünlülerin kendilerini sanatçı diye isimlendirmesini fazlaca yadırgıyorum. Şimdilerde hayli yetenekli bulduğum Kerem Görsev, Kağan Yıldız, İmer Demirer, Engin Recepoğlu, Kamil Özler üzere müzisyenleri takip ederek gurur duyuyorum.”

İstanbul’un gereksinimi

“Ben istekli turizm elçisiyim. Hâlâ İstanbul’un tanıtılması için çabalıyorum. İstanbul’un milletlerarası bir melodisinin olması gerekiyor. Newyork Newyork, Arrivederci Roma, I Love Paris, I Left My Heart San Fransisco var. İstanbul’u anlatan bir müzik, bir melodi olmalı ve her insanın lisanında olmalı. Bu kentin daha fazlaca tanıtılması için dünya çapında bir müziğe muhtaçlığımız var.”

Marş ile spor

“senelerca gece çalıştım. Beyoğlu’nda yetiştim ve büyüdüm. Beyoğlu’nun eski günlerini yaşayan bir kişi olarak epeyce yoruldum. bir daha de günde altı saatten çok uyumam. Uyanınca Malazgirt Marşı ile spor yaparak ayaklarımı ve vücudumu çalıştırırım. 60 kilo yükünde ve sağlıklıyım. Az yerim. 70 yıldır oruç fiyatım. 100 yaşından daha sonra insanın yeni dişleri çıkarmış. Benim çıkacak mı, fazlaca merak ediyorum. Hayvanları fazlaca seviyorum, sokaktaki kedi ve köpekleri beslemeyi misyon sayarım. Onlara yardım etmek isterim. 2023 yılına yani cumhuriyetin 100’üncü yılına ve 100’üncü doğum günüme 1.5 yıl var. Sami Coşkun ile cumhuriyetimiz için Türk Marşı’nı besteledik. Her programımda da iştirakçilerle coşku ortasında söylüyoruz.”

İlham Gencer, tarihi Pera Palas Oteli’nde Atatürk’ün kaldığı 101 no’lu odada.

‘Yanlış anlatıldım içime keder oldu’

“1965 yılında İstanbul’un ve Türkiye’nin turizm yoluyla tanıtılması için kendi çapımda bir kampanya başlattım. İstanbul’un Hoşluklarını Müdafaa ve Yaşatma Derneği’ni kurmuştum ve Çatı Kulübü’nde işlerim epeyce yeterliydi. Bir kamyonet kiralayarak üzerine piyanomu koydum. ‘Biz istekli turizm elçileriyiz’ kelamlarıyla turizm marşımızı çalarak insanları bilinçlendirmeye çalışıyorduk. Trompet, gitar ve davul çalan üç müzisyen arkadaşımla birlikte müzik yaparak Beyoğlu’nu gezmeye başladık. Karaköy’den İstiklal Caddesi’ne çıkarken, İstanbul Belediyesi seçimlerine hazırlanan bağımsız aday ve darbecilikten yargılanan eski asker Cemal Madanoğlu’nun konvoyuyla karşılaştık. Gerimizden siyasi propaganda yaparak ilerleyen Madanoğlu’nun konvoyu ile bir süre tıpkı yolda kaldık. Bu sırada Milliyet gazetesinden Mete Akyol fotoğrafımızı çekerek, ‘İlham Gencer darbecilerle işbirliği yapıyor’ diye yazdı. Bu fotoğraf ve haber beni epeyce yıprattı. senelerca tesirinden kurtulamadım ve işlerim bile bozuldu. Doğruyu anlatmakta epey zorlandım. halbuki büsbütün rastlantısal bir müsabakaydı. 57 yıl daha sonra da olsa bu yanlışın düzeltilmesi ve kendimi söz etmem memnun ediyor beni.”

İlham Gencer, Gökhan Karakaş’a anılarla dolu varlıklı müzik seyahatini heyecanla anlattı.