Kalem tutma biçimleri ve uçlarda yaşayanlar

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kalem tutma biçimleri ve uçlarda yaşayanlar
Birinci kere sol eliyle yazı yazan birini gördüğümde epey şaşırmıştım. Lakin benim için fazlaca daha tuhaf olan şey, solak sınıf arkadaşımın kalemi tutma biçimiydi. Arkadaşımı yazı yazarken dikkatlice inceliyordum, parmaklarını tuhaf bir biçimde büküyordu. Ben de bir süre ona özendim lakin olmadı. Çocukluğumda bana öğretilen klâsik kalem tutma biçimini koruyordum fakat günün birinde rapido ile yazı yazmaya heves edince kalemi bildiğim biçimde tutamayacağımı gördüm. Teknik bir kalem olduğu için rapidoyu dikey bir biçimde tutmak ve o denli yazmak gerekiyordu; bir süre daha sonra buna alıştım.

daha sonra değişik yazma tarzlarını denedim lakin bence en hoşu, kalemi işaretle orta parmak ortasına alıp yandan da başparmakla desteklenen Sassoon tekniği. El yazısı uzmanı Rosemary Sassoon bu bahse epey baş yormuş ve kalem tutmanın kitabını yazmış. Kendisi bu tutuşun hem el yazısının gelişimi birebir vakitte el sıhhatimiz için en uygun sistem olduğunu söylüyor. Sassoon yazım tekniği kendine taraftar bulmakta zorlanmıyor, ünlü müzikçi Taylor Swift de bu teknikle yazanlardan biri.

Uçlarda yaşayanlar

Tıpkı klâsik kalem tutma biçiminin tek bir yolmuş üzere dayatılmasına emsal bir biçimde tek bir uç tipi (M) her yerde diğer bir uç tipi yokmuş üzere sunuluyor. halbuki en inceden (0.25 mm) en kalına (1.9 mm) farklı kalınlıklarda dolmakalem uçları var. M uç isminden anlaşılacağı üzere ortalama bir uçtur ve 0.5 ile 0.7 mm içinde değişen bir yazım kalınlığına sahiptir. Herkese de uygun değildir. Çok ince uçları keşfedince yazısı hoşlaşan kendini daha rahat hisseden arkadaşlarım oldu. Tıpkı biçimde kalın uçlarla daha düzgün yazdığını söyleyen de. Ben de 1.1 mm bu kümeye giriyorum.

Evvelce yazım epeyce daha berbattı. daha sonra anladım ki M uçlar bana göre değil, 1.1 mm ile daha hoş yazıyorum, yazmaktan da keyif alıyorum. Bir kalem alırken farklı uç seçeneklerine dikkat etmekte büyük yarar var. Solaklar için özel üretilmiş uçlar da bulunuyor. Ayrıyeten yazarken kalemin ucunu eğri tutanlar için tasarlanmış uçlar da var. Kendinizi keşfedin derim.

Haftanın mürekkebi: Platinum Carbon Black

Vaktin tesirlerine meydan okuyan bir mürekkep çeşidi var. Bu stil güçlü mürekkeplere arşivlik mürekkep deniyor. Kalıcı olmaları için tasarlanmış arşivlik mürekkep arayan noterler, hukukçular ve yazdıklarım vakit içinde uçmasın diyen meraklılar için.

Haftanın defteri: Nuuna Into The Blue

Nuuna, Almanya’da ortaya çıkıp dünyaya açılan ve beğenilen bir marka. Esnek kapaklı ve numaralı sayfaları olan A5 boyutlarındaki bu defterin en uygun yanı kâğıdının 120 gram olması.

Haftanın kitabı: Lacivert Taşından Tabletler

Armağan Ekici, Ulysses’i çevirmesiyle daha hayli tanınır oldu lakin denemeleri de çevirileri üzere epey uygun. Kitapta “Sınırlama Altında Yazı” başlıklı denemeyi bilhassa öneriyorum.