Adalar’da akülü araç tartışması

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Adalar’da akülü araç tartışması
GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Adalar’da akülü araçların kullanmasının yasaklanmasına reaksiyon gösteren Ada sakinleri, araçların günlük ulaşımda büyük kolaylık sağladığını ve niçinle kaldırılmamasını istiyor. Kimi vatandaşlar ise araç trafiğinin arttığını belirterek akülü araçların kaldırılmasından yana. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Uyum Merkezi (UKOME), haziran ayı toplantısında alınan kararla, 5 Ekim’den itibaren Adalar ilçe hudutlarında motorsuz-elektrikli taşıt kullanması kısmen yasaklandı.

66 yaş sonu getirildi

Ulaşım ve lojistik alanında adap ve asılları değiştiren kararla akülü araç kullanabilmek için 66 yaş hududu getirildi. Araçların da ön ya da gerisindeki sepetler için 35x50x35 santimetre ebat kuralı temalırken kullanım dokümanı olmaksızın elektrikli araçlara binilemeyecek. Evraklar bireye özel hazırlanırken bu araçlar yayalaştırılmış alanlara giremeyecek. Karar vatandaşları ikiye böldü. Ada sakinlerinin bir kısmı sonucu desteklerken bir kısmı ise ehliyet ve ruhsatıyla kullananların akülü araçlarının toplanmaması gerektiğini savunuyor. Bilhassa 18 yaşından küçüklerin süratli bir biçimde kullanımından şikayet eden vatandaşlar, bilhassa faytonlar kaldırıldıktan daha sonra bu araçların sayılarının arttığını söz etti. Günlük hayatta ulaşımda büyük kolaylık sağladığını belirten kimi vatandaşlar ise kaldırılması yerine denetim altına alınarak makul kurallar çerçevesinde kullanmasına müsaade verilmesini talep ediyor.

Ada sakinlerinden akülü araçların denetim altına alınmasıyla ilgili olarak epeyce talep aldıklarını belirten İBB Ulaşım Daire Lideri Utku Cihan, “Biz kimsenin ulaşım hakkını elinden almak istemiyoruz. Ama Adalar, epeyce fazla motorlu araç trafiğine dönmüş durumda. Gereksinimi olanlar doğal ki kullansın istiyoruz. Bunun için Adalar’da bir ulaşım Lojistik Komitesi kurduk. Bu komite içerisinde Ada Kaymakamlığı var. Adalar Belediyesi, Adalar emniyeti, biz varız. Adalar’daki Toplum Sıhhati Merkezi var. Gereksinimi olan vatandaşlarımız var ise bu komiteye müracaat yapacak. Ve bu komite kıymetlendirecek ve komiteye sunacak. Bu onaylarla bir arada yük taşımasında kullanımı gerekiyorsa aslına bakarsanız kullanabilecek. Adalar, tarihi ve kültürel bir alan. Oraya uygun bir oluşum sistemi oluşturmaya çalışıyoruz. Kaymakamlığın ve oradaki ünitelerle İBB’nin de dayanağıyla 5 Ekim’de bu uygulamayı başlatıyoruz” diye konuştu.

‘Düzenleme getirilmeli’

“Biz kaldırılmasını değil denetim altına alınmasını istiyoruz” bir vatandaş ise, “Çoluk çocuk kullanıyor. Yaşlı beşerler var. Âlâ bir düzenleme getirsinler. Madem yasaklayacaklardı akülü araç bayilerinin açılmasına niye müsaade verdiler. Vatandaşların okula giden çocukları var. Üç sefer akbil bassa günde 20 TL basacak. İnsan İETT’ye mi çalışsın” sözlerini kullandı.

‘Fazlalık âlâ değil’

Adalar’da araçların denetim altına alınması gerektiğini söyleyen Sadi Narcı, “Belediyenin buraya araçları geldi. Bu hoş oldu. O niçinle bu akülü araçların kalkması lazım. Engelliler ve yaşlılar kullanmalı. Aileler küçücük çocuklara veriyor bu araçları. Pazar olduğundan alınan eşyaları beşerler meskenlerine nasıl götürecek. Lakin fazlalık yeterli değil. Denetim altına alınması gerekiyor” dedi. Duran Gürses ise “UKOME’de bu sonucu alanlar Ada’da mı yaşıyor. Ada halkına sorduk diyorlar. Nerede sordular. Ada halkına hiç sormadılar” formunda konuştu.