Öyküleri ‘ışık’ oldu

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Öyküleri ‘ışık’ oldu
MELTEM GÜNAY İstanbul – Nutricia Türkiye’nin dayanağı ile hazırlanan kitap, PKU’lu bireylerin tıbbi ve beslenme tedavisine uydukları takdirde her hususta başarılı olabileceklerini gözler önüne seriyor.

PKU’lu birinci diyetisyen

Diyetisyen Ekinsu Metot (26), iki günlükken PKU tanısı almış. Yol, “Lise senelerımda beni en hayli endişelendiren husus zekamla ilgili bir gerileme olması ihtimaliydi. Kaygımı, üniversitede istediğim kısmı, tıpkı vakitte Türkiye genelinde birinci 30 bine girmeyi başararak kırdım. PKU’lu olmak, bu dünyadaki en büyük hayat gayemi belirlememe vesile oldu. bu biçimdece ‘Türkiye’nin birinci PKU’lu diyetisyeni’ unvanını alma yolunda birinci adımımı da atmış oldum” dedi.

Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı üçüncü sınıf öğrencisi olan 21 yaşındaki Berkay Yiğit Akkaya, 55 günlükken PKU ile tanışmış. PKU’lu olmanın maksatlarını hiç etkilemediğini lisana getiren Akkaya, şunları anlattı:

“Şu anda sevdiğim kısımda üçüncü yılımdayım. Eğitim ve iş ömründe PKU’lu birey olmanın performansınızı etkileyeceğini düşünmüyorum.”

Zeynep Ekin Kumla (18), ikizinin de kendisi üzere PKU’lu olduğunu anlatarak “PKU’lu bireyler olarak biz, yediğimiz yemekler dışında kimseden farklı değiliz. Üstelik diyetimiz sebebiyle daha sağlıklı beslendiğimiz de bir gerçek” dedi.

Mani değil

Türkiye’de PKU farkındalığının epey fazla olmaması niçiniyle yaşanan zorluklara dikkat çeken PKU Aile Derneği İdare Konseyi Lideri Deniz Atakay, “Bu kitap yardımıyla bilhassa yeni teşhis alan ve kaygıları olan aileler ve PKU’lu bireyler, kendileri üzere diğerlerinin da olduğunu fark edecek. bu biçimdece PKU’nun hayatı tadında yaşamaya pürüz olmadığını hissedecekler. Bu kitabın, PKU’lu tüm bireylere ve yakınlarına umut, azim ve güç vermesini umuyoruz” dedi.

PKU nedir?

Anne ve babadan genler yoluyla geçen kalıtsal bir amino asit metabolizma bozukluğu olan PKU, karaciğerdeki bir enzimin eksik çalışması ya da hiç çalışmamasından kaynaklanıyor. Bu hastalıkta proteinler bedende dönüşemediğinden kanda ve bedenin çeşitli dokularında birikiyor. Bu da kalıcı ve ilerleyici beyin hasarına niye olabiliyor. Türkiye, PKU’nun en sık görüldüğü ülkeler içinde yer alıyor. Türkiye Halk Sıhhati Kurumu tarafınca 2016 yılında paylaşılan bilgiye bakılırsa, Türkiye’de her 6 bin 228 çocuktan biri PKU’lu olarak doğuyor.