Desteklenmeyen Sistemlerde Windows 11 Yükseltme Nasıl Yapılır?

Adanali

Member
Önyüklenebilir USB şoförler oluşturmaya yönelik tanınan bir araç olan Rufus’un en son sürümü, yerinde yükseltmeler sırasında Windows 11 sistem ihtiyaçlarının atlayabilmemiz için imkan tanıyor. Bu yazılım küçük boyutuna karşın biroldukca işte başarılı.

Örneğin bir ISO’dan Windows 7 USB suram şoförünün oluşturulmasında UNetbootin, Universal USB Installer yahut Windows 7 USB indirme aracından yaklaşık iki kat daha süratli. Ayrıyeten ISO’lardan Linux önyüklenebilir USB’lerin oluşturulmasında çok süratli.

Rufus’un faydalı Olduğu Alanlar

• Önyüklenebilir ISO’lardan (Windows, Linux, UEFI, vb.) USB yükleme ortamı oluşturmak.
  • İşletim sistemi heyeti olmayan bir sistem üzerinde çalışmak.
  • DOS’tan bir BIOS yahut diğer bir üretici yazılımı yüklemek.
  • Düşük düzeyli bir yardımcı program çalıştırmak.
Rufus ile Windows 11’e Yükseltme

Şimdiye kadar Rufus, Windows 11’i sıfırdan yüklerken Windows 11 sistem ihtiyaçlarının atlanmasını sağlıyordu. Yeni sürüm Rufus 3.18 ise yükseltmeler yaparken kısıtlamaları aşmak için dayanak sunuyor.

Yerinde yükseltmeler iki ana hedef için kullanılabilir: bir Windows kurulumunu onarmak yahut makineye daha yeni bir özellik güncellemesi yüklemek. Şu anda beta olarak mevcut olan Rufus 3.18 ile artık takviyesiz sistemlerde bile yükseltme yapmak mümkün. Önyüklenebilir medya oluşturma süreci ise aşağı üst tıpkı kalıyor.

USB Oluşturma

• Bu ilişkiye tıklayarak GitHub web sitesinden Rufus 3.18 Beta sürümünü indirin yahut bu yazıyı okuduğunuz tarihte yeni bir sürüm yayınlanmışsa onu indirin.
  • Uygulamayı yönetici olarak çalıştırın.
  • Önyüklenebilir medyaya dönüştürmek istediğiniz bir USB aygıtını bilgisayarınıza takın.
  • Halihazırda bir Windows 11 ISO imajınız var ise, Seç butonuna tıklayın ve açılan belge tarayıcısını kullanarak onu seçin.
  • Halihazırda bir Windows 11 ISO imajına sahip değilseniz resmi Microsoft web sayfasından indirebilirsiniz.
  • İmaj seçeneği kısmını şu biçimde ayarlayın: Genişletilmiş Windows 11 Heyetimi (TPM ve Secure boot yok) | Extended Windows 11 installation (no TPM / no Secure Boot)
  • Windows 11’i sıfırdan yüklemek, tamirat yapmak yahut yükseltmeleri gerçekleştirmek için önyüklenebilir bir Windows 11 ortamı oluşturacağız. Bunun için “Başlat” butonuna tıklıyoruz.
  • Burada hiç bir ayarı değiştirmemize gerek yok, fakat “Disk kısım düzeni” kısmının GPT olduğundan emin olun.
  • Heyetim ve yükseltme, TPM ve inançlı önyükleme ile ilgili ihtiyaç denetimini atlayacak.
Artık uyumsuz sisteminizde Windows 11 işletim sistemini daha üst sürümlere yükseltebilirsiniz. Son olarak, bu makalemizden Windows 11 heyetim rehberine ulaşabilirsiniz.

Rufus 3.18 Beta ile Neler Değişti?

• Yerinde yükseltmeler için Windows 11 kısıtlamalarını atlama yeteneği.
  • DLL yan yükleme güvenlik açıklarını düzeltildi.
  • Windows 11’de çalışırken ISO → ESP oluşturma süreci düzeltildi.
  • DHCP hizmeti devre dışı bırakıldığında ağ temasını algılarken yaşanan bir sorun düzeltildi.
  • FreeDOS’u 1.3 sürüm güncellemesi.
  • Miracle Linux 8, Red Çizgi istisnalar listesine eklendi.
  • Öbür dahili düzeltmeler ve iyileştirmeler.