İran'A Şeriatı Kim Getirdi ?

Dans

New member
İran’a Şeriatı Kim Getirdi?

İran’a şeriatın getirilmesi, 20. yüzyılın sonlarına doğru meydana gelen devrimlerle doğrudan bağlantılıdır. İran’ın toplumsal ve siyasi yapısının önemli ölçüde değişmesine neden olan bu olay, sadece bölgeyi değil, dünya genelinde de büyük yankılar uyandırmıştır. Şeriatın İran’a hâkim olmasında en belirleyici rolü üstlenen kişi, devrimin lideri olan Ayetullah Ruhullah Humeyni’dir. Bu makalede, İran’daki şeriatın gelişimini, Humeyni’nin rolünü ve bu süreçteki diğer önemli etmenleri inceleyeceğiz.

İran Devrimi ve Şeriatın Yükselmesi

1979 yılında gerçekleşen İran İslam Devrimi, Şah Rıza Pehlevi'nin monarşisinin son bulmasına ve yerine İslami bir yönetimin kurulmasına yol açtı. Şah, Batı yanlısı politikaları, sosyal reformları ve seküler yönetim anlayışıyla geniş bir kesimin tepkisini toplamıştı. Bu tepki, özellikle dini ve muhafazakâr çevrelerden geliyordu. Dini liderlerin en başında ise, devrimin lideri olacak olan Ayetullah Ruhullah Humeyni bulunuyordu.

Humeyni, uzun yıllar sürgünde yaşadıktan sonra devrimle birlikte ülkeye geri döndü ve İran’ın siyasi yapısını köklü bir şekilde değiştirdi. İran’da şeriatın yürürlüğe girmesi, Humeyni’nin ideolojik olarak savunduğu "Velayet-i Fakih" (İslam hukukunun, dini bir lider tarafından yönetilmesi) anlayışına dayanıyordu. Bu ideoloji, İran'da dinin siyasi gücün merkezine yerleşmesini sağladı.

Ayetullah Humeyni ve Şeriat

Ayetullah Humeyni, şeriatın İran’da egemen olmasında en önemli figürdür. Onun liderliğinde, İran'da İslami bir hükümet kuruldu ve şeriat, yasal düzenin temeli haline geldi. Humeyni, özellikle "Velayet-i Fakih" doktrinini savunarak, devletin yönetimini dini liderlerin ellerine teslim etti. Bu doktrin, halkın dini lideri olarak kabul edilen bir şahsın sadece dini değil, aynı zamanda siyasi otoriteyi de elinde bulundurmasını öngörüyordu.

Humeyni'nin, İslam hukukunun en katı biçimlerini uygulamaya yönelik attığı adımlar, İran’da şeriatın tam anlamıyla hâkim olmasına yol açtı. Şeriatın en belirgin izleri, kadın hakları, giyim kuşam kuralları, dini eğitim ve toplumsal davranış normlarında görüldü. Kadınların başörtüsü takmaları, belirli kıyafetleri giymeleri zorunlu hale geldi. Aynı zamanda, Batı etkisiyle şekillenen seküler kültürün yasaklanması ve dini kurallara dayalı bir eğitim sisteminin getirilmesi, şeriatın hayatın her alanında etkisini gösterdi.

İran’da Şeriatın Uygulanma Alanları

İran’daki şeriatın uygulama alanları geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Bu uygulamalar, hukuk sisteminden toplumsal normlara kadar pek çok alanda kendini gösterdi. Şeriatın uygulandığı başlıca alanlar şunlardır:

1. **Aile Hukuku**: İran’da şeriat, aile hukukunda oldukça etkili olmuştur. Evlilik, boşanma ve miras gibi konular, büyük ölçüde İslami kurallara dayalı olarak düzenlenmiştir. Kadınların miras hakkı, erkeklere göre daha kısıtlıdır ve boşanma işlemleri dini liderlerin onayına bağlıdır.

