Onlar kendi uçak filolarını kuruyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Onlar kendi uçak filolarını kuruyor
Habil TANGÖREN – Kent hayatının getirdiği gerilim, yorgunluk ve ruhsal yılgınlıktan kaçmak hedefiyle rastgele bir hobiyle uğraşanlar, toplumun şanslı bireyleridir. Uçak modelcileri de bu şanslı kümede ayrıcalıklı bir yere sahip. Kimi model uçak koleksiyonu yapıp kendi filolarını oluştururken, bazıları de radyo kumandalı (bu kümeye RC’ciler diyoruz) maket uçaklarıyla eğlenceli ve keyifli saatler geçiriyor, içlerindeki çocuk ruhunu ortaya çıkarıyor.

Lakin hangi kümede olursa olsun, hepsi de bu keyifli hobi yardımıyla yazının girişinde vurguladığım kent ömrünün tüm olumsuzluklarını tolere ediyor. Modelleriyle başbaşa çok memnun saatler geçiren uçak tutkunları, “her insanın kesinlikle bir hobisi olmalı” diyor…

‘gösterişli görünüşleri beni benden alıyor’

Hakan Yurdakul, Bilişim firması sahibi/İstanbul

Bildiğiniz üzere herkesin ortasında yatan bir çocuk vardır ve çocukluğun ortasında de şayet olmazsa olmaz oyuncaklar! Vakit geçer bu oyuncaklar modelcilikle bütünleşir birazda el hüneri var ise gerisi çorap söküğü üzere kesinlikle gelir. Modelcilik sınıfı içerisinde benim için en değerli olan maket uçaklardır. Bir tutku, bir sevgi, bir aşk diyebiliriz zevkle yapılan bir hobi!

Her ne kadar ülkemizde bu hobiye gönül vermiş pahalı dostlarım, kardeşlerim ve büyüklerim olsa da nitekim modelciliