Balıkesir’de ‘İnme 112’ uygulaması başladı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Balıkesir’de ‘İnme 112’ uygulaması başladı
Balıkesir Vilayet Sıhhat Müdürlüğü bünyesinde, dokuz ay evvel Atatürk Kent ve Araştırma Hastanesi’nde kurulan İnme Merkezi’nde 2 tabip ve 20 işçi nazaranv yapıyor.

Sıhhat Bakanlığı Acil Sıhhat Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafınca hazırlanan “İnme 112 ” taşınabilir uygulamasıyla inme riski olan hastalar, en kısa müddette İnme Merkezi’ne naklediliyor.

Evvelce bilgi alan İnme Merkezi grupları, hasta gelmeden hazır biçimde bulundukları için tedavi süreci hızlanıyor.

Uygulama yardımıyla vakit kazanan gruplar, süratli bir biçimde anjiyo usulüyle de inme geçiren hastayı tedavi ediyor.

Merkez Altıeylül ilçesine bağlı Gündoğan Mahallesi’nde yalnız yaşadığı konutunda inme geçiren ve yürüme yetisini kaybeden Mustafa Işık (73), 112 Acil Servis gruplarınca İnme Merkezi’ne getirildi.

Burada anjiyo olan Işık, tedavi daha sonrası güzelleşerek sıhhatine kavuştu ve yürümeye başladı.

“10 GÜN EVVEL BURAYA FELÇLİ GELDİM, ŞU AN SIHHATİME KAVUŞTUM”

Mustafa Işık gazetecilere, mutfakta yemeğini yedikten daha sonra kriz geçirdiğini söylemiş oldu.

Işık, durumu fark edince cam kavanozla yere vurarak alt kattaki komşusuna sesini duyurmaya çalıştığını anlatarak, “Allah razı olsun, alt katta oturan konut sahibim geldi. Bende güç kuvvet diye hiç bir şey kalmadı, sıhhat takımları geldi beni aldı. sonrasındasında ağır bakıma alınmışım. Beyin felci geçirmişim, Allah bin defa razı olsun, tabiplerimiz yardımıyla ve Allah’ın verdiği şifa ile sıhhatime kavuştum. Allah devletimize zeval vermesin, Allah bin defa razı olsun. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a zeval vermesin, Allah’ın melekleri korusun. Artık epey fazlaca yeterliyim, ortada sırada yürüyüş yapıyorum, refakatçim bana fazlaca düzgün bakıyor. 10 gün evvel buraya felçli geldim, şu an sıhhatime kavuştum, yürüyebiliyorum.” diye konuştu.

“BEYİNDE DAMAR TIKANIKLIĞI OLDUĞU VAKİT SAATİN DAKİKALARIN DEĞERİ ÇOK BÜYÜK”

Balıkesir Atatürk Kent Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Özcan Kocatürk de AA muhabirine, uzun bir müddetdir inme ile alakalı bakılırsavler aldığını söylemiş oldu.

Kocatürk, tıkalı damara fazlaca çabuk bir biçimde müdahale edilmesi gerektiğini tabir ederek, şöyleki konuştu:

“Beyinde damar tıkanıklığı olduğu vakit saatin, dakikaların ehemmiyeti fazlaca büyük. Her dakika beyin hasar görmeye devam ediyor. Bu tıkalı damarı ne kadar erken müddette açarsak beyindeki hasarlanma duruyor. Burada değerli olan tıkalı damarı uygun müddette en erken biçimde açmaktır. Uygulamanın bize kattığı en kıymetli şey, biz hastanın bize geleceğini biliyoruz. Yani ilçeden ve kaç kilometreden gelirse gelsin bizi evvelce bilgilendiriyorlar, biz de hazır oluyoruz.”

Mustafa Işık’ın tedavi sürecine ait bilgi veren Kocatürk, birinci geldiğinde konuşmakta zorlandığını ve yüzünde felç olduğunu bildirdi.

Işık’ın beyninde damar tıkanıklığının olduğunu ve anjiyo yaparak tedavi altına aldıklarını söyleyen Kocatürk, “Hastanın damarı uygun bir biçimde açıldı. Sonraki gün de hastanın sol tarafına yeniden kuvvet gelmeye başladı. Şu an için hastamızın durumu âlâ. Kardiyak ritim bozukluğu olduğu için olağan serviste birkaç gün beklemek zorunda kaldı. Onunla ilgili tedavisine devam ediliyor, felçten eser kalmadı diyebiliriz.” sözlerini kullandı.

Acil Tıp Teknisyeni Gülsüm Gökçe de uygulamanın kendilerine fazlaca kolaylık sağladığını lisana getirdi.

Gökçe, hastanın inme geçirdiğini anladıkları an, telefonlarından uygulamaya giriş yaparak tedavi sürecini başlattıklarını anlatarak, “Mustafa beyefendisi konutundan aldığımızda uygulamaya ayrıntıları girdiğimiz için hastanemizin bilgisi oldu. Hastayı hastaneye getirdiğimizde inme merkezindeki vazifeliler bizi karşıladılar. Bu sayede işimiz epey daha kolaylaştı, uygulama yardımıyla vakit kazandık ve epey faydalı oldu.” dedi.