45 bin kişi sokak tacizine karşı eğitildi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
45 bin kişi sokak tacizine karşı eğitildi
Meltem Günay – Sokak tacizinin dünyanın her yerinde yaşandığını ve bayanların kamusal alanda kendilerini inançta hissetme haklarının elinden alındığını söyleyen L’Oreal Türkiye Ülke Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, “Sekiz farklı ülkede yapılan bir araştırmamızda, dünyadaki bayanların yüzde 78’i sokak tacizine uğrarken, yalnızca yüzde 25’i birinin yardım ettiğini söylüyor. Bayanların yüzde 79’u yaşadıkları sokak tacizi esnasında yardım alabilselerdi durumun düzelebileceğini tabir ediyor. Görgü şahitlerinin yüzde 86’ı ise bu biçimde bir durumda ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini belirtiyor ve yüzde 34’ü ne yapacaklarını bilseler harekete geçeceklerini belirtiyor. Pandeminin ömrümüze girmesiyle bir arada yaptırdığımız 14 ülkeyi kapsayan ikinci araştırmamızda da, Kovid-19 periyodunda bayanların yüzde 76’sı kendisini kamusal alanlarda bundan evvelki devirlere nazaran daha az inançta hissediyor. Bunun sebebi de pandemi daha sonrasında sokakların daha tenha olması ve maske kullanması ile birlikte maskenin ardındaki yüzlerin görünmemesi olarak karşımıza çıkıyor” diye konuştu.

Gaye 100 bin kişi

Taciz konusunda gayret eden milletlerarası sivil toplum kuruluşu olan Hollaback! ve Türkiye’de Boğaziçi Üniversitesi Ömür Uzunluğu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile bir arada ‘Standup Sokak Tacizine Karsı Dur’ programını başlattıklarını lisana getiren Gökçen kelamlarını şu biçimde sürdürdü; “Bu program; bayan ve erkekleri karşılaşabilecekleri sokak tacizi olaylarına itimatla müdahale edebilmeleri için özel olarak geliştirilmiş 5D metodu ile eğitmeyi amaçlıyor. Evvel sokak tacizinin ne olduğunu bilmeliyiz ki bunun karşısında durabilelim. Bu yüzden hedefimiz herkese, sokak taciziyle başa çıkmanın sıradan ve tesirli yolları konusunda bilgi vermek ve sokak tacizine şahitlik edenlerin buna kolay yoldan müdahale edebileceğini anlatmak.

Mart 2020’den beri dünya çapında 527 bin bireye 5D eğitimi verildi, Türkiye’de ise Haziran 2020’den beri 45 bin kişi eğitim aldı. Eğittiğimiz kişi sayısıyla 2021’de dünyadaki birinci beş ülke ortasına girdik. Gayemiz sokak tacizi ve kıymeti konusunda farkındalık yaratmak. Bu yüzden cinsiyet, yaş, eğitim ayırt etmeksizin herkese bu eğitimi almaları için davette bulunuyoruz. Dünya’da ve Türkiye’de Standup programına takviyemizi uzun yıllar sürdüreceğiz. Gayemiz 2022 sonunda dünyada 1 milyon şahsa 5D eğitimini vermek ve bu türlü sokak tacizi ile uğraşa katkıda bulunmak. Türkiye’de de ağır bir biçimde yürüttüğümüz projeyle 2022’de toplamda 100 bin kişiyi eğitmeyi hedefliyoruz.”

5D ile dur deyin

Projenin ortaklarından Boğaziçi Üniversitesi Ömür Uzunluğu Eğitim Merkezi (BÜYEM) Müdürü Dr. Tamer Atabarut da online platform üzerinden Boğaziçi Üniversitesi’nden akademisyenler tarafınca gerçekleştirilen eğitimler hakkında bilgi verdi. Dr. Atabarut, Hollaback tarafınca sokak tacizine karşı geliştirilen 5D metodunu şu biçimde anlattı; “5D’nin içeriğine baktığımızda, sokak tacizine müdahale etme durumunda uygulanacak farklı formüller bulunuyor. Bunlar;

5 adımdan birincisi ‘dikkat dağıtmak’. Bunun manası; şahidin, sokak tacizcisinin dikkatini mağdurdan uzaklaştırmasıdır. Sokak tacizcisine arkadaş üzere davranmak, saatin kaç olduğunu sormak yahut yaratıcı öteki bir biçimde olay esnasında dikkatini dağıtmak örnek olarak verilebilir. Emel; tacize uğrayan kişi için kaçma imkanı yaratmaktır.

İkinci adım, ‘dahil etmek’. Şahidin; orada bulunan yetkili pozisyonda birini bulması ve müdahale etmesini istemesi manasına gelir. Yaşanan rahatsızlığı ortamdaki otorite yahut üçüncü şahıslara iletmek, daha fazla insanı harekete geçirecektir.

Üçüncü adım, ‘delillendirmek’. Sokak tacizi tüm bilgileriyla hatırlamak ve mağdurla paylaşmak için şahidin kayıt tutması manasına gelir. Not yahut manzaralı kayıt alınır, manzaralar isterse mağdura verilir ve asla çevrim içi olarak yayınlanmaz yahut müsaadesiz kullanılmaz.

Dördüncü adım; ‘doğrudan müdahale etmek’. Uygun bir durumda sokak tacizini önlemek için direkt karşı karşıya gelmeyi kapsar. Burada kıymetli olan şahidin evvela kendini teminat altına almasıdır. Şahit kendini tehlikeye atmadan, sırf son deva olarak direkt müdahalede bulunmalıdır.

Beşinci adım ise ‘dayanışma göstermek’. Sokak tacizine uğrayan kişiyi hadiseden daha sonra rahatlatmak ve maruz kaldığı davranışın yanlış olduğunu onaylamak manasına gelir.”

Evvel güvenlik

Bir saat süren eğitimlerde evvela sokak tacizinin ne olduğunu anlatmakla başladıklarını lisana getiren Dr. Atabarut, fiyatsız olan eğitimler daha sonrasında iştirakçilerin ‘şimdi yapabileceğim en az bir şey olduğunu biliyorum’ farkındalığının oluştuğunu belirterek, “Eğitimlerde her durumda kıymetli olan şeyin en evvel kendi güvenliğimiz olduğunu ve tacizin suçlusunun yalnızca taciz eden kişi olduğunu vurguluyoruz. hiç bir durumun tacizi haklı çıkaramayacağını kendi psikolojimiz için devamlı hatırlamak gerekir” dedi.