Depresyon sadece hastanın davranışını etkilemez. Dil ayrıca ipuçları sağlayabilir. Bu ifadeler uyarı işaretleridir.
Bir bakışta en önemli şeyler
2018’de İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, depresyonu olan ve olmayan insanlar arasındaki dil farklılıklarını incelemek için bilgisayar analizini kullandı. Genel olarak, 60’tan fazla çevrimiçi forumda 6.000’den fazla kullanıcının katkıları değerlendirildi. Sonuç: Depresyondaki insanlar, olumsuz duygu ve ruh hallerini ifade etmek için kullanılabilecek kelimeleri daha sık kullanırlar.
Depresyonun nedenleri nelerdir?
Depresyon genellikle beyindeki metabolik bir bozuklukla ilişkilidir. Nörotransmiterler serotonin ve norepinefrin daha sonra yeterli miktarlarda üretilmez. Sonuç olarak, duyguları düzenleme görevini gerektiği gibi yerine getiremezler. Hormonal değişiklikler de hastalığa neden olabilir. Depresyona yatkınlık da kalıtsal olabilir. Bunun bir göstergesi, hastalığın diğer aile bireylerinde de daha sık ortaya çıkmış olması olabilir.
Sözlü Belirtiler: Bu kelimeler depresyonu gösterebilir
Genellikle “yalnız”, “üzgün” veya “sefil” gibi sıfatlar kullanılır. “Her zaman”, “asla” ve “tamamen” gibi mutlak sözcükler de sıklıkla bulunur. Ayrıca, depresif kişiler birinci tekil şahıs zamirlerini çok daha sık kullanırlar, yani “ben”, “benim”, “ben” ve “ben”. Bilim adamlarına göre bunun nedeni depresif insanların kendilerine çok fazla odaklanmalarıdır. Ek olarak, genellikle dış dünya ile temasları yoktur.
Armin Rösl ayrıca konuşma analizinin depresyonu tanımlamaya yardımcı olabileceğine inanıyor. Alman Depresyon Ligi’nin (DDL) sözcüsü ve başkan yardımcısı, 2010 yılında kendisi de depresyondan mustaripti ve geçmişe bakıldığında, araştırma sonuçlarında kendini görüyor: “Depresyonun klinik tablosundan etkilenenlerin cesareti kırılıyor ve üzülüyor. olumsuz formülasyonlara yansır. Eğer depresyondan şüpheleniyorsanız, daha dikkatli dinlemekte fayda var.”
Hain cümleler: hemen harekete geçin
Olumsuz terimler kullanmanın yanı sıra, depresif insanlar aniden daha önce hiç söylemedikleri veya nadiren söyledikleri şeyleri dile getirirler. Ve sadece bir veya iki kez değil, tekrar tekrar. Rösl, “Tabiri caizse, hep aynı rekor” diyor. “Artık bundan hoşlanmıyorum”, “Ne sorunum olduğu hakkında hiçbir fikrim yok”, “Çok yorgunum” veya “Hiçbir değerim yok” gibi cümleler hastalık için tipiktir.
İntihar düşünceleri ifade edilirse, aile üyeleri bunu çok ciddiye almalıdır. “Karşı taraf ‘Kendimi öldüreceğim’, ‘Artık hiçbir değerim yok’ veya ‘Artık hoşuma gitmiyor’ gibi cümleler kuruyorsa, ilgili kişinin acilen yardıma ihtiyacı vardır ve yalnız bırakılmamalıdır.” Rösl.
Depresyondaki insanların genellikle iletişim gücü yoktur.
Çoğu zaman, depresif insanlar kendilerini iletişimden tamamen kapatırlar. Rösl’e göre, etkilenenler geri çekiliyor çünkü her konuşma büyük bir çabayla ilişkilendiriliyor. Yalnız kalmak istiyorsun. Rösl, “Etkilenenler herhangi bir şey için güç bulmakta zorlanıyor. Konuşmak için bile. Bu açıdan, çalışma, depresiflerin farklı bir dil kullandıklarını söylemekte haklıdır” diyor.
Etkilenenlerin hastalıktan öncekinden farklı konuşmaları özellikle dikkat çekicidir. Sadece pek çok olumsuz şey değil, aynı zamanda bazen kafa karıştırıcı, anlaşılmaz şeyler. Örneğin, etkilenenlerin çoğu birdenbire varlıklarından korkar ve mali yıkımdan korktuklarını belirtir – buna dair hiçbir belirti olmamasına rağmen.
Depresyon şüphesi: etkilenenlerle konuşun
Peki depresyon şüphesiyle nasıl başa çıkıyorsunuz? Rösl, deneyimlerinden tartışmaların ne kadar değerli olabileceğini biliyor. Ancak hastayı bunaltmamak gerekir. Bir sohbete başlamanın iyi bir yolu, örneğin: “Sen, son birkaç gündür değiştiğini fark ettim. Şu anki duygularını tarif etmeyi dene. Onları anlamaya ve anlamaya çalışmak istiyorum.”
Böyle bir konuşma en iyi günlük rutinin dışında, örneğin yürüyüş sırasında olur. “Etkilenen kişi, gerçekten istemese de salyangoz kabuğundan çıkmak zorundadır. Yine de, onları koltuğunun altına alıp, yanında götürün. Kendilerine ilgi gösterildiğini.”
Depresyon: Kişisel hijyen genellikle zordur
Bir başka depresyon belirtisi kişisel hijyen eksikliği olabilir. “Şiddetli depresif dönemimde benim için de durum buydu: Her gün tıraş olmaya, yıkanmaya veya yeni giysiler giymeye ne isteğim ne de gücüm vardı. , artık kalkmak istemiyorlar çünkü kalkacak güçleri de yok, çünkü geceleri genellikle uyanık kalıyorlar ve kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara kara düşündüklerinden,” diyor Rösl.
Tedavi: Ne zaman doktora görünmeli?
İlgili kişinin durumunda üç ila dört hafta sonra düzelme olmazsa doktora başvurulması önerilir. Teşhis konulduktan sonra doktor hastaya psikoterapi önerebilir veya hastalığı ilaçla (antidepresanlar) tedavi edebilir. Ciddiyetine bağlı olarak, her ikisi de birleştirilebilir. Işık terapisi ve düzenli egzersiz de depresif kişilerin tedavisinde etkili olabilir.