KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Ekonomik akılla izah edilemez, dıştan akın var

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Ekonomik akılla izah edilemez, dıştan akın var
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kırşehir’de basın mensupları ile bir ortaya geldi. KKTC ile Türkiye ilgilerine değinen Tatar, “Herkes bilir ki; benim Cumhurbaşkanı seçilmemden daha sonra Türkiye’nin de takviyesiyle iki devletiz. Bu iki devlet epey değerli. Zira 50 yıldır bu müzakerede federal temelli bir mutabakat için müzakereler yapılmış, evrak belge ayrıntılar var. Hepsine baktığımızda bizi bekleyen büyük bir tehlike vardı. O da çoğunluğun azınlığı yöneteceği ve Avrupa Birliği üyesi olmadığı için onlara göre Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesi gerekiyordu. Bunu açık bir biçimde 2017 yılında yapılan görüşmelerde görüyoruz. Fakat Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu orada restini çekiyor ve ‘asla kabul etmeyiz’ diyor. Çavuşoğlu sıfır asker, sıfır garantiyi kabul etmiyor. Zira Kıbrıs’ta uzlaşı, eşitlik demektir. Bana göre bu biçimde bir eşitlik de yok” diye konuştu.

‘KIBRIS TÜRKLERİNİN EGEMENLİĞİNDEN ASLA VAZGEÇMEYİZ’

Rumların asıl emelinin Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesini sağlamak olduğunu söyleyen Tatar, şöyleki devam etti:

“Baktığınız vakit federal bir yapı var. Onların asıl gayesi Türkiye’nin Kıbrıs’tan çekilmesidir. Bizim bu biçimde bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir. Zira Osmanlı Devleti’nin devamı olan Türkiye Cumhuriyeti, bütün memleketler arası mutabakatlara bakılırsa Kıbrıs’ta hakları vardır. Ulusal çıkarları bakımından Türkiye’nin İskenderun Körfezi’nden Ege adalarına kadar 2 bin kilometreden daha uzun kıyı şeridi vardır. Bu fazlaca büyük bir haktır. bu biçimde bir adanın Türkiye Cumhuriyeti’nin hakkına, hukukuna ve tarihine karşın öbür ellere geçmesi asla kabul edilemez. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kıbrıs Türklerinin egemenliğinden asla vazgeçmeyiz. ötürüsıyla bu biçimde bir tehlikeyi önlemek için benim Cumhurbaşkanı seçilmemden daha sonra aslına bakarsanız bunları söyleyerek halkımın onayını aldım. Türkiye’nin de tam dayanağı gelmiştir. Bana bu takviyesi sağlayan Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ederim. Maraş açılımı da bu işin bir kesimidir. Maraş açılımı Kıbrıs’ta yeni bir dönüm noktasıdır. Bu onurlu bir siyasetin ortaya konulması manasında tarihi bir adımdır. Bu durumu da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nde gittiğim yerlerde anlatıyorum.”

‘ALINAN ÖNLEMLER ÇOK BÜYÜK BAŞARIYDI’

Türkiye’de son devirde döviz kurunda yaşanan dalgalanmaya da değinen Tatar, “Ekonomide büyük bir sorun yokken nasıl olur da o ülkenin para ünitesi bu türlü spekülatif atakla bedel kaybeder. Bu sahiden ekonomik akılla izah edilemez. Bu işin içerisinde diğer sıkıntılar var. Dıştan yapılan açık bir akın var. Bu netlik kazanmıştır. Bu alınan önlemler hayli büyük bir başarıydı, vakit içindeması da âlâ olmuştur. ötürüsıyla inşallah bu istikrar devam eder. Türkiye kendi istikrarı içerisinde ekonomik yapısını güçlendirir. Bizim için kıymetli olan Türkiye iktisadının kuvvetli olması hem siyasi manada bize güç verir birebir vakitte kuvvetli Türkiye, kuvvetli iktisat, bunun da Kıbrıs’a yansımalarını çabucak görürüz. Zira daha kuvvetli bir ekonomik yapı ortasında Kıbrıs’a daha fazla turist gelir. Kıbrıs’a daha fazla yatırımcı gelir” sözlerini kullandı.