Çin, Windows’u yasaklama sonucu aldı!

Adanali

Member
ABD’li teknoloji şirketlerine karşı adımlar atmasıyla bilinen Pekin idaresi, Microsoft’un tanınan işletim sistemi Windows’u yasaklamaya karar verdi. Çin, devlet kurumlarındaki yabancı marka bilgisayarları ve Windows işletim sistemini “yerli olarak geliştirilen yazılımla” değiştirecek.

Çin’den Windows ve yabancı marka bilgisayarlara kısıtlama

Google, Twitter, Facebook üzere uygulamaların akabinde bir büyük ABD yazılımı daha Çin’in yasaklı uygulamalar listesine giriyor. Çin hükümeti, Windows ve yabancı marka bilgisayarları Linux tabanlı yerli işletim sistemine geçmek için devre dışı bırakacağını söylemiş oldu.

Bloomberg tarafınca hazırlanan rapora bakılırsa Çin idaresinin yeni yasağı, Windows yazılımına ek olarak yabancı markalara ilişkin bilgisayarları da kapsıyor. Pekin, devlet dairelerine ve devlet takviyeli firmalara yabancı markalı bilgisayarları ve işletim sistemlerini yerli alternatifler ile değiştirmelerini emretti.

Bu karar daha sonrasında devlet ve devlete bağlı kurumlarda 50 milyon adet bilgisayarın değiştirileceği tabir edildi. Mahallî kaynaklar, yaklaşık iki yıllık mühlet kapsamında Çin malı işletim sistemine ve lokal bilgisayarlara geçileceğini söylemiş oldu.

Hükümetin son yasaklama sonucu ise Dell, HP ve Microsoft üzere birden çok markanın Çin devletine satış yapmasını engelleyecek. Çin’in bu markaların bilgisayarlarını kullanmayı bıraktıktan daha sonra hangi markaya yöneleceği meçhulken, yazılım tarafında Linux tabanlı bir işletim sistemi olacağı öğrenildi.

Çin, aslında yıllardır ithal edilen değişen teknolojinin yerini yerli markalar ile doldurmaya çalışıyor. Asya ülkesi, bilgi güvenliği kaygıları niçiniyle yabancı yazılımların kullanmasını sonlandırmak istiyor. Bu yüzden de Lenovo, Kingsoft Corp ve Inspur Electronic üzere mahallî teknoloji markaları destekleniyor.

Pekala sizin niyetleriniz neler? Sizce Google reklam siyasetleri kâfi mi? Görüşlerinizi yorumlar kısmında yahut SDN Forum‘da bizlerle paylaşmayı unutmayın.