‘Milletimizi müdafaa uğraşının sembolüdür’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Milletimizi müdafaa uğraşının sembolüdür’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı ilişki ile katıldığı basın açıklamasında Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, yerli ve inaktif koronavirüs aşısı Turkovac’ın acil kullanım onayı aldığını, seri üretime başladığını duyurdu. TURKOVAC’ın üretim tesisinin bulunduğu Şanlıurfa Organize Sanayi’deki bir laboratuvardaki törende konuşan Erdoğan, yerli aşının seri üretimine geçişinden duyduğu memnunluğu söz etti. Erdoğan, “Tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağımız aşımızın iyi olmasını diliyorum. Dünyayı 2 yıldır kasıp kavuran koronavirüs salgınına karşı bilinen en tesirli önlem olan aşının ülkemizde üretilebilir hale gelmesi harika kıymetlidir. Üstelik, bu aşının büsbütün kendi bilim insanlarımız ve araştırmacılarımız tarafınca geliştirilmiş patenti bize ilişkin bir eser olması fazlaca daha anlamlıdır” dedi.

Vatandaşları TURKOVAC aşısı olmaya davet eden Erdoğan, şunları kaydetti: “Uzun bir çalışma ve hazırlık devrinin akabinde gereken onayları alarak üretim ve kullanma evresine gelen TURKOVAC aşımız milletimizi salgına karşı en tesirli biçimde müdafaa uğraşlarımızın bir sembolüdür. bu biçimdece vatandaşlarımıza Sinovac ve BionTech aşılarının akabinde üçüncü bir alternatif olarak yerli aşımız TURKOVAC’ı da sunabileceğiz. Birtakım vatandaşlarımızın aşı olmak için tüm riskleri göze alarak kendi eserimizi beklediğini biliyorum. Bu vatandaşlarımızı en kısa vakitte randevularını alarak TURKOVAC aşısını yaptırmaya davet ediyorum. Biz kimileri üzere aşı ve ilaç hasisliği yapan bir ülke değiliz. TURKOVAC’ın üretimi ile bir arada bu aşımızı da tüm insanlıkla paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Bir defa daha aşımızın geliştirilmesinde ve üretiminde emeği geçenleri tebrik ediyorum. TURKOVAC aşımızın ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa güzel olmasını diliyorum.”

Uygulama haftaya

Erdoğan’ın aşının ne vakit uygulanacağını sorması üzerine Koca, “Yerli aşı TURKOVAC acil kullanım onayı aldı, seri üretime başlamış durumdayız. Halk sıhhati tarafınca ve devamında bizim Türkiye İlaç ve Tıbbi Aygıt Kurumumuz rehberliğinde tetkikler yapılıyor olacak. Bir hafta, 10 gün ortasında bu tetkiklerin biteceğini ümit ediyoruz. Gelecek haftadan itibaren, gelecek hafta sonundan itibaren başta kent hastanelerimiz olmak üzere yaygın kullanıma geçmiş olacağız yıl bitmeden” karşılığı verdi. Koca, ayrıyeten “50 yıl daha sonra Türkiye hücreden başlayarak Türk bilim insanlarımız tarafınca yüzde 100 yerli olarak geliştirilen bir aşıyı geliştirmiş olduk. hem de 24 yıl ortadan daha sonra, yerli aşımız üretilmiş oluyor” dedi.

Erdoğan’ın aşının aktifliğine ait sorusu üzerine de Bilim Heyeti Üyesi Ateş Kara, şu cevabı verdi: “PCR’ı olumlu olan, şikâyeti olanlarla değerlendirildiği vakit TURKOVAC kolunda yalnızca 20 kişi, karşı kolda 40 kişi vardı. Aşımızın daha tesirli olduğunu gösterdi. Bizim aşımız hatırlatma dozu olarak kullanıldığında antikor seviyesinde 4 kat fazla artış olduğunu gördük.”

ERÜ Rektörü Çalış: Başardık

TURKOVAC’ın geliştirildiği Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış da mevzuya ait yaptığı açıklamada, keyifli ve gururlu olduklarını tabir ederek şu biçimde dedi:

“Faz-1 ve faz-2 çalışması Erciyes Üniversitemizde geliştirilen bir aşının hele hele ulusal bir aşımızın koronavirüse karşı geliştirilmiş aşımızın şu an itibariyle acil kullanıma alınması ve kullanılır hale gelmesi sahiden bizi keyifli etti. Bunu dünyada 7-8 tane ülke başardı. Bunlardan birisi de biz olduk. Erciyes Üniversitesi olarak farklı bir gurur yaşıyoruz. Bilhassa takıma fazlaca teşekkür ediyorum. Pandemi birinci ortaya çıktığında ‘Biz bunu yapabiliriz’ dedik ve gece gündüz çalıştık. Her anında müdahale ederek kaliteli bir biçimde nasıl süratli olabilirin uğraşını verdik, başardık. Biz şu anda Delta varyantı üzerinde çalışma yapıyoruz. Virüsü izole ettiğimizde Omicron varyantının da çalışmalarına başlayacağız” dedi.