Çukurova Adana’nın gözbebeğidir

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Çukurova Adana’nın gözbebeğidir
Eren Aka – Adana’nın Çukurova Belediye Lideri Soner Çetin’le projelerini konuştuk. Lider Çetin, ayrım gözetmeden Adana’ya hizmet ettiğini belirterek, “Çukurova’da yapacağımız daha fazlaca şey var” dedi.

Makamda oturmak yerine sabahın birinci ışıklarıyla sokağa çıkıp akşamın geç saatlerine kadar tüm gün Çukurova sokaklarında dolaşıyorsunuz. Tempoya nasıl dayanabiliyorsunuz?

Benim bakılırsavim bu. Ben koltukta oturmak için seçilmedim. Çok cazip bir makam odam ve rahatta bir koltuğum var fakat birinci seçildiğim gün dedim ki bu rahatlığa aldanmamam ve ben halkın içerisinde olmam lazım. Sabah fazlaca erken saatte fırın, esnaf taksi durak ziyaretleri ile güne başlıyoruz. Belediye binasına yalnızca acil atılması gereken imzaları atmak ve görüşmeleri yapmak için gidiyoruz. Onun haricinde daima alandayız. Halk da buna alıştı artık bizi alanda görmek istiyor. Yedi buçuk yıldır her hafta salı günü halkla görüşmeler yapıyor ve yaptığımız işlerin hesabını veriyoruz. Gücümüzü halktan alıyoruz.

Çukurova Adana’nın en yeşil ilçesi olmasının yanı sıra Türkiye’de de yeşil alan sıralamasında birinci sıralarda yer alıyor. Tüm kentlerin betona boğulduğu günümüzde Çukurova’da bunu nasıl başardınız?

Adananın toprağı bereketli topraktır. Burada tabiri caizse adam dikseniz biter der Adana insanı. bu biçimde bir yerin yeşil olmaması düşünülemez. Bizim bakılırsavimiz yaşanabilir nefes alınabilecek çağdaş kentler oluşturmak. Çukurova Adana’nın gözbebeğidir.

Belediye lideri palavra söylememeli

Ekonomik kasvet içerisindeki belediyeler pandemi periyodunda daha da güç şartlarda hizmet vermeye çalışıyor. Lakin Çukurova belediyesi bu vakitte toplu açılış ve temel atma merasimleri yapıyor. Bunu nasıl başarıyorsunuz?

Akılcı idareyle şeffaf pak bir idare anlayışıyla bunu sağladık. İsrafın önüne geçtik. Odamdaki sümen takımımım bile evvelki belediye liderimizin bıraktığı sümen kadrosu. senelerca kendi özel aracımı makam aracı olarak kullandım. Akaryakıtını bile cebinden karşılayan bir belediye lideriyim. Kiralık araçları azattık. İş makineleri alıyoruz. Daima akılcı idareyle kaynakları en düzgün biçimde kullanarak aslında bir mucize gerçekleştirdik. Maaşlarımız gününde ödeniyor, sekme olmuyor. Bir belediye lideri boş yere vaatte bulunmayacak ve en kıymetlisi asla palavra söylememeli.

“Kültür Sanat Kenti Çukurova” diye epey argümanlı bir telaffuzunuz var. Bu iddiayı hangi etkinliklerle destekliyorsunuz?

Jakaranda kültür ve sanat şenliği önümüzdeki senelerda bırakın Türkiye’yi Dünya’da konuşulacak. Pandemi ortaya girdiği için ertelemek zorunda kaldık. Jakaranda sembol bir ağaç mayıs ayının ortasında çiçek açıyor ve bir ay o çiçekler kalıyor. Çiçekler döküldüğü vakit bile sokaklarda süper bir imaj oluyor. 2022 yılının mayıs ayında birinci şenliği gerçekleştireceğiz. Bir sokak ve cadde şenliği olacak. Bu projeyi desteklemek için 30 dönümlük bir jakaranda ormanı ve çocuk köyü kuracağız. Şenliğin başlangıç noktası olacak.

şimdi her mahalleye çocuklar için su oyun parkları açtınız? Bu parkların sayıları artacak mı?

İlçe nüfusu 400 bine yaklaştı. 80 bin nüfusu olan mahallelerimiz var. Beşinci su oyunları parkımızı açtık. Talep gelen her mahalleye de açmaya da devam edeceğiz. Adana’nın bu sıcağında çocuklarımızı meskende bu sıcağa mahkûm edemeyiz. Herkes yazlığa, denize gidemiyor.

Liderim takip ettiğim kadarıyla gençlere yatırım yapıyorsunuz?

Geleceğimiz gençlik doğal. Gazi Mustafa Kemal Atatürk de ülkemizi gençlere emanet etmiş. Geriden general üzere bir nesil geliyor. “Z” jenerasyonu, bu nesli anlamayan, dinlemeyen, onların beğeneceği işler yapmayan siyasetçilerin geleceğini pek parlak görmüyorum.

Adana’da hayli konuşulan bir projenizi de sormak isterim. Adana’nın tüm lezzetlerini tek çarşıda topluyorsunuz. Bu proje hakkında biraz ayrıntı alabilir miyiz?

Gastronomi turizmini fazlaca önemsiyorum. Adana’mız gastronomi manasında Türkiye’nin en önde gelen kentlerinden bir tanesi. Adana’ya özel lezzet şenliği yapılıyor lakin bakılırsaceksiniz ki yaptığımız bu çarşı lezzet şenliğinin değerli bir üssü haline gelecek. Şöyle örnek verelim diyelim ki Adana haricinden gelen bir konuğunuz Adana’nın neyi meşhur ise hepsini bu çarsıda bulabilecek.
14 Adana lezzetini belirledik hepsine birer yer ayırdık. Bu çarşının etrafına da Müslüm Baba parkı yapıyoruz. Müslüm Gürses merhum de bizim için epeyce değerli bir kıymet, Adana’nın yetiştirdiği kıymetlerden bir tanesi. Adana lezzetleri çarsısıyla Müslüm Gürses’i de bütünleştirmiş olduk.

Gençler kadar emeklileri de fazlaca önemsediğiniz konuşuluyor. Emekliler için bir projeniz var mı?

İlçemizde yaşamakta olan emekli vatandaşların vakit geçirebilmeleri için 14 emekli konutu yaptık. Buraya emekliliklerimiz gidiyor çayını kahvesini fiyatsız içiyor. Adana’nın sıcağında klimalı ortamda sosyalleşip, kitap okuyabiliyorlar.

Liderim son olarak eklemek istediğiniz diğer bir şey var mı?

Türkiye’nin her yerinde çıktığı üzere Adana’da da çıkan yangınlar bizi epey üzdü. Yangınlara müdahalelerden öteki bir şey yapmak içimizden gelmiyor. Yedi yıldır eksiksiz her cuma yaptığımız halk günümüz var. Bir yandan yangınla uğraş ederken bir yandan da vatandaş mağdur olmasın diye halk gününü iptal etmemiştik. Fakat halk gününe bile reaksiyon gösteren vatandaşlar oldu çabucak iptal ettik. Yangınlara ağırlaşmış durumdayız. Türkiye’mizin ciğerleri yanıyor. Türkiye’nin her tarafında olağan üstü bir şey var. Öğrendiğim kadarıyla 100 yıldan beri bu biçimde bir yangın olmamış. Biz de Çukurova Belediyesi olarak yardımlara devam ediyoruz.