‘hiç bir şey eskisi üzere olmayacak’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘hiç bir şey eskisi üzere olmayacak’
Çiğdem Yılmaz / İstanbul – İzmir’de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki sarsıntının üzerinden tam 1 yıl geçti. Onlarca kişinin hayatını yittirdiği zelzelede, enkaz altında 91 saat daha sonra Ayda bebek ise zelzelenin simgesiydi.

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında tam 1 yıl evvel meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki zelzelede, 117 kişi hayatını kaybetti. Zelzelede en çok hasarı Bayraklı ilçesi Manavkuyu mahallesindeki binalar gördü. İstek Beyefendi Apartmanı’nda onlardan bir tanesiydi. Bu apartmanda ortalarında Fidan Gezgin’in de bulunduğu 37 kişi hayatını kaybetti. Gezgin’in 4 yaşındaki kızı Ayda Gezgin ise mucizevi biçimde 91 saat daha sonra enkazdan sağ çıkartıldı. Ağabeyi Atakan Gezgin(9) okulda, babası Uğur Gezgin(41) ise işte olduğu için kurtuldu. O sarsıntının üzerinden bugün tam 1 yıl geçti ve zelzelenin simgesi haline gelen Ayda’nın babası Uğur Gezgin sarsıntının 1. yılında Milliyet’e konuştu.

RUHSAL DAYANAK

Kızının anaokuluna başladığını söyleyen Gezgin, “Depremin üzerinden 1 yıl geçmiş olsa da, bizim acımız hala taze. hiç bir şey eskisi üzere olmayacak. Lakin bir biçimde hayat devam ediyor. Çocuklarımın sevgisi ve hayata tutunmasıyla, ben de hayata tutunmaya çalışıyorum. Onların sevgisi olmasaydı tahminen bu durum daha sıkıntı olurdu. Zelzeleden daha sonra ruhsal dayanak almaya başladık ve bu dayanak hala devam ediyor. Ayda başta karanlıkta koruyordu ve gürültülü sese karşı hayli hassastı lakin artık daha uygun ve daha daha da düzgün olacağına inanıyorum” dedi.

‘ANNEMİ ÖZLEDİM’

Ayda’nın vakit zaman annesini sorduğunu aktaran Gezgin, “Kızım bu soruyu bize sorduğunda biz de, psikologların bize anlattığı biçimde cevaplamaya çalışıyoruz. Annesinin yürüyemeyeceğini, nefes almayacağını, konuşamayacağını ve tekrar geri gelmeyeceğini söylüyoruz. Kızım artık annesinin gelmeyeceğini biliyor. Zira her sorduğunda ve biz tekrar gelemeyeceğini söylemiş olduk. Lakin orta ara, ‘Annemi özledim’ diyor. Bu cümleyi duymak hepimizin canını yaksa da alışmak zorundayız. Zira özleyen yalnızca Ayda da değil, hepimiz Fidan’ı hayli özlüyoruz.”

‘DEPREM ŞUURU YOK’

Zelzele bölgesinde yaşadıklarını ve emsal bir durumu bir daha yaşayabileceklerine dikkat çeken Gezgin kelamlarını şöyleki sürdürdü: “Umarım bu biçimde bir felaket tekrar yaşanmaz ve beşerler tüm bu yaşananlardan ders çıkartır. Lakin görüyorum ki ders çıkartılacak üzere değiller. Türkiye’de can kaybının yaşadığını bu kaçıncı sarsıntı fakat görüyoruz ki değişen bir yok. Yaşanan onca acıya karşın, herkes olağan yaşantısına devam ediyor. Emsal acıların yaşanmaması için zelzele şuurunun oluşması kural . Hala hasarlı binalarda oturan beşerler var. Artık maddi imkansızlık mı cahillik mi bilmiyorum. Fakat gördüğüm şu ki, zelzele şuuru ülkemizde gelişmiş değil. Biroldukca bina hala 25 yıl ve üzerindeki binalar.”