Bazı insanlar evden çalışırken dayanıklılıklarının sınırlarına ulaşıyor. Tükenmişliğin önlenmesi için de yöneticilere ihtiyaç vardır. Akıllı teknoloji gelecekte de bu konuda yardımcı olabilir mi?
Pandeminin başlangıcında evden çalışmaya geçişin birçok çalışan açısından olumlu yönleri oldu; diğerleri artık en azından yeni çalışma koşullarına alışmış durumda. Ancak evde çalışmanın psikolojik sonuçlarından muzdarip çalışanlar da var.
İşte risk grupları
Hatta bazı insanlar tükenmişlik riskiyle karşı karşıyadır. Kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. İş Dünyasında Ruh Sağlığı (psyGA) projesi başkanı ve şu anda danışman olarak görev yapan Franziska Stiegler, “Araştırmalar, kreşler ve okullar kapalıyken işlerine ek olarak çocuklara bakanların da genellikle onlar olduğunu gösteriyor” diyor salgının sağlık üzerindeki etkileri için İş değişikliği.
Bekarlar aynı zamanda ev ofisindeki tükenmişlik açısından da risk grubuna dahildir. Stiegler, sosyal alışverişin psikolojik denge için önemli bir kaynak olduğunu söylüyor.
Çalışanlar işin amacını göremiyor
Genel olarak evden çalışan birçok kişi, iş ve özel hayat arasındaki sınırların bulanıklaştığından şikayetçi. Pillerinizi günlük yaşamda şarj etmek zordur. Etkilenenler içten içe tükenmişlik hissederler. Berlin'deki ESMT uluslararası işletme üniversitesinden Prof. Eric Quintane, “Kronik olarak tükenmiş durumdalar ve işlerine anlam bulmakta veya işlerine ilgi duymakta zorluk çekiyorlar” diyor.
Ayrıca Quintane'e göre etkilenenler genellikle işlerini iyi yapma yeteneklerinden şüphe ediyor. Performanslarının gerçekten azalması alışılmadık bir durum değil.
Profesyonel yardım zamanı
Etkilenenler giderek daha fazla “Artık yapamam, yapmak istemiyorum” diyor veya düşünüyorsa, profesyonel yardım alınması tavsiye edilir. Stiegler, “Karşı önlemleri mümkün olduğu kadar erken almak en iyisidir” diyor. Sağlık sigortası şirketleri çevrimiçi eğitim gibi önleyici tedbirler sunmaktadır. “Ayrıca bir danışma merkeziyle iletişime geçip oradan ücretsiz tavsiye almak da yararlı olacaktır.” Bu tür teklifler örneğin sosyal yardım derneklerinden alınabilir.
Quintane, tükenmişlik yaşayan kişilerin damgalanmaması gerektiğini vurguluyor. “Tükenmişlik, çalışanların diğerlerinden daha zayıf, daha az dirençli veya daha az yetenekli olduğunun bir işareti değildir.”
Tükenmişlik ortaya çıkmadan önce çalışanlar, ev ofisinde nasıl sağlıklı çalışacaklarına dair ipuçlarını her zaman kendilerine hatırlatabilirler. Örneğin doğru teknik ve ergonomik ekipmanın sağlanması önemlidir. Veya kendiniz için düzenli molalar vermek, işi zamanında bitirmek ve yeterince egzersiz yaptığınızdan emin olmak gibi net rutinler oluşturun.
Yöneticiyle düzenli iletişim
Ayrıca hem ekiple hem de ilgili yöneticiyle düzenli olarak dijital ortamda iletişim kurmak önemlidir. Çalışanların kendileri potansiyel sorunları açıkça ele almalıdır. Stiegler, “İdeal olarak, her yönetici en az haftada bir kez çalışanlarla iletişime geçer, sorunun merkez ofiste nerede olduğunu sorar ve olası çözümleri tartışır” diyor.
Quintane'e göre bu, işin tüm çalışanlar arasında uygun şekilde dağıtılıp dağıtılmadığını keşfetmeye yönelik bir yaklaşım da olabilir. Ev ofis çalışanlarının paylaşılan bir ürün üzerinde bıraktığı “dijital izlerin” sıklığını değerlendirmek faydalı olabilir. Quintane, “Öyleyse içeriğe bakmadan e-posta trafiğine, telefon dakikalarına ve dijital platformlardaki toplantı kayıtlarına bakın” diyor. ESMT'de başlattığı bir çalışma, aşırı çalışan çalışanların kolaylıkla tespit edilebileceğini gösterdi.
Quintane ve ekibi şu anda farklı organizasyonlarda tükenmişlikle hangi faktörlerin ilişkili olabileceğini araştıran akıllı bir algoritma üzerinde çalışıyor. “Uzun vadeli hedefimiz tükenmişliği önleyen otomatik bir uyarı sistemi geliştirmektir.”