Gizemli vefatta tahliye sonucuna isyan: Kızım ikinci defa öldü

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Gizemli vefatta tahliye sonucuna isyan: Kızım ikinci defa öldü
Olay, geçen yıl Ocak ayında, Iğdır’ın Kazım Karabekir Caddesi’nde meydana geldi. Iğdır Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 3’üncü sınıf öğrencisi 3 aylık gebe Ebru Aras, şiddetli geçimsizlik niçiniyle Doğubayazıt Medine Müdafii Fahreddin Paşa Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde müdür yardımcısı olan 4 yıllık eşi Umut Aras’la boşanma basamağına geldi. Teze nazaran, konutta çıkan tartışma sırasında Umut Aras, üzerinde taşıdığı tabanca ile genç bayana ateş etti. Ebru Aras, kanlar ortasında yere yığılırken, Umut Aras ise bu kere silahı göğsüne dayayıp, tetiği çekerek intihar teşebbüsünde bulundu. 1 çocuk annesi Aras hayatını yitirirken, hastaneye kaldırılan Umut Aras ise tedavisinin akabinde mahkemece tutuklandı. Umut Aras hakkında ‘eşi taammüden öldürme’ kabahatinden dava açıldı. Sanık Aras, Iğdır 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7’nci sefer hakim karşısına çıkarıldı. Ebru Aras’ın Mersin’de yaşayan ailesi, davaya Mersin Adliyesi’nden Ses ve Manzara Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Mahkeme heyetinin şahitleri dinlemesinin akabinde savcı, sanığın tutukluluk halinin devamını istedi.

TAHLİYE EDİLDİ

Tarafları dinleyen mahkeme heyeti, ‘eşi taammüden öldürme’ kabahatinden yargılanan ve evvelki duruşmalarda eşinin, kendisini yaraladığını daha sonrasında intihar ettiğini öne süren Umut Aras için tutuklulukta geçen süreyi, mevcut kanıt durumunu, 6352 sayılı yasanın 97’nci ve 98’inci hususu ile yapılan değişiklikleri de göz önüne alarak, isimli denetim uygulanmasının kâfi olduğuna hükmetti. Sanık hakkında yargılamanın tutuklu olarak yürütülmesinin haksızlığa yol açabileceği ve tutuklamanın ceza değil önlem olduğu olgusunu da pahalandıran heyet, isimli denetim ile tahliyeyi kararlaştırdı.

‘SOMUT KANITLAR VARKEN NASIL DIŞARI ÇIKARILABİLİYOR?’

Sanık Umut Aras’ın isimli denetim sonucu ile özgür bırakılması, Ebru Aras’ın Mersin’de yaşayan ailesinin reaksiyonuna yol açtı. Tahliye sonucuna fazlaca şaşırdıklarını belirten kız kardeşi Bahar Üstün, “Kişi 18 ay kadar tutuklu kaldığı için tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi. Ortada somut kanıtlar varken birinci derecede kuşkulu olan cani nasıl dışarı çıkarılabiliyor? Benim ablamın kanı yerde mi kalacak? Benim annemin gözü yaşlı mı kalacak? Annemin gözyaşlarına karşın bizim mağduriyetimize karşın bu kişiyi nasıl dışarı salabilirler? İsimli denetim kaidesiyle dahi olsa kaideli tahliye dahi olsa bir kişinin dışarıda nefes alması bizim yüreğimizi daraltıyor. Ortada somut kanıtlar var. Gelen polis grubu silahı ablama hayli zıt bir halde sağ elinin iki santim yanında buluyor. Bunlar kanıt değil mi? Ablamın düşüş konumu kanıt değil mi? Kişi konutta arbede yaşanmadığını ve hengame etmediklerini söylüyor fakat mesken savaş alanı üzere. Kişi pencerenin yanında vurulduğunu söylüyor ancak vurulduğu yerde hiç bir biçimde kan bulgularına rastlanmıyor. Banyoda fırça duvara dayalı bir biçimde kanlı bulunuyor. Kan bulguları yok edilmeye çalışılmış. Bu adam elini yıkamış; elindeki barut izi gitsin, diye. Ablam öldürüldüğü vakit gebeydi. Biz müspet testini kendimiz gördük. Öldürüldüğü vakit otopsi raporu eksik çıkmış. Eksik çıktığına dair bir rapor hazırlanmadan bu rapor kişinin cezası etkileyen bir faktör. Bu rapor hazırlanmadan celseye devam edildi. Biz bunu muhakkak kabul edemiyoruz” diye konuştu.

‘BAŞKA KIZ KARDEŞLER ÖLMESİN’

Seslerinin duyulmasını isteyen Üstün, “Bu üzere canilerin dışarıda dolanması bizim için benim çocuğum için öbür Ebru’lar, Fatma’lar, Ayşe’ler için bir tehdittir. Benim de bir kız çocuğum var. İleride bu biçimde bir şey yaşamasını istemiyoruz. Bir tane Ebru verdik, bir tane Özgecan verdik. Daha bunun üzere bir sürü genç verdik. Kız kardeşlerimizi verdik. Ben öteki kızların ölmesini istemiyorum. Diğerlerinin kız kardeşlerinin ölmesini istemiyorum. Bizim yüreğimizi ateş düştü. Öteki annelerin, babaların meskenlerine ateş düşmesin” dedi.

‘KIZIM İKİNCİ DEFA ÖLDÜ’

Anne Necla Öcüm de karar karşısında şok yaşadıklarını söyleyerek, “Benim üzere öteki anneler ağlamasın. Kızım daima tehdit görüyordu. Kızımın boğazına 5-6 kez bıçak dayamış. Bunu dışarı çıkardınız, bana bu acıyı bir daha yaşattınız. 2 sene evvel ölen kızım bir daha ölmüş üzere oldu” diye konuştu.