Okul ncesi eitim ?

sosyolog

Global Mod
Global Mod
Okul Oncesi Egitimi, dogumdan, zorunlu egitim yasna kadar, cocuklarn gelisim ozellikleri, bireysel farkllklar ve yetenekleri goz onune alnarak, cocuklarn saglkl bir bicimde fiziksel, duygusal, dil, sosyal ve zihinsel yonden gelisimlerini saglayc, olumlu kisilik temellerinin atldg, yaratc yonlerinin ortaya ckarldg, cocuklarn kendilerine guven duymalarnn saglandg, ebeveyn ve egitimcilerin etkin oldugu sistemli bir egitim diye tanmlayabiliriz. Okul Oncesi Egitimin Onemi Nedir? 17 yasna kadar olan zihinsel gelisimin yuzde 50'sinin 4 yasna kadar, yuzde 30'unun 4 yasndan 8 yasna kadar, yuzde 20'sinin ise 8-17 yaslarnda elde edildigini dusunursek, 0-6 yaslar icin, cocugun gelisiminin hzla yonlendigi yllar diyebiliriz. Bu yllarda temeli atlan beden saglgnn ve kisilik yapsnn ileri yaslarda ayn yonde gelisme sans cok yuksektir. Bu yuzden cocugun saglkl bir birey olmas acsndan okul oncesi egitime onem verilmelidir. Ayrca cocugun okul oncesi yllarda aldg egitim ve kazandg deneyimlerin, ilerki yaslarndaki ogrenme yetenegi ve akademik basarsyla iliskisi oldugu gozlenmistir. Okul Oncesi Egitim Kurumlar Nedir? Gunumuzde ozellikle buyuk kentlerde annenin calsmas, oyun bahcelerinin azlg gibi nedenlerle kucuk cocugun bakm, beslenmesi, egitimi, bilgisi yeterli olmayan kisilerle ya da anneanne ve babaanne tarafndan apartman dairelerinde yurutulmeye calslmaktadr. Cocuklar evde bu kisiler tarafndan ne kadar iyi baklrsa baklsn ne kadar cok sevilirse sevilsin; sosyal gelisimini gerceklestirebilecegi arkadaslara ve oyun ortamna ayrca evde kendisine saglanamayan egitim imkanlarna ulasmaya ve duzenli bir egitim programna katlabilmesi icin ailenin dsnda egitimcilere ihtiyac vardr Okul Oncesi Egitim Kurumlarnn Ilkeleri Nedir? Cocuklarn fiziksel, zihinsel, duygusal, sosyal ve dil yonunden yeteneklerine gore gelismelerini saglayacak egitim ortamn saglamak, Dilin gelismesine ve dogru kullanlmasna imkanlar saglamak, Ozbakm becerileri (temizlik, giyinme vb.) kazandrmak, Bedensel becerilerini gelistirmek, Kendi ayaklarnn uzerinde durabilen, bagmsz bir birey olabilmesi icin destek olmak, Yaratc yonlerini ve ilgi alanlarn ortaya ckarmak, Oyun oynama ve arkadaslk ihtiyacn gidermek, Zorunlu egitime hazrlamak. Bu ilke kesinlikle okuma-yazma ogretimini kapsamamaldr. Okul Oncesi Egitim Kurumlarn Secerken Nelere Dikkat Etmeli? Okuloncesi egitim kurumu tek ya da iki katl bahce icinde mustakil bir binada hizmet vermelidir. Bina iyi snmal aydnlk ve ferah olmaldr. Oyun odalar duz ve genis bir alan olmal ve hal kaplanmaldr. Snf icinde temel koseler olmaldr. (Evcilik, kitap, sanat, blok vb.) Materyaller cocuklarn ulasabilecekleri yukseklikte olmaldr. Tuvaletler snflara yakn olmal ve cocuk saysna gore olmaldr. Binann yerleri kolay temizlenebilen bir malzeme ile kapl olmaldr. Bahcede oyuncaklar ve top oyunlar icin duz alanlar olmaldr. Ogretmenler okul oncesi egitim alannda egitim gormus, saglkl, hosgorulu, meslegini seven, hareketli, sabrl, guler yuzlu, cocuktaki en ufak gelismeyi gorebilen, yeniliklere ack kisiler olmaldr. Her okul oncesi egitim kurumunun bir egitim program olmaldr. Programlar hazrlanrken cocuklarn yaslar, gelisim ozellikleri ve bireysel farkllklar goz onune alnmaldr. Programlarn uygulanmasnda "yasayarak ogrenme" ilkesine gore hareket edilmelidir. Okul oncesi egitim kurumunda cocuklarn konusma, oyun, resim, muzik, kil, kum, su gibi her turlu gelistirici ve yaratc alskanlklar kazanabilmelerine ozen gosterilmeli; onlarn ilkokulda karslasacaklar gorevlere hazr olmalarn saglayacak on alstrmalara yer vermelidir.