2021 nazaranv değişimi yılı oldu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
2021 nazaranv değişimi yılı oldu
Aysel Bozan Yılmaz – Eğitimde 2021 yılının birinci altı ayında koronavirüs salgını niçiniyle okullar bir açıldı bir kapandı. Öğrenciler neredeyse hiç okula gitmeden bir periyodu tamamladı. İkinci yarısına ise üst seviye nazaranv değişimleri damgasını vurdu. 2021’de eğitimde öne çıkanlar şu biçimde:

Hukukta baraj arttı

OCAK

Prof. Dr. Melih Bulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2 Ocak 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü misyonuna getirildi.

Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), 12 Ocak’ta aldığı kararla birinci ve ortaokullarda karne notlarının derse iştirak puanıyla belirleneceğini, birinci periyot yapılan yüz yüze imtihanların karne notu değerlendirmesine dahil edilmeyeceğini deklare etti.

ŞUBAT

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları İmtihanı (YKS) müracaatlarında “e-Devlet” yeniliği getirdi.

Köy okullarında 15 Şubat’ta; 8 ve 12. sınıflar ile ilkokul ve özel eğitim okullarında 1 Mart’ta seyreltilmiş biçimde yüz yüze eğitim başladı. Öğrenciler haftanın 2 günü okula gittiler.

Yükseköğretim Şurası (YÖK), 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerinde muvaffakiyet sıralaması kuralını 125 binden 100 bine yükseltti.

Sıhhat Bakanlığı’nın yayınladığı birinci aşı takviminde öğretmenler 2. kümenin, 7. sırasında bulunuyordu. Lakin MEB’in teşebbüsleriyle öğretmenler aşı çalışmalarında öne alındı ve 15 Şubat’ta yüz yüze eğitime geçen köy okullarındaki öğretmenlere aşı yapılmaya başlandı.

İmtihanlar ertelendi

MART

Kovid-19 ile uğraş kapsamında yeni olağanlaşma süreciyle birlikte, vilayetlerin risk haritaları dikkate alınarak okullarda yüz yüze eğitime başlandı.

MEB, liselerde birinci devir yapılmayan imtihanları martta gerçekleştirdi. Öğrencilerin tüm itirazlarına karşın düzenlenen imtihanlar birinci periyot notu yerine geçti.

YÖK, üniversitelerin akademisyen alımlarında “kişiye özel” ilana son vermek için bir düzenleme yaptı.

Tüm dünyada eğitim aç kapa ilerlemeye devam etti. TEDMEM’in raporu Türkiye’nin, en uzun mühlet uzaktan eğitim yapan ülkeler içinde bulunduğunu ortaya koydu.

Liselerde 29 Mart’tan itibaren yüz yüze yapılması planlanan yazılı imtihanlar, 12. sınıflar hariç, tüm öğrenciler için 3 Mayıs’a kadar ertelendi.

NİSAN

Nisanda artan hadiseler niçiniyle risk haritasında devasa yükseklikte riskli (kırmızı) kümede yer alan vilayetlerde yüz yüze eğitime orta verildi.

TEDMEM, 2020 Eğitim Kıymetlendirme Raporu’nu yayınladı. Rapor uzaktan eğitimde 18 milyon öğrenciden yüzde 32’sinin yani 5 milyondan fazla öğrencinin Eğitim Bilişim Ağı’nı (EBA) etkin kullanamadığını, 160 bin öğrencinin okulu terk etme riski bulunduğunu, 6-17 yaş aralığında yaklaşık 710 bin çocuğun okul haricinde kaldığını ortaya koydu.

Resmi Gazete’de, “diploma denklik” ve “yatay geçiş” süreçlerine ait iki başka yönetmelik değişikliği yayımlandı.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın (İÜDK) Kadıköy’deki tarihi binadan Göztepe’deki yerleşkeye taşınması sonucunı öğrenciler bina önünde protesto etti.

Koronavirüs niçiniyle hayatını yitiren eğitim işçilerinin sayısının artması ve aşılamanın yavaş ilerlemesi niçiniyle eğitim sendikaları “Öğretmenler Ölüyor, Aşı nerede?” sloganıyla protesto hareketi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nda okullar için 14 Nisan’dan itibaren “uzaktan eğitim” sonucu çıktı. 8. ve 12. sınıflar ile okul öncesi eğitim kurumları haricindeki tüm kademelerde, uzaktan eğitime geçildi.

938 özel okul kapandı

MAYIS

MEB, okul öncesi eğitim kurumlarında 8 ve 12. sınıfların destekleme ve yetiştirme kurslarında 17 Mayıs itibariyle yüz yüze eğitime geçileceğini; başka tüm kademelerde 1 Haziran’a kadar uzaktan eğitime devam edileceğini duyurdu.

Liselerde imtihana girmek istemediğine dair dilekçe vermeyenler için yüz yüze imtihanlar 23 Mayıs’ta başladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, 2020 ve 2021’de 938 özel okulun kapandığını, 882’sinin devredildiğini, kapanan okullardaki öğrenci sayısının 37 bin 850, öğretmen sayısının ise 4 bin 940 olduğunu; zaman yapılanlarda ise 95 bin 580 öğrenci ile 11 bin 331 öğretmen bulunduğunu deklare etti.

YÖK Lideri değişti

HAZİRAN

Bakan Selçuk, “Telafide Ben de Varım” programını tanıttı. Buna bakılırsa okulların yaz boyunca açık kalacağı ve çeşitli aktifliklerin düzenleneceği duyuruldu.

Ortaokul ve liselerde de 7 Haziran’da haftada iki gün olmak üzere yüz yüze eğitim başladı.

MEB, 2020-2021 eğitim öğretim periyodunda liselerdeki tüm öğrencileri bir üst sınıfa geçirdi.

TEMMUZ

YÖK Lideri Prof. Dr. Yekta Saraç, kasımda birinci kez Yükseköğretim Şûrası düzenleyeceklerini deklare etti. Lakin YÖK’te lider değişince şûra yapılmadı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Melih Bulu, nazaranvden alındı. Bulu’nun yerine vekâleten Prof. Dr. Mehmet Naci İnci atandı.

Boğaziçi Üniversitesi akademisyenleri, sonucun akabinde YÖK Lideri Yekta Saraç, Melih Bulu ve yardımcıları hakkında üniversiteye ziyan verdikleri nedeni öne sürülerek kabahat duyurusunda bulunarak yapılan atamaları kabul etmediklerini, demokratik bir rektörlük seçimi istediklerini deklare ettilar.

YÖK Lideri Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yerine Prof. Dr. Erol Özvar atandı.

Yeni Bakan Mahmut Özer

AĞUSTOS

6 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ulusal Eğitim Bakanlığı’na Ziya Selçuk’un yerine Prof. Dr. Mahmut Özer’i atadı.

Üniversiteye giriş imtihanlarında merkezi yerleştirmede tercih barajı altında kalan adaylar için ek ek yerleştirme getirildi. Bu yerleştirmede Temel Yeterlilik Testi’nde baraj 150’den 140’a, Alan Yeterlilik Testleri’nde (AYT) de 180 olan baraj 170’e indirildi.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, Marmara Üniversitesi Rektörlüğüne de Prof. Dr. Mustafa Kurt atandı.

MEB, okullar açılmadan evvel yayınladığı rehberle, aşılarını tamamlamayan öğretmenler ve okul işçisinden haftada iki kere PCR testi yaptırmaları isteneceğini deklare etti.

Yüz yüze eğitim başladı

EYLÜL

Okullar yüz yüze eğitim için kapılarını açtı. Anaokulu ve ilkokul 1. sınıflar için 1 Eylül’de ahenk programı başladı. 6 Eylül’de de 18 milyon öğrenci ve 1 milyonun üzerinde öğretmen için okul zili çaldı.

Üniversitelerde de yüz yüze eğitime geçildi. YÖK, derslerin yüzde 40’a kadar uzaktan eğitimle verilebilmesini kararlaştırdı.

Milliyet Gazetesi’nin gündeme getirdiği, “Bu oda 900 TL” başlıklı haber, üniversite öğrencilerinin yaşadığı yurt problemini ortaya koydu. Öğrenciler “Barınamıyoruz” hareketi başlatarak, sorunlarına tahlil bulmaya çalıştılar.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 15 bin ek öğretmen ataması yapılacağını duyurdu.

YÖK ile MEB içinde imzalanan “Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı”na yönelik iş birliği protokolü güncellendi.

EKİM

Salgının seyrini tespit hedefiyle okullarda PCR testi uygulamasına başlandı.

MEB, kasımdan itibaren tüm eğitim kademelerinde yardımcı kaynakların ve destekleyici eğitim malzemelerinin fiyatsız dağıtılmaya başlanacağını bildirdi.

MEB, Kovid 19 kaynaklı öğrenme kayıplarının tespiti için 26-27 Ekim’de birinci kez 7, 8, 11 ve 12. sınıflarda Türkçe, Matematik ve Fen Bilimleri’nde kazanım kıymetlendirme uygulaması başlattı.

KASIM

MEB, açık öğretim liselerindeki 18 yaş ve üstü öğrencilerin mezuniyeti için gerekli 8 devir kaidesini, 5’e indirdi.

ARALIK

7 yıl ortadan daha sonra, 20. Ulusal Eğitim Şûrası toplandı. Son dakika genel heyete getirilen ve kabul edilen “Okul öncesi öğretimde din, ahlak ve pahalar eğitimi yer almalıdır” unsuru, epey tartışıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kısa müddette Meclis’e getirileceğini duyurdu.

MEB, köylerde ana sınıfı açılması için 10 çocuk bulunması kaidesini 5 çocuğa indirdi.