Hukuk eğitiminde farklı imtihan ve az öğrenci önerisi

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Hukuk eğitiminde farklı imtihan ve az öğrenci önerisi
Paşa Alyurt – İki gün süren ve başkanlığını Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Şurası Lider Vekili Prof. D. Yavuz Atar’ın üstlendiği oturumda, hukukçular özetle şu tespit ve tekliflerde bulundu:

HSK Üyesi Prof. Dr. Cumhur Şahin: Eğitim sisteminde kalitenin artırılması için öğrenci sayısının azaltılması ve üniversite imtihanı dışında hukuk fakülteleri için başka bir imtihan uygulaması düşünülmeli. Devlet, vakıf ve özel üniversiteler olmak üzere belli bir kalite standardının yakalanması için tüm hukuk fakültelerinde zarurî ortak dersler belirlenerek, müfredat oluşturulmalı. Hukuk fakültelerinde hazırlık sınıfı oluşturularak yabancı lisan
eğitimi de verilmeli.

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem İhtimam: Fiziki koşulları yetersiz ve öğretim üyesi eksik üniversitelerde eğitim kaliteli olamaz. Üniversitemizde devam eden hukuk klinikleri çalışmaları öğrencilerin eğitimlerine büyük katkı sağlıyor. Hukuk kliniklerimiz başarılı bir biçimde sürüyor.

Selçuk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr.
Ümit Süleyman Üstün:
Eğitimin kalitesini artırmak istiyorsak, devam zorunluluğunu getirip, ikinci öğretimleri kapatıp, öğrenci sayısını da azaltmamız gerekiyor.

Kamu vazifelileri Etik Konseyi üyesi Prof. Dr. M. Fatih Uşan: YÖK’ün, Baroların, Bakanlıkla birlikte oturup yeni bir şey yapmaktan fazla mevcudu uygunlaştırma konusunda bir şeyler yapması gerektiği kanaatindeyim.

Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Siyasetleri Heyeti Lider Vekili Prof. Dr. Yavuz Atar: Adalet Bakanımız Abdulhamit Gül’ü hukuk eğitiminde kalitenin artırılması için oldukça çalışıyor. Hukuk fakülteleri için kurul kurulur. YÖK’de örnekleri var. Kurulun ortasından İcra Şurası Komitesinin oluşturulması
birinci atılacak adım olabilir.

‘Sistemde sorun var’

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ömer Ekmekçi:
Hukuk fakültesi sayısının hayli olması standartları düşürüyor. Sistemde sorun var. Lakin bu yalnızca Adalet Bakanlığı’nın sorunu değil. Hukuk eğitimi her insanın sorunu fakat Adalet Bakanı muzdarip olmuş bundan. Genel eğitim meselelerimizi farklı düşünmek mümkün değil. Liselerimizde ne sorun var ise üniversitelerimizde de benzeri sorun olacak. Lakin asistan standardını belirleyen, kaç yüz binden alacağını söyleyen, af çıkarıp öğrenci dolduran, yurt haricindeki okullara denklik veren Adalet Bakanlığı değil. Bunları konuşalım.

Dış gelişmeler

9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Refik Korkusuz:
Hukukta memleketler arası gelişmeler yakından izlenmeli. Özel hukukta çalışacaklar için milletlerarası kontratlar hukukuna biraz daha yönlendirmek gerekebilir. AB ve Amerikan hukukundaki gelişmeler takip edilebilir. Anglosakson ülkesi değiliz. Fakat dünyada ticari bağların yüzde 80’i Anglosakson ilkeler üzerinden gidiyor.