Kız çocuklarını engellemeyin onlara inanın

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kız çocuklarını engellemeyin onlara inanın
Çiğdem Yılmaz – Hentbola başlarken kız olması niçiniyle karşılaştığı ayrımcı yorumları sesi titreyerek anlatan Merve Akpınar’ın azmi ve cüreti tüm Türkiye’yi umutlandırdı. Milliyet’e konuşan 14 yaşındaki Merve Akpınar, uğradığı cinsiyet ayrımcılığını, bununla nasıl baş ettiğini ve hayallerini anlattı.

Şanlıurfa Halliliye bağlı Gürcütepe köyünde yaşayan Merve Akpınar, Emine Akpınar ve Ali Akpınar çiftinin 6’ıncı çocukları olarak dünya geldi. Hem ailesinden tıpkı vakitte ağabeylerinden gördüğü dayanakla ‘Sen kızsın yapamazsın’ algısına karşın hentbola başladı. Geçtiğimiz günlerde Hentbol Federasyonu’nun davetlisi olarak gittiği Ankara’da DHA muhabirine konuşan Merve Akpınar, spora başladığı periyot karşı karşıya kaldığı ayrımcı iklimi ve ‘mahalle baskısını’ vakit zaman sesi titreyerek anlatmıştı. Kendisine, “Sen kızsın, şort giyemezsin, adamların yanında oynayamazsın” denilmesinden yakınan küçük kızın o kelamları Türkiye’nin gündemine oturdu. ‘Kendime yemin ettim, köyümdeki kızların yazgısını değiştireceğim’ kelamlarıyla Türkiye’ye umut aşılayan Merve Akpınar, Milliyet’e konuştu:

‘Onlara inat devam ettim’

“Ben 5.’inci sınıftayken bir arkadaşım hentbol oynuyordu ve onun oynarken hayli eğlendiğini gördüm. O arkadaşım için ‘o yapıyorsa ben de yaparım’ dedim ve hırslandım. 5’inci sınıfta başlamak istedim fakat vücut eğitimi öğretmenim öteki arkadaşlarıma nazaran fizikî olarak daha güçsüz yetersiz olduğumu söylemiş oldu. 6’ıncı sınıfa başladığımda fazlaca çalıştım, çabaladım ve kadroya alındım. Etrafımda biroldukça kişi hentbola başlamamı istemedi. Birinci başladığımda da ‘Sen kızsın, şort giyemezsin, adamların yanında oynayamazsın. Oranı buranı görürler’ dediler. Ben de onlara inat devam ettim. Kendime bir yemin ettim ve başardım.

‘En büyük destekçim ağabeyim’

Bu süreçte en büyük destekçim de Ahmet ağabeyim oldu. Bana daima, söylenenleri duymamı ve inandığım yolda devam etmem gerektiğini söylemiş oldu. Etrafımdaki beşerler kız çocuklarının meskende diz çöküp oturmasını ve muhakkak bir yaştan daha sonra da evlendirilmesini istiyor. Doğal benim ailem buna karşı, lakin benim etrafımdaki birfazlaca kişinin çocuğu bu biçimdeydi. Kız çocuklarının dışarıya bile çıkmasına müsaade vermiyorlar. Benim ailem ise benim dışarıya çıkmama ve arkadaşlarımla görüşmeme müsaade veriyordu. Biroldukca arkadaşım sporla ilgilenmek istese bile buna aileleri mani oluyordu.

‘Biz daha başarılıyız’

Aileler çocuklarına mani olmasınlar ve onlara inansınlar. Ben, bana laf söylenenlere inat başardım. Köyümdeki kız çocuklarına fırsat verilirse onlar da başarır. Bizim okuldaki kupaların birçoklarını biz kızlar getirdik. halbuki erkeklere daha fazla güveniyorlar. ‘Öyle yapar bu biçimde yapar’ Bana bakılırsa bu yanlış bir niyet. Bence biz kızlar daha başarılıyız. Fakat bizi motive etmiyorlar ve bize mani olmaya çalışıyorlar. Ben ömrümde sporu çıkarmayı düşünmüyorum. En büyük isteğim yeterli bir beyin cerrahı olmak ve spora devam etmek.”

Merve Akpınar, babası, ağabeyi ve 11 yaşındaki kız kardeşi Dilara ile.

‘Ben kızlarımı her vakit destekledim’

Baba Ali Akpınar (53) da Milliyet’e şunları söylemiş oldu:

“Başta kızların elle top oynaması bana da garip geldi. Merve isteyince de ‘tamam’ dedik ve kızımı destekledik. Kızım birinci başladığında farklı reaksiyonlarla karşılamıştı. Ben de kızıma ‘Biz sana bir şey demiyoruz, öbür kimse bir şey diyemez. Senin gönlün istiyorsa devam et. Biri sana da bir şey söylüyorsa da gel bana söyle’ dedim. O da devam etti. Küçük kızım Dilara da ablasının yolundan gidecek o da yavaştan başladı oynamaya. Ben kızlarımı her vakit destekledim. Bir erkek avukat, hekim oluyorsa, spor yapıyorsa kızlar da yapar. Farkları yok.”

Gururumuzsun Merve Akpınar

DHA tarafınca Merve Akpınar’la yapılan röportaj daha sonrası toplumsal medyadan dayanak bildirileri yağdı:

Fenerbahçe Spor Kulübü: “Sen tüm Türkiye’deki kız çocuklarının umudusun. Senin ve yürek verdiğin tüm kız çocuklarının yanındayız! #MerveAkpınar”

Galatasaray Spor Kulübü: “Sen ve tüm kız çocuklarının cüreti, azmi, gücü ve inancıyla spor daha da güzelleşiyor. Âlâ ki varsın #MerveAkpınar”

Beşiktaş Spor Kulübü: “Cesaretin ve azminle tüm kız çocuklarına umut oldun. Yanındayız #MerveAkpınar”

Trabzonspor: “Senin ve bu ülkenin umudu kız çocuklarımızın her daim #Yanındayız #MerveAkpınar”

Bursaspor: “Tüm kız çocuklarına umut oldun, istemeye ve çalışmaya devam et #MerveAkpınar”

Oğuz Kaan Salıcı: “Cumhuriyet 13 yaşında bir kız çocuğunun, eşitsizliğe karşı umutlarımızı canlı tutuşudur.”

Tunç Soyer: “Kadınlara ve çocuklara dayatılan bu baskıcı sistemi gözyaşında sakladığın umut ve yürek ile yıkacağız.”

Tabiat Rutkay: “Tüm köylerin tüm kız çocukları ismine yeterli ki varsın Merve! Çok yaşa! Çok başar! #merveakpınar”

Ezgi Mola: “Sakın üzülme güzelim benim! Sen kız çocuklarının yazgısını değiştirmeye başladın bile! Devam et!”

Hadise: “Sen istedikten daha sonra her şeyi başarırsın! Seninle gurur duyuyorum!”

‘İnandığın yolda yürü dedim’

Merve’nin ‘En büyük destekçim’ dediği ağabeyi eczacı Ahmet Akpınar şunları söylemiş oldu: “Keşke Merve üzere öteki kız çocuklarına da takviye olabilsem ve yol göstersem. Merve reaksiyonla karşılandığında kendisine, ‘Sen kâfi ki iste. Kimin ne dediği kıymetli değil. Sen kendini geliştir ve inandığın yolda git’ dedim. Kardeşim de o denli yaptı, sonuna kadar ardındayım.”

Bakan Kasapoğlu’ndan telefon

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Merve Akpınar’la telefonda görüşerek, tesis ve muhtaçlıklar noktasında ne gerekiyorsa bir ağabeyleri olarak her vakit yanlarında olduğunu belirtti.Bakan Kasapoğlu, Şanlıurfa’ya giderek okulu ziyaret edeceğini, atletleri yetiştiren öğretmenlerle görüşeceğini tabir etti. Merve Akpınar ise memnuniyetini vurgulayarak Bakan Kasapoğlu’na teşekkür etti. l ANKARA DHA