2. **Ceza Hukuku**: Şeriat, İran’daki ceza hukukunun temelini oluşturur. Hırsızlık, zina gibi suçlar için cezalar, İslam hukuku çerçevesinde uygulanır. Bu cezalar arasında taşlanma, el kesme gibi sert uygulamalar da yer almaktadır.

3. **Toplumsal Normlar**: Şeriatın etkisi, toplumsal yaşamda da derin izler bırakmıştır. Kadınların giyimleri ve davranışları üzerinde sıkı bir denetim bulunmaktadır. Özellikle başörtüsü takma zorunluluğu, şeriatın bir dayanağı olarak kabul edilir.

4. **Eğitim**: İran’da devlet okullarında verilen eğitim, büyük ölçüde dini temellere dayanmaktadır. İslam tarihi ve ahlakı, okul müfredatlarının bir parçasıdır. Batılı eğitim sistemlerinin etkisi büyük ölçüde ortadan kaldırılmıştır.

İran’da Şeriatın Toplumsal Etkileri

Şeriatın İran’da uygulanması, toplumda hem destek bulan hem de karşıt görüşlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle dini kesimler ve muhafazakâr çevreler, şeriatın uygulanmasından memnuniyet duymaktadır. Onlar için, şeriat, toplumsal düzenin sağlanması ve İslam’ın gerçek değerlerinin korunması adına bir gerekliliktir.

Ancak, şeriatın uygulanmasından rahatsız olan kesimler de bulunmaktadır. Özellikle kadın hakları konusunda ciddi bir kısıtlamanın söz konusu olması, İran’daki toplumsal değişim taleplerini körüklemiştir. Kadınların başörtüsü takma zorunluluğu, kamusal alanda yer alan toplumsal baskılar, özgürlük talepleriyle çatışmaktadır. Ayrıca, Batı ile ilişkilerdeki gerilim de şeriatın toplumsal yapıya etkisini arttırmıştır.

Şeriat ve Modernleşme Arasındaki Çatışma

Şeriatın İran’da uygulanması, modernleşme ile sürekli bir çatışma içinde olmuştur. Humeyni’nin liderliğindeki İran, Batılılaşmaya karşı sert bir duruş sergilemiş ve geleneksel değerleri ön plana çıkarmıştır. Ancak, modernleşme isteyen kesimler, İran’daki şeriat uygulamalarını, halkın bireysel özgürlüklerine ve insan haklarına zarar veren bir engel olarak görmektedir.

İran’daki bu gerilim, zamanla reformist politikaların yükselmesine ve şeriatın daha esnek bir şekilde uygulanması yönünde taleplerin artmasına yol açmıştır. Özellikle 1990’lı yıllardan sonra, reformist liderler, şeriatın uygulama alanlarının daraltılmasını ve daha demokratik bir yönetim anlayışının benimsenmesini istemiştir. Ancak, bu talepler her zaman başarılı olamamış ve İslam Cumhuriyeti’nin temel yapı taşları korunmuştur.

Sonuç: İran’ın Şeriatla Yükselmesi ve Geleceği

İran’daki şeriat uygulamaları, 1979 Devrimi ile güç kazanmış ve hala ülkenin siyasi ve toplumsal yapısının merkezinde yer almaktadır. Ayetullah Humeyni’nin liderliği, İran’da şeriatın bir devlet yönetim biçimi olarak kabul edilmesine yol açmıştır. Ancak, bu uygulama, sadece olumlu değil, aynı zamanda toplumsal gerilimlere de neden olmuştur. Modernleşme, özgürlük ve insan hakları talepleri, şeriatın katı uygulamalarıyla çatışmaktadır.

İran’ın geleceğinde, şeriatın ne derece etkili olacağı, toplumsal dinamiklere ve değişen küresel koşullara bağlı olarak şekillenecektir. Şeriat, bir yanda toplumsal istikrarın simgesi olarak kalmaya devam ederken, diğer yanda ise halkın daha özgür bir yaşam arayışını engelleyen bir engel olarak görülmektedir. Bu çatışma, İran’daki toplumsal yapıyı şekillendirmeye devam edecektir.