Keneleri çıkarın veya çıkarın – hangisi daha iyi?

KıtlamA

New member

Cilde yapışan keneler en kısa sürede çıkarılmalıdır. Ama nasıl – dışarı çık ya da çek? Burada hangi yöntemin daha uygun olduğunu öğrenebilirsiniz.

İnsanlara kene ısırması yoluyla çeşitli hastalıklar bulaşabilir. Avrupa’da en yaygın kene kaynaklı hastalık Lyme hastalığıdır. Bazı bakteriler tarafından tetiklenirler: sözde Borrelia.

Bir kene Borrelia’yı taşır ve kan emmek için deriye tutunursa, patojeni bulaştırması birkaç saatten iki güne kadar sürebilir. Bu nedenle, kene ısırmasından sonra Lyme hastalığı geliştirme riski, kenenin erken çıkarılmasıyla önemli ölçüde azaltılabilir. Uzmanlar bu nedenle tavsiye

• kenelerle olası temas ile dışarıda her kaldıktan sonra, mümkün olan en kısa sürede vücutta kene olup olmadığını iyice kontrol edin ve
  • keşfedilen her keneyi hemen çıkarmak için – ideal olarak özel bir aletle (kene cımbızı gibi), ancak gerekirse ayrıca çıplak parmaklarla (veya tırnaklarla).
Ortak görüşe göre, keneyi gövdesinden değil başından, yani deriye mümkün olduğunca yakın tutmaya özen gösterilmelidir: Bu, kan emiciyi vücudunu sıkmadan çıkarmanın en iyi yoludur. Bu önemlidir, çünkü kenenin gövdesi üzerindeki baskı sadece patojenleri ısırma bölgesine taşıyabilir. Bununla birlikte, bir keneyi çevirerek mi yoksa deriden çekerek mi çıkarmanın daha iyi olduğu daha az net görünüyor. Hele ki bu konuda yeterli bilimsel çalışmalar hala eksikken.

Zaten biliyordum?

Bazıları kene ısırığına kene ısırığı der ki bu aslında yanlıştır. Bir kenenin ısırma olasılığı daha yüksektir: Kan emmek için makas benzeri ağız parçalarıyla “kurbanının” derisini çizer ve ardından dikenli hortumunu ve emme hortumunu yaranın içine iter.

Bazı uzman bilgileri, bir keneyi çıkarırken hafifçe sağa veya sola çevirmenin, kan emiciyi çekerek ayırmakta güçlük çekiyorsa yardımcı olabileceği notunu içerir. Bununla birlikte, birçok uzman, keneyi doğrudan deriden kafasından çekmeyi tavsiye ediyor – dikkatlice, eşit güç ve sabırla, ancak döndürmeden.

Bu işlemin temel amacı, kenenin hortumunun ve emme hortumunun büküldüğünde veya ani bir hareketle dışarı çekildiğinde yırtılarak deriye sıkışmasını önlemektir. Ancak bu gerçekleşse bile en önemli hedefe ulaşılmıştır: kene kalıntıları artık Lyme hastalığı patojenlerini bulaştıramaz.

Büküldükten veya çekildikten sonra deride kene parçaları bulursanız, cımbızla kendiniz çıkarabilirsiniz (ancak yarayı kurcalamayın!) veya tıbbi yardım alabilirsiniz. Alternatif olarak, parçalar basitçe ciltte kalabilir: o zaman küçük bir iltihaplanma meydana gelebilir. Bununla birlikte, bu genellikle zararsızdır – ve cilt, iyileştiğinde kenenin kalıntılarını uzaklaştırır.

Sonuç: asıl mesele sıkmamak

Keneleri bükmeniz veya doğrudan yukarı çekmeniz ikincildir. Ana şey, sıkışmış bir keneyi vücudunu sıkmadan mümkün olan en kısa sürede çıkarmanızdır. Hortum ve hortum kalıntıları ciltte sıkışırsa, küçük ama çoğunlukla zararsız bir iltihaplanma meydana gelebilir. Bununla birlikte, Lyme hastalığı artık kene kalıntıları yoluyla bulaşamaz – ve keneleri çıkarırken nihai olarak önemli olan da budur.