Öğretmenlik meslek mesleği oluyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Öğretmenlik meslek mesleği oluyor
MİNE ÖZDEMİR GÜNELİ – Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in, “Öğretmenlik artık meslek mesleği olacak” diyerek müjdelediği Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, Ulusal Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi. 12 unsurdan oluşan teklife nazaran öğretmenlik mesleği, aday öğretmenlik devrinden daha sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak. Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı alanlara her unvan için farklı olmak üzere bir derece verilecek. Kanun teklifi öncesinde uzman öğretmenlerin maaşının 1000 TL, başöğretmenlerin ise 2.000 TL artacağı kaydedilmişti. Ulusal Eğitim Bakanlığı (MEB), Komite’de kabul edilen teklifin detaylarını paylaştı. Öne çıkanlar şöyleki:

LİSANSÜSTÜNE MUAFİYET

– Aday öğretmenlikte müddet, bir yıldan az, iki yıldan epey olamayacak. Zorunluluklar hariç bu mühlet ortasında adayların bakılırsav yeri değiştirilemeyecek.

– Öğretmenlik mesleği; aday öğretmenlik devrinden daha sonra “öğretmen”, “uzman öğretmen” ve “başöğretmen” olmak üzere üç meslek basamağına ayrılacak.

– Yüksek lisansı tamamlayanlar uzman öğretmen; doktora yapanlar ise başöğretmen unvanı için öngörülen yazılı imtihandan muaf tutulacak.

– Uzman yahut başöğretmen unvanını kazandıktan daha sonra alan değiştiren ya da ilgili düzenlemelerle alanı kaldırılan yahut alanının ismi değiştirilenler, kazandıkları unvanları kullanmaya devam edecekler.

– Uzman öğretmen yahut başöğretmen unvanı alanlara her unvan için farklı başka olmak üzere bir derece verilecek.

– Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20’den yüzde 60’a, başöğretmenlere ödenen tazminat ise yüzde 40’tan yüzde 120’ye yükseltilecek.

EK GÖSTERGE GETİRİLDİ

– 1. dereceli takımda bakılırsav yapanların ek göstergeleri 3600’e çıkarılacak. Ek gösterge, 2. derece için 3000, 3. derece için 2200, 4. derece için 1600, 5. derece için 1300, 6. derece için 1150, 7. derece için 950, 8. derece için 850 olacak. Bu husus, 15 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

– Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Kimi Düzenlemeler Hakkında Kanun Kararında Kararname’nin ilgili maddesindeki değişiklikle, kontratlı öğretmenlerin can güvenliğine ve sıhhat mazeretine bağlı yer değiştirmelerine imkân sağlanacak.

UNUTULDUKLARINI SÖYLÜYORLAR

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinin Meclis Komisyonu’nda kabul edilmesinin akabinde toplumsal medyada yeni düzenlemelerle ilgili biroldukca yorum yapıldı. Öne çıkanlar şöyleki:

– Kanun teklifi geçti fakat özel dalda çalışan MEB’e tabi olan öğretmenlerle ilgili tek söz edilmedi.

– PIKTES öğretmenleri olarak en kısa müddette takım almak istiyoruz. 5 yıldır kesintisiz MEB çalışanı olup Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer almayan tek çalışanlar PIKTES’liler.

– Bu Kanun tasarısı hiç bir şey çözmeyeceği üzere biroldukça sorunu birlikteinde getirecektir.

– Kanun okullardaki tüm öğretmenleri mi kapsıyor? Yoksa yalnızca takımlı öğretmenlerimiz için mi yapıldı? 85 bin fiyatlı öğretmenimiz var. Eğitim fakültesini bitiren eğitimcilerimizin hak kaybı devam mı edecek?

– Öğretmenlik Meslek Kanunu vaktinde bir sefer uygulanıp daha sonra niye uygulanmadığı bilinmeyen uzman ve başöğretmenliği tekrar faal hale getiriyor. Vaktinde 1 yıl ile imtihana giremeyen ben 13 yıl daha sonra imtihana gireceğim.

UNSUR SAYISI AZ TENKİDİNE KARŞILIK

Kanun teklifi, eğitim sendikaları, eğitimciler ve siyasiler tarafınca aceleye getirilerek hazırlandığı ve özlük haklarını iyileştirmediği tarafında eleştirildi. Yapılan yorumlarda fiyatlı, kontratlı, takımlı olarak ayrılan öğretmenlik mesleğinin teklifle öğretmen, uzman ve başöğretmen olarak üç meslek basamağına ayrılmasının mesleksel adaletsizliği derinleştireceği kaydedildi. Sendikalar, teklifin bir daha hazırlanmasını talep ettiler. Teklifte madde sayısının az bulunmasına yönelik tenkitlere karşılık veren Ulusal Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy, “Burada belirtilmeyen birtakım hususlar Devlet Memurları Kanunu’nda yer alıyor” dedi.