“Her 4 bayandan biri doğumdan daha sonra işe dönmüyor, onlar için elçi olacağız”

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Handan Sema CEYLAN

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin (GYİAD) yeni Lideri İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, bayanların etkin iş gücüne katılmasının Türkiye’nin geleceği için kıymetli olduğunun altını çizerek, “İpsos’un anketine bakılırsa Türkiye’de her 4 bayandan birisi çocuk sahibi olduktan daha sonra işten ayrılıyor. Bunu bilakis çevirmek için çalışacağız” diye konuştu.

bakılırsavi eski lider Fuat Pamukçu’dan devraldığını anımsatan İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, “GYİAD olarak, geçen periyot kamuoyu ile paylaştığımız ‘Türkiye’de Genç İş Piyasası ve Geleceğine Bakış Raporu’muzda cinsiyet eşitliği sıkıntısını inceledik. Buna nazaran istihdamda cinsiyet eşitliği sorunu mevcut. İş arayışı olmayanların yüzde 89,4’ü kadın” dedi. Gürkaş, bu kümeye mensup bayanların yüzde 92,1’inin evli, yüzde 82,4’ünün ise çocuk sahibi olduğunun bilgisini vererek, şunları söylemiş oldu: “Sonuçlara bakıldığında çocuk sayısı arttıkça, bayanların iş arayışında oransal bir düşüş gözlemleniyor. İşi bırakan bayanların yarıdan fazlası, yani yüzde 56’sı olumsuz hisler içerisinde. Bu manada cinsiyet, uygar durum, çocuk durumu ve çocuk sayısı, bilhassa bayanların piyasadaki istihdamını olumsuz tarafta etkileyen değerli parametreler olarak göze çarpıyor. Bu periyot de Türkiye’de genç bayanların iş piyasasında yaşadığı zorluklar ve yeni iktisadın gerektirdiği yetenekler konusunda hazır olma durumlarını ele alacağımız raporun hazırlıklarına başladık. Genç Bayan ve Yeni İktisat temasından hareketle, yeni iktisat kesimlerinde başarılı olan bayanların kıssasını ön plana çıkartacağız. Türkiye’de gençliğe bu sefer bayan perspektifinden bakacağız. Nüfusun yarısının bayan olduğu bir dünyada şayet iş dünyasında gereğince bayan yok ise, bu bize uygun bayan olmadığını değil, sistemin âlâ çalışmadığını gösteriyor.” İşsiz genç adamların de problemlerine değinen Gürkaş, “Aynı araştırmaya göre iş arayışı bulunmayan bayanların yüzde 83,4’ü ailevi sebeplerden ötürü çalışmadığını söylerken, bu oran erkek iştirakçilerde yüzde 47,6. Erkek iştirakçilerde ‘iş arayışım oldu, artık aramıyorum’ beyanında bulunan ‘cesareti kırılmış’ kümenin ise yüzde 44,1 oranında olduğu görülüyor” formunda konuştu.

Genç yönetici bayan elçiler olacak

Yeni periyotta paneller, konferanslar, buluşmalar düzenleyeceklerini ve var olan durumu bilakis çevirmek için genç yönetici bayan elçilerinden yararlanacaklarını söyleyen Gürkaş, “Türkiye’nin potansiyeli devasa yükseklikte ve bu potansiyel gençlikte. Bu potansiyelin ortaya çıkmasının önündeki pürüzleri kaldırmak için çalışacağız” diye konuştu.

Seçilememiştik ancak gidip nazaranv istedim

İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, “Önceden İzmir’de yaşıyordum. Orada Ege Genç İş İnsanları Derneği’nde (EGİAD) faal olarak nazaranv aldım. Burada da çalışmak istedim. GYİAD benim için kıymetli kurumdu. Tam geldiğimde seçim vardı. İki listeden kaybeden listede yer aldım. Lakin maksadım seçim kazanmak değil, çalışmaktı. Onun için seçilen Serkan Sevim liderimize gittim. Çalışmak istediğimi söylemiş oldum. Çok örnek bir davranışla, rakip listedeki beni nazaranvlendirdi. Ticari komiteyle başladım. 2 sene eş başkanlık yaptım. Denetleme Şurası Başkanlığı yaptım. Unvan peşinde koşan beşerler olmadık. Bu ülkenin geleceği gençler için çalışmaya devam edeceğiz.”