Eğitim uçaklarına kamera takma koşulu getirildi

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Hüseyin ASLIYÜCE

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), eğitim uçaklarına kamera takılması hakkında bir genelge yayımladı.

Kurumun internet sitesinde yayımlanan ‘UOD-2021/3 Hava Araçlarına İmaj Kayıt Sistemi Takılması’na dair genelgeye göre, pilot lisansı almak için yapılan eğitim uçuşlarında kullanılan uçaklara kamera takılarak, yaşanan hava aracı kazaları ve öbür değerli olayların sebeplerinin tespit edilmesinde kolaylık sağlanacak ve eğitim kalitesinin arttırılmasına yardımcı olunacak.

Genelge, pilotaj eğitim uçuşu icra eden eğitim kuruluşlarını (ATO, DTO) ve özel pilot lisansı (PPL) ile uçuş icra eden şahısların kullandığı hava araçlarının bağlı olduğu işletmeleri kapsıyor.

Kamera kaydı bilgilendirmesi yapılacak

Eğitim uçaklarına takılacak olan kameralar genel ortam kaydı yapabilecek biçimde olacak. Kamera ile kayıt altına alınacak uçuşların arşivlenmesi 4 ay mühlet ile eğitim kuruluşları tarafınca yapılacak. Uçuş yapacak pilot ve pilot adaylarına uçakta kamera kaydı alındığına dair imza karşılığında bilgilendirme yapılacak ve bu bilgilendirmeler ilgili pilotların belgelerinde saklanacak.