Etkilenenler nasıl değişir ve nasıl yardım bulunur?

KıtlamA

New member

Uyuşturucu bağımlılığı, etkilenenler için yalnızca büyük bir psikolojik yük değildir. Akrabalar da bağımlılığı destekler ve yakın bir kişinin bir anda nasıl yeni özellikler geliştirdiğini ve giderek uzaklaştığını deneyimler.

Bağımlılık aile, eşler ve arkadaşlar için ağır bir yük olabilir. Sevilen kişinin sağlığı hakkında endişelenmenin yanı sıra, bir bağımlının kişilik değişiklikleri de birlikte olmayı zorlaştırabilir. Uyuşturucu tüketiminin etkilenenlerin davranışlarını, düşüncelerini ve duygularını nasıl değiştirdiği ve uyuşturucu bağımlıları ve ailelerinin yardım bulabilecekleri yerler.

Uyuşturucu bağımlılığı kontrol kaybına yol açar

Christian, “Doğrudan etki, maddelerin kendisinden kaynaklanır. Uyuşturucunun türüne bağlı olarak öforik, uyarıcı veya sakinleştirici bir etkiye sahip olabilir. Örneğin, depresyon veya sinirlilik gibi ruh halleri alkolün etkisi altında yoğunlaşabilir” diyor Christian. Friedberg’deki bir uyuşturucu bağımlılığı rehabilitasyon tesisi olan salus kliniğinin müdürü Dr. “Dolaylı etki, bağımlılık yapan davranışa atfedilebilir. İlgili kişi, tüketim üzerindeki kontrolünü giderek kaybeder. Düşünceleri ve davranışları, giderek artan bir şekilde bağımlılık yapan maddeyi elde etmeye ve tüketmeye yöneliktir.”

gerçekler ve rakamlar: Bağımlılık bozuklukları, önemli sağlık sorunlarına ve erken ölümlere yol açabilen ciddi kronik hastalıklardır. Federal Sağlık Eğitimi Merkezi’ne (BZgA) göre, Almanya’da yaklaşık 600.000 kişi esrar ve diğer yasa dışı uyuşturucuları sorun olarak kullanıyor. Alman Bağımlılık Soruları Merkez Ofisine göre e. V. (DHS), Almanya’da her yıl 1.200 ila 2.000 kişi yasa dışı uyuşturucuların doğrudan etkileri sonucu hayatını kaybediyor.

Uyuşturucular insanları nasıl değiştirir?

İlaçlar beyindeki ödül merkezinin daha fazla dopamin ve serotonin salmasına ve sinir hücresi bağlantılarının giderek daha fazla değişmesine neden olur. Algılar, düşünceler ve duygular değişir. Olumlu etkiler beklentisi ve bağımlılık yapan maddeye artan alışkanlık, ilaca karşı yaşamı belirleyici hale gelebilecek her zamankinden daha büyük bir istek yaratır. Madde eksikse beden ve ruh da stresle tepki verir. Uyuşturucuya olan güçlü istek, maddelerin zihin değiştirici etkileri ve yoksunluk belirtileri, uyuşturucu bağımlısının davranışını ve kişiliğini etkiler.

Coşku, depresyon, öfke ve korku gibi aşırı ruh hali değişimlerine ek olarak, genellikle artan mesafe, soğukluk, güvenilmezlik, yokluk ve aile ve arkadaşlara karşı ilgi eksikliği vardır. Muhl, “Sosyal geri çekilme genellikle size yakın kişilerin ilk fark ettiği davranıştır” diyor.

Artan mesafenin çeşitli nedenleri var. Bir yandan, bağımlılık yapan maddeye giderek daha fazla odaklanılıyor ve onunla uğraşmak giderek daha fazla zaman alıyor. Öte yandan, etkilenenler genellikle reddedilmekten korkar ve sosyal çevrelerini hayal kırıklığına uğratmak istemezler. “Bazen yasal sonuçlardan da çekiniyorlar, örneğin ortaya çıkarlarsa çocuklarıyla veya işleriyle iletişimlerini kaybetmekten korkuyorlar. Bu nedenle birçoğu, bir noktada artık mümkün olmayana kadar ‘çifte bir hayat’ sürdürmeye çalışıyor.” Muhl.

Kavgalar, çatışmalar ve sinirlilik

Geri çekilme, tartışmaların, çatışmaların, sosyal çevredeki gerilimlerin ve bazen de şiddetin temelidir, tıpkı bağımlılığın açığa çıkması ve yardım etme girişimleri gibi. Bağımlı ebeveynlerin çocukları, özellikle zararlı etkilerin insafına kalmıştır.

“Etrafındakiler ilgilenirken ve yardım etmek isterken, ilgili kişi çevresindekilere olan ilgisini giderek kaybediyor. Görevlerini yerine getiremiyor, hobileri ihmal ediliyor, okul ve iş sıkıntı çekiyor veya umulduğu gibi atlatıyor, ” diyor Muhl. “Bu, her iki tarafta da gerginliğe, savunmaya ve direnişe yol açar ve çoğu zaman teslimiyet ve hatta daha fazla geri çekilme ile sonuçlanır.”

Uyuşturucu bağımlılığını nasıl anlarsınız?

Doktorlar, uyuşturucu bağımlılığı için altı tipik kriter belirtiyor. Uyuşturucu bağımlılığı semptomlarından üçü aynı anda ortaya çıkarsa, uyuşturucu bağımlılığı vardır:

1. Sarhoş edici maddeyi almak ve elde etmek için yılmaz istek (açgözlülük)
  2. İlacı bırakamama (psikolojik ve genellikle fiziksel bağımlılık). Kontrol edilemeyen zamanlama, süre ve tüketim miktarı (kontrol kaybı)
  3. Dozu artırma eğilimi (tolerans gelişimi)
  4. ilaçlar kesildiğinde psikolojik ve fiziksel yoksunluk belirtileri
  5. Kendisi ve başkaları için olumsuz sonuçlara rağmen sürekli uyuşturucu kullanımı
  6. Menfaatlerin ve yükümlülüklerin ihmal edilmesi. Tedarik ve tüketim giderek hayatın odak noktası haline geliyor.
Christian Muhl, uyuşturucu bağımlılığı tedavisi için bir rehabilitasyon tesisi olan salus klinik Friedberg’in yöneticisi ve Fachverband SUCHT eV’nin yönetim kurulu üyesidir.

İntihar ve şiddet: uyuşturucunun kendisi ve başkaları için tehlikeleri

Halüsinojenik etkiye sahip LSD veya “sihirli mantarlar” gibi bazı ilaçlar da psikozları tetikleyebilir. Birkaç gün sürebilen sözde “korku gezileri” sırasında, etkilenenler korku, panik ve güçlü heyecan hissederler ve sanrısal olarak değişmiş bir algıya sahip olurlar. Aşırı durumlarda, böyle bir psikoz intihar (intihar) veya diğer insanların yaralanmasıyla sonuçlanabilir. Uyuşturucuların neden olduğu ruh hali dalgalanmaları, değişen duygu algısı ve uyuşturucuların çoğu zaman engelleyici etkisi, fiziksel ve cinsel şiddet salgınlarına yol açabilir. Para artık yeterli değilse, bağımlılar bağımlılığı finanse etmek için suç işleyebilir veya fahişelik yapabilir.

Mağdurlar ve yakınlarının yardım bulabileceği yerler

Uyuşturucu bağımlılığından etkilenenler genellikle bağımlılıktan çıkış yolunu kendi başlarına bulamazlar. Bazı sarhoş edici maddelere yönelik zorlayıcı istek çok güçlüdür. Her durumda profesyonel destek önerilir. Muhl, “Uyuşturucu danışma merkezi, uyuşturucu bağımlısı kişiler ve aileleri için ilk temas noktası olabilir” diyor. “İlk desteğe ek olarak, yardım tekliflerini ararken orada destek alıyorlar. Kendi kendine yardım gruplarıyla iletişim, danışma merkezleri aracılığıyla da kurulabilir.” Örneğin, çevredeki bağımlılık danışma merkezleri için bir çevrimiçi arama, Alman Bağımlılık Soruları Merkez Ofisi’ni (DHS) sunar.