Kil ihracatının önü açıldı, sırada üretim alanları var

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İmam GÜNEŞ / İSTANBUL

Dünyanın en büyük kil üreticisi olan Ukrayna, savaş niçiniyle üretimi durdurunca gözler Türkiye’nin Şile ilçesine çevrildi. Başta İspanya ve İtalya olmak üzere Avrupalı tedarikçiler Şile’ye yönelince Ticaret Bakanlığı, iç piyasada arz problemi oluşmaması için ihracatı denetim altına aldı. Bu süreçte maden ve seramik bölüm temsilcileri Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle görüşmeler gerçekleştirdi. Bakanlık, yaptığı inceleme kararında iç piyasa için arz sorunu olmadığını tespit etti. İlgili dallar iç piyasayı da göz önünde bulundurarak istikrarlı bir ticaret yapacaklar. bu biçimdece, kil ihracatı kayıt altına alınarak yapılmaya devam edilecek. Ukrayna’dan Şile’ye kayan siparişlerle seramik ihracatının artması ve yüksek katma paha sağlaması mümkün. Seramik bölümü, bunun için biroldukça yatırımı devreye aldı. Lakin hem maden tıpkı vakitte seramik dalının geleceği için fırsat ve tehdit tıpkı anda masada bulunuyor. Seramik dalının kullandığı yüksek dirençli kilin yüzde 90’ı İstanbul’daki Şile havzasından çıkıyor. Kili seramik dalına sağlayan ise maden şirketleri ise işletme ruhsatı aldığı bölgenin yalnızca yüzde 40’ını kullanabiliyor. Bölüm temsilcileri, üretim müsaadesinin verilmesi halinde hem ihracatın artacağını hem iç piyasada tedarik sorunu kalmayacağını tıpkı vakitte iç piyasada fiyatların dengeleneceğini söylüyorlar.

Şile’de katma paha potansiyeli var

Paydaşlarla yapılan bağlantının ve iş birliğinin kıymetine vurgu yapan İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Lideri Rüstem Çetinkaya, “Bugün bu iş birliğinin kıymetini ve gücünü görmüş olduk. Kil ihracatı kayıt altına alınarak gerçekleştirilmeye devam edecek. Bu karar için başta Ticaret Bakanımız Mehmet Muş olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim” dedi.

Seramik kesiminin gün geçtikçe büyüdüğünü tabir eden Çetinkaya, “Hem yurt içi tıpkı vakitte yurt dışına tedarikin yapılabileceği, ülke iktisadına katma paha sağlayacak bir potansiyel mevcut. Bunun için Şile bölgesindeki imalat ve kapasitenin artırılması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’na bu topraklarda üretim yapılabilmesi için talebimizi ilettik.” diye konuştu.

Seramikte yatırımlar hızlandı, hammadde gereksinimi artacak

Ticaret Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda kil ihracatının kayda bağlı olarak izleneceğini lakin ihracata devam edileceğini lisana getiren Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Eserleri İhracatçıları Birliği Lideri Fazilet Çenesiz de, şunları söylemiş oldu: “Ticaret Bakanlığı olumlu adımlar attı. Maden ve seramik kesimi birlikte müşterek hareket etmesi sonuç getirdi. Dalımızda fazlaca önemli yatırımlar var. Seramik kaplama materyalleri ve vitrifiye seramik alanlarında 10’dan fazla yeni tesis devreye giriyor. Bu kadar yeni tesis için hammadde alanlarının genişletilmesine muhtaçlık var. Ukrayna, savaş niçiniyle devreden çıktığı için bilhassa İspanya ve İtalya’dan fazlaca ağır talep alıyoruz. Bu fırsatı uygun kullanmalıyız. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kısıtlı alan ilan ettiği toprakların bir an evvel işletmeye açılması lazım.”