‘Boomer’lar ‘ok’ diyor! Kullanım oranı beş kat arttı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Boomer’lar ‘ok’ diyor! Kullanım oranı beş kat arttı
Gülden Çoktan – Tüm dünyayı tesiri altına alan koro0navirüs salgınından etkilenenler en epey ileri yaş kümesindeki bireyler oldu. Sokağa çıkma yasakları niçiniyle de aylarca meskenlerinden çıkamayan ileri yaş kümesi vatandaşlar, olağanlaşma süreciyle birlikte Enstitü İstanbul İSMEK’e akın etti. 2020-2021 eğitim devrinde eğitim alan kursiyerlerin yüzde 11’i, 50 yaş ve üstündekiler olurken, en çok tercih ettikleri kursların başında ise bilişim teknolojileri yer alıyor. 73 yaşında Nahide Avcı bilgisayar kursuna gidenlerden.

BİLGİSAYARLA TANIŞTI

Bilgisayarı öğrenmenin hayatını kolaylaştırdığını belirten Nahide Avcı, “Ben hayatımda birinci sefer bilgisayar kullandım. Çalışma ömrü, çoluk çocuk, torun torba derken kendi ömrümüze vakit ayıramadım. O niçinle artık kendime vakit ayırmak istiyorum. Bilgisayar öğrenmek hayatımda kolaylıklar sağlıyor. Kendime olan inancım geldi. En azından artık ‘Bir şeyler yapabiliyorum’ diyebiliyorum. İmtihan öncesi oğlumun işyerine gidip orada çalışıyorum. Konutumda bilgisayarım yok fakat çocuklarım mezun olduktan daha sonra bana bilgisayar
armağan edecekler” diye konuştu.

ÜNİVERSİTELİ OLDU

Üniversitede mimarlık öğrencisi olan bununla birlikte İSMEK’te bilgisayar kısmında tasarım dersi alan 60 yaşındaki Metan Elci de “Öğrenmenin yaşı yoktur” diyenlerden. Sınıfta kendisinden yaşça küçük olan kursiyerlerin kendisini hayli takdir ettiğini belirterek şunları söylemiş oldu: “Ben iç mimarlık öğrenciyim. Projelerime dayanak olsun diye kursa geliyorum. Şimdiki aldığım eğitimin temel eğitim olması niçiniyle benim dizaynda bana büyük dayanağı oluyorlar. Kurs fiyatları devasa yükseklikte. Öğrenmenin yaşı yoktur. Beni nazarann gençler, olumlu şeyler söylüyor.”

Photoshop dersi alan 54 yaşındaki Didar Taşkara da, “Bedensel engelliyim. İki oğlum var. Eşimle ayrıldık. daha sonrasında rahatsızlandım. Tedavi sürecim oldu. Daha evvel dokuma işinde çalışıyordum ve güzelleştikten daha sonra tıpkı işi yapmak istemedim. O periyotlarda ahşap işlerine merak sarmıştım. Ahşabın birinci olarak bilgisayarda çizimi yapılarak akabinde kesilmesi gerekiyordu. Ben bunu yapmayı bilmiyordum. Bu çizim sürecini daima diğerlerinden yardım isteyerek yapıyordum. Öteki insanlardan yardım istemek yerine bu programı kendim öğrenmek istedim. Bilgisayarla daha evvel hiç çalışmadım. Makası alır, keserdim. Artık elimde fare (mouse) var. Pandemi periyodunda de daima konutta bilgisayarda çalıştım. Öğrenmenin yaşı yok. Daima diğerinden yardım istemektense insanın kendi öğrenmesi güzel” formunda konuştu.

BEŞ YILDA BEŞ KAT ARTTI

TÜİK’in 18 Mart’ta deklare ettiğı 2020 yılı “İstatistiklerle Yaşlılar” çalışmasına nazaran interneti kullanan yaşlıların oranı beş yılda beş kat arttı. Hane halkı bilişim teknolojileri kullanım araştırması neticelerina bakılırsa, internet kullanan 65-74 yaş kümesindeki bireylerin oranı 2015 yılında yüzde 5,6 iken bu oran 2020 yılında yüzde 27,1’e yükseldi. İnternet kullanan yaşlı bireyler cinsiyete nazaran incelendiğinde, adamların bayanlardan daha fazla internet kullandığı görüldü. İnternet kullanan yaşlı adamların oranı 2020 yılında yüzde 34,9 iken yaşlı bayanların oranı yüzde 20,4 oldu.

‘BOOMER’ NEDİR?

“Boomer” yada (Baby Boomer), 2. Dünya Savaşı daha sonrası 1946-1964 yılları içindesavaşın sona erip askerlerin konutlarına dönmesi ve dünya ekonomisindeki olumlu gelişmeler sebebiyle yaşanan “doğum patlaması”nda hayata gelen jenerasyonu tanımlamak için kullanılıyor. “Boomer”ın söz manası da “patlama”. Son periyotta ise “OK boomer” sözü çok meşhur. “OK boomer” bu nesille birlikte, bu nesilden daha sonra gelen X jenerasyonunu da maksat alan “alaycı” bir tabir. Bu slogan, “boomer” jenerasyonunun çağın gerisinde kaldığı istikametindeki algıyla alakalı fakat boomer jenerasyonunun teknolojiye ilgisi bu önyargıyı kıracağa benziyor.