Calistim Ingilizce Ne Demek ?

DiskoDiva

New member
“Çalıştım” İngilizce’de Ne Demek?

Türkçede “çalıştım” kelimesi, bir kişinin bir iş veya görev üzerinde emek sarf ettiğini, zaman harcadığını ve belirli bir süre boyunca bir faaliyet içinde bulunduğunu ifade eder. Bu kelime, Türkçenin farklı bağlamlarında ve zaman dilimlerinde farklı anlamlar taşırken, İngilizceye çevrildiğinde de aynı anlamı verebilecek bazı karşılıklar bulunmaktadır.

“Çalıştım” Kelimesinin İngilizce Karşılıkları

“Çalıştım” kelimesi İngilizceye genellikle iki ana şekilde çevrilebilir: “I worked” veya “I have worked”. Bu çeviri, bağlama bağlı olarak değişir.

1. **“I worked”**: Bu çeviri, geçmişte bir zaman diliminde yapılan bir işi veya bir görevi ifade eder. Örneğin, bir hafta boyunca bir işte çalıştığınızı veya geçmişte bir projeyi tamamladığınızı anlatmak için bu ifadeyi kullanabilirsiniz. Bu, geçmiş zaman kipinde bir eylemi anlatır.

Örnek:

- “I worked at the office yesterday.” (Dün ofiste çalıştım.)

- “I worked on a project last week.” (Geçen hafta bir projede çalıştım.)

2. **“I have worked”**: Bu çeviri ise, bir işin geçmişte yapılmış olduğunu ama etkilerinin şu anki zamanla da ilişkili olabileceğini ifade eder. Bu durum, geçmişte başlanmış bir işin bitirilmiş olmasını ancak etkisinin hâlâ sürmesinin gerektiği durumlar için kullanılır. Bu, geçmiş zamanın şimdiki zamanla birleştiği bir yapıdır ve genellikle “present perfect tense” olarak bilinir.

Örnek:

- “I have worked in this company for five years.” (Bu şirkette beş yıl çalıştım.)

- “I have worked a lot this week.” (Bu hafta çok çalıştım.)

“Çalıştım” İfadesi ile İlgili Benzer Sorular

Çalıştım kelimesinin İngilizce çevirisi hakkında sıkça sorulan bazı diğer sorular şunlardır:

1. “I worked” ile “I have worked” Arasındaki Fark Nedir?

Bu iki ifade arasında önemli bir zaman farkı bulunur. “I worked” geçmişte belirli bir zaman diliminde yapılan bir eylemi ifade ederken, “I have worked” geçmişte başlayan ancak etkilerinin hâlâ devam ettiği bir durumu anlatır.

- “I worked at the restaurant last year.” (Geçen yıl restoranda çalıştım.)

- “I have worked at the restaurant for two years.” (İki yıldır restoranda çalışıyorum.)

Bu bağlamda, her iki cümle de çalışma eylemiyle ilgili fakat zaman açısından farklı anlamlar taşır.

2. “Çalıştım” kelimesi başka hangi bağlamlarda kullanılabilir?

“Çalıştım” kelimesi Türkçede genellikle bir işte zaman harcadığınızı ifade etmek için kullanılır, ancak başka bağlamlarda da kullanılabilir. Bu bağlamda İngilizce karşılıkları da değişebilir.

Örneğin:

- “Ben ders çalıştım” ifadesi, genellikle eğitimle ilgili bir bağlamda kullanılır ve İngilizceye “I studied” olarak çevrilebilir.

- “Kendi işim için çalıştım” ifadesi, bir kişinin kendi işini yaptığına işaret eder ve İngilizce çevirisi “I worked for myself” olacaktır.

3. “I worked” Ne Zaman Kullanılır?

“I worked” ifadesi, geçmişte belirli bir zaman diliminde yapılan bir işi anlatmak için kullanılır. Bu bağlamda kullanılan eylemin zaman dilimi net bir şekilde belirtilir. Bu ifade, geçmişte tamamlanmış ve artık etkisi bulunmayan bir durumu belirtir.

Örnek:

- “I worked as a teacher for 10 years.” (10 yıl öğretmen olarak çalıştım.)

- “I worked in that factory until last year.” (Geçen yıla kadar o fabrikada çalıştım.)

4. “I Have Worked” Ne Zaman Kullanılır?

“I have worked” ifadesi, geçmişte yapılan bir işin etkilerinin şu anki zamanda da devam ettiğini anlatan bir yapıdır. Bu, özellikle süreklilik arz eden durumlar için kullanılır.

Örnek:

- “I have worked on this project for hours.” (Saatlerce bu proje üzerinde çalıştım.)

- “I have worked hard this year.” (Bu yıl çok çalıştım.)

Bu cümlede geçmişte bir iş yapılmış olup, bu işin etkisi hala devam etmektedir.

“Çalıştım” Kelimesi ile İlgili Diğer Kullanım Örnekleri

Türkçede “çalıştım” kelimesi çeşitli bağlamlarda kullanılabilir ve İngilizceye çevirisi yine bu bağlama göre değişebilir. İşte bazı örnekler:

- **Bir Şirkette Çalışmak:**

“Geçen yıl bu şirkette çalıştım.” – “I worked in this company last year.”

- **Evde Çalışmak:**

“Evde çalıştım.” – “I worked at home.”

- **Bir Proje Üzerinde Çalışmak:**

“Bir hafta boyunca bu proje üzerinde çalıştım.” – “I worked on this project for a week.”

Sonuç olarak “Çalıştım” İngilizce’de Çeşitli Şekillerde Anlatılabilir

Türkçe “çalıştım” ifadesi, İngilizceye genellikle “I worked” veya “I have worked” olarak çevrilebilir. Kullanılacak çeviri, zaman dilimine, bağlama ve anlatılmak istenen duruma göre değişir. Bu bağlamda, dil bilgisi kurallarına hakim olmak ve doğru zamanı seçmek önemlidir. Bu iki farklı yapıyı kullanarak, geçmişte yapılan eylemler hakkında daha net ve doğru ifadeler kullanmak mümkün olacaktır.