Kamp Armen inşaatı başlıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kamp Armen inşaatı başlıyor
Gökhan Karakaş – İstanbul’da fakir ve meskeni olmayan Ermeni çocuklara yurt olması için 1962 yılında Tuzla’da yapılan Kamp Armen’in bir daha inşası için birinci büyük adım atıldı. Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na ilişkin arazi üzerine 100 gencin kalabileceği yurt ile kültür merkezi, fuaye, kütüphane, epeyce maksatlı salonlar ve oditoryum inşa edilecek.1950’li senelerdan itibaren Anadolu’dan gelen kimsesiz ya da fakir Ermeni çocukların barınması için kullanılan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi’nin alt katı; çocukların artmasıyla yetmeyince kilise idaresi Tuzla’da bir arazi satın almıştı. 1962’de Sait Durmaz’dan satın alınan arazi üzerine ortalarında 2007 yılında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in de bulunduğu çocuklar tarafınca yapılan binalar, Kamp Armen’i oluşturmuştu. 1964-1987 yılları içinde hizmet veren Kamp Armen’deki binaların yıkılmak istenmesi üzerine başlayan reaksiyon ve imza kampanyası, 175 gün daha sonra kampın yeniden Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı’na iade edilmesiyle sonuçlanmıştı. Kamp Armen’in bir daha inşası için çalışan Gedikpaşa Ermeni Protestan Kilisesi ve Mektebi Vakfı, inşaat projesinin bilgilerinı Milliyet’e deklare etti. Yardım daveti Yeni Kamp Armen’in kendilerine iade edilen 4 bin 7145 metrekarelik arazi üzerinde yapılacağını belirten Gedikpaşa Kilisesi Pastörü Kirkor Ağabaloğlu, “3 bin 200 metrekare kapalı alanın girişinde 500 metrekarelik bir karşılama alanı ve fuaye olacak. 100 kişilik yatakhanede kız ve erkek genç ve çocuklar kalabilirken, eğitim verilecek. Müzik, el sanatları, fotoğraf, marifet atölyeleri yer alacak. Büyük bir kütüphane ve çalışma ofisleri olacak. 200 kişilik oditoryum ve epey maksatlı salonların yanında 100 kişilik bilgisayar dayanaklı proje geliştirme ofisleri gençlerin geleceğe hazırlanmalarında yardımcı olacak. Gençlik ve kültür merkezi üniversite öğrencilerine hizmet verecek.” dedi.

Ağabaloğlu, “bu biçimdelar Hrant Dink üzere 8-15 yaşındaki çocukların emekleriyle yapılan Kamp Armen’in bir daha inşası için yardımlara muhtaçlığımız var. Kamp Armen’in inşaatına önümüzdeki günlerde başlarken hayırseverlerin yardımlarıyla 2-3 yılda bitirmeyi istiyoruz” diye konuştu.

‘Denize girerdik’

Kamp Armen’de istekli eğitmenlik yapan din erkeklerindan Pastör Renê Levonian ise, 41 yıl evvel yaşadıklarını Milliyet’e anlattı. Levonian, “Kahramanmaraş’tan Fransa’ya göç eden Ermeni bir ailenin çocuğu olarak Fransa’da doğdum. Pastör olarak 40 ülkede bulundum. En unutulmazı Türkiye. 1981 yılında Tuzla’ya geldiğimde 120 çocuk vardı. Hrant 20’li yaşlardaydı, katıksız insan severdi, ‘anavatanım Türkiye’ sıkıntısı. İşleri bitirdikten daha sonra Tuzla kıyısından denize girerdik” dedi.

Dink için anma

Öte yandan gazeteci Hrant Dink için bugün saat 15.00’te, 15 yıl evvel öldürüldüğü Agos gazetesinin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde anma merasimi düzenlenecek.