Kovid gölgesinde yılbaşı gecesi de ‘sağlık’ nöbeti tuttular

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kovid gölgesinde yılbaşı gecesi de ‘sağlık’ nöbeti tuttular
Sıhhat çalışanları bu yıl da yeni yıl gecesini Kovid gölgesinde hastaların başında mesaide geçirdi. Türkiye’nin en büyük pandemi merkezlerinden Sancaktepe Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Eğitim Araştırma Hastanesi, Feriha Öz Acil Durum Hastanesi ve Çekmeköy Devlet Hastanesi’nde 500’den çok sıhhat çalışanı yılbaşı gecesi vazifelerinin başındaydı. Çekmeköy Devlet Hastanesi çocuk ağır bakım ünitesindeki sıhhat çalışanları, yeni yıl süslemeleri ile hem hastalara hem kendilerine biraz olsun moral bulmaya çalıştı. Sağlıkçılar, süsledikleri çam ağacına astıkları yeni yıl dileklerinde en hayli “sağlıklı bir yıl” diledi. Dilek notlarını ağaca asan sağlıkçılar içinde atama bekleyen de keyifli bir aşk isteyen de, ‘temiz bir akciğer’ dileyen de var. Hepsinin ortak dileği ise hem sıhhatte şiddetin birebir vakitte pandeminin son bulması.

“TEST OLUMLULUK ORANIMIZ YÜZDE 10’DAN 16’YA ÇIKTI”

Başhekim Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, yeni yıl gecesi 500’ün üzerinde sıhhat çalışanı ile nöbette olduklarını söylemiş oldu. Tanoğlu, “Eskiden yılbaşı geceleri daha sakin geçerdi, daha epey belirli merkezlerde alkol, kaza vs üzere asayiş müracaatları olurdu acillere. İki yıldır, pandemi niçiniyle yılbaşı gecesi Kovid şikayeti ile acillere başvuranlar yükte.” dedi. Geçen sene yılbaşında Kovid’in en büyük hasta kümesini oluşturduğunu anlatan Doç. Dr. Tanoğlu, bu yıl Kovid’e bağlı yatışların daha az olduğunu lakin son bir haftadır ayaktan müracaatların önemli oranda arttığını belirtti. Tanoğlu, “Son 6-7 aydır öteki kronik hastalıkları olan vatandaşlarımız da hastanelere daha fazla başvurmaya başlamıştı. Bizler hem bu yükü, tıpkı vakitte Kovid yükünü birlikte götürmeye çalışıyoruz. Lakin son bir haftadır ayaktan hasta müracaatları arttığı için vatandaşlarımızın hassasiyetlerini yeniden gözden geçirmesini üstüne basa basa vurgulamak istiyorum. Hem çocuk acil hem yetişkin acillerimize başvuran hasta sayımız, (kendi merkezlerimizde) günlük 5 bini buluyor. Biz hem de Türkiye’deki pandemi merkezlerinin en büyüklerinden birisi olduğumuz için alışılmış ki etraf semtlerden ve vilayetlerden önemli hasta sirkülasyonumuz da var. Test müspetlik oranımız son üç dört günde bile yüzde 10’dan yüzde16’lara kadar çıktı. O niçinle bilhassa yılbaşı gecesi için vatandaşlarımızdan fazlaca dikkatli olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

“2022’DE UMARIM SIHHATTE ŞİDDET BİTER”

Yeni yıl gecesini nöbetle geçiren Dr. Ceylan Fatma Ceylan, ailesiyle yeni yıl kutlamasını hafta sonu yapacağını söyleyerek “Bugün burada çocuklarla bir arada olacağız. İki arkadaşımla bir arada nöbetteyiz. Süslemelerimizi yaptık fakat burası çocuk ağır bakım ünitesi olduğu için birtakım çocuklarımız doğal ki faal olarak katılamıyor sürece. Lakin biz onlar için süsleme yaparak moral olmaya çalıştık. Akşam da tahminen ikramlarını vereceğiz. Onların yanında olmaya, ailelerinin eksikliklerini hissettirmeye çalışıyoruz. İki yıldır daima Kovid gölgesinde görüştük buluştuk sevdiklerimizle, daima ara koymamız gerekti her özel günlerde bile. Sıhhat çalışanları için nitekim hayli sıkıntı bir müddetç oldu. esasen ağır olan bir sistemi daha da ağır hale getirdi Kovid pandemisi. 2022’den en kıymetli beklentim evvela sıhhatle şiddetin bitmesi. Natürel ki Kovid’in de bitmesini istiyorum zira biz de yorulduk. Ailemizle arkadaşlarımızla, beşerlerle kucaklaşmak, konuşabilmek tıpkı odada dert duymadan bulunabilmek istiyoruz” dedi.

“ÜÇ YILLIK MESLEK HAYATIMDA İKİNCİ YILBAŞI NÖBETİM”

Üç yıldır hemşirelik yapan Kübra Çakmak Özhun ise şunları söylemiş oldu: “Ailemizle meskende olmak varken, buradayız, vazifemizin başındayız. 3 yıldır hemşirelik yapıyorum ancak bu 3 yılda 2 yılbaşı gecesini burada, çalışarak geçirdim. Hastalarımız da aileleriyle olabilirlerdi, fakat biz burada birbirimizle baş başayız. Yeri geliyor onlara annelik babalık bakılırsavi yapıyoruz. Onlara ailemizden biri üzere davranıyoruz. 2022’den en büyük beklentim halkımızın hemşirelerin nasıl zorluklarla çalıştığını görmesi, nelerle uğraş ettiğimizi, mesleksel değerimizi anlamaları. Ayrıyeten sıhhat diliyorum.”

“AİLELERİMİZLE YILBAŞI KUTLAMALARIMIZ SAYILIDIR”

Yaklaşık 15 yıldır sıhhat işçisi olarak çalışan Aynur Ciner ise epey kıymetli bir ileti vererek şunları söylemiş oldu: “Biz yılbaşı gecelerinde daima hastalarımızla birlikte, çocuklarımızla birlikte geçirdik. Gerçek düzgün kendi ailemizle yılbaşı kutlaması yapamadık. Bu korona vaktinde insanlarımızdan biraz daha hassas olmalarını rica ediyorum. Toplum içerisinde girmesinler yeni yıla. İçeride nitekim epey ağır durumda olan çocuklarımız var. Elimizden geldiği kadar yılbaşı kutlamasını çocuklarımızla konutumuzda yapalım. Toplu, kalabalık alanlara lütfen girmeyelim.”