iPhone 13, Covid-19 niçiniyle yaşanan kapasitör üretim probleminden etkilenebilir

celikci

New member
Apple, iPhone 13’ün lansmanını eylül ayının ortasında yapmayı planlıyor. Fakat bu sıralarda şirketin birlikte çalıştığı kapasitör fabrikaları Covid-19 salgınıyla uğraş ediyor. Yeni haberlere göre de iPhone 13, koronavirüs sebebiyle yaşanan kapasitör üretim sıkıntısından etkilenebilir.

Dünyanın en büyük MLCC üreticisi olan Murata Manufacturing, Covid-19 sebebiyle ağustos ayının son haftasında fabrikalarından birini kapatmak zorunda kaldı. Global tedarikin %40’ını oluşturan şirket, Japonya’nın Fukui kentindeki en büyük fabrikasında 98 olay bildirdikten daha sonra bu sonucu aldı.

Murata’nın meselelerinin gelecekte kötüleşebileceği de söyleniyor. Filipinler’deki hadise artışı, şu an elbette faaliyet gösteren fabrikaları makus biçimde etkileyebilir.

Ayrıyeten, Wall Street Journal’ın haberine bakılırsa Japonya merkezli elektronik şirketi Taiyo Yuden Co. da Malezya hükümetinin kuralları niçiniyle karşılaştığı bir sorun sebebiyle emsal üretim problemleri yaşamaya başladı. Şirketin üretimi %80 civarlarına kadar düştü.

Apple aygıtlarındaki üretim etkilenebilir

Bu iki şirket de Apple’ın tedarikçi listesinde yer alıyor. İki şirketin Apple’a tam olarak neler sağladığı bilinmese de MLCC’lerdeki bir eksikliğin Apple’ın tüm aygıtlarındaki üretimi etkileyebileceği düşünülüyor; buna iPhone 13 de dahil.

MLCC’le küçük boyutlu kapasitörlerdir. Bunlar da onları iPhone üzere alanı sonlu aygıtlar için ülkü kılar. 5G ilişkili çağdaş bir akıllı telefonda 1000’den fazla bulunabilirler.

Kapasitör üretimindeki yavaşlamanın şu an dünya genelinde yaşanan çip külfeti kadar büyük bir sorun olmadığı düşünülüyor, bu yüzden de Apple’ın tedarik zinciri üzerinde büyük bir tesirin görülmesi beklenmiyor.