‘Boomer’lar İSMEK’le Z neslini yakalıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Boomer’lar İSMEK’le Z neslini yakalıyor
Gülden Çoktan – Tüm dünyayı tesiri altına alan koro0navirüs salgınından etkilenenler en hayli ileri yaş kümesindeki şahıslar oldu. Sokağa çıkma yasakları niçiniyle de aylarca meskenlerinden çıkamayan ileri yaş kümesi vatandaşlar, olağanlaşma süreciyle bir arada Enstitü İstanbul İSMEK’e akın etti. 2020-2021 eğitim devrinde eğitim alan kursiyerlerin yüzde 11’i, 50 yaş ve üstündekiler olurken, en çok tercih ettikleri kursların başında ise bilişim teknolojileri yer alıyor. 73 yaşında Nahide Avcı bilgisayar kursuna gidenlerden.

Bilgisayarla tanıştı

Bilgisayarı öğrenmenin ömrünü kolaylaştırdığını belirten Nahide Avcı, “Ben hayatımda birinci sefer bilgisayar kullandım. Çalışma ömrü, çoluk çocuk, torun torba derken kendi hayatımıza vakit ayıramadım. O niçinle artık kendime vakit ayırmak istiyorum. Bilgisayar öğrenmek ömrümde kolaylıklar sağlıyor. Kendime olan inancım geldi. En azından artık ‘Bir şeyler yapabiliyorum’ diyebiliyorum. İmtihan öncesi oğlumun işyerine gidip orada çalışıyorum. Konutumda bilgisayarım yok ancak çocuklarım mezun olduktan daha sonra bana bilgisayar
ikram edecekler” diye konuştu.

Üniversiteli oldu

Üniversitede mimarlık öğrencisi olan bununla birlikte İSMEK’te bilgisayar kısmında tasarım dersi alan 60 yaşındaki Metan Elci de “Öğrenmenin yaşı yoktur” diyenlerden. Sınıfta kendisinden yaşça küçük olan kursiyerlerin kendisini fazlaca takdir ettiğini belirterek şunları söylemiş oldu: “Ben iç mimarlık öğrenciyim. Projelerime dayanak olsun diye kursa geliyorum. Şimdiki aldığım eğitimin temel eğitim olması niçiniyle benim dizaynda bana büyük takviyesi oluyorlar. Kurs fiyatları çok yüksek. Öğrenmenin yaşı yoktur. Beni nazarann gençler, olumlu şeyler söylüyor.”

Photoshop dersi alan 54 yaşındaki Didar Taşkara da, “Bedensel engelliyim. İki oğlum var. Eşimle ayrıldık. daha sonrasında rahatsızlandım. Tedavi sürecim oldu. Daha evvel dokuma işinde çalışıyordum ve güzelleştikten daha sonra tıpkı işi yapmak istemedim. O devirlerde ahşap işlerine merak sarmıştım. Ahşabın en evvel bilgisayarda çizimi yapılarak akabinde kesilmesi gerekiyordu. Ben bunu yapmayı bilmiyordum. Bu çizim sürecini daima diğerlerinden yardım isteyerek yapıyordum. Diğer insanlardan yardım istemek yerine bu programı kendim öğrenmek istedim. Bilgisayarla daha evvel hiç çalışmadım. Makası alır, keserdim. Artık elimde fare (mouse) var. Pandemi devrinde de daima konutta bilgisayarda çalıştım. Öğrenmenin yaşı yok. Daima diğerinden yardım istemektense insanın kendi öğrenmesi güzel” formunda konuştu.

Beş yılda beş kat arttı

TÜİK’in 18 Mart’ta deklare ettiğı 2020 yılı “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasına göre interneti kullanan yaşlıların oranı beş yılda beş kat arttı. Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması neticelerina nazaran, internet kullanan 65-74 yaş kümesindeki bireylerin oranı 2015 yılında yüzde 5,6 iken bu oran 2020 yılında yüzde 27,1’e yükseldi. İnternet kullanan yaşlı bireyler cinsiyete bakılırsa incelendiğinde, adamların bayanlardan daha fazla internet kullandığı görüldü. İnternet kullanan yaşlı adamların oranı 2020 yılında yüzde 34,9 iken yaşlı bayanların oranı yüzde 20,4 oldu.

‘Boomer’ nedir?

“Boomer” yada (Baby Boomer), 2. Dünya Savaşı daha sonrası 1946-1964 yılları içindesavaşın sona erip askerlerin meskenlerine dönmesi ve dünya ekonomisindeki olumlu gelişmeler sebebiyle yaşanan “doğum patlaması”nda hayata gelen jenerasyonu tanımlamak için kullanılıyor. “Boomer”ın söz manası da “patlama”. Son periyotta ise “OK boomer” sözü pek meşhur. “OK boomer” bu jenerasyonla bir arada, bu jenerasyondan daha sonra gelen X neslini da gaye alan “alaycı” bir söz. Bu slogan, “boomer” neslinin çağın gerisinde kaldığı istikametindeki algıyla alakalı lakin boomer jenerasyonunun teknolojiye ilgisi bu önyargıyı kıracağa benziyor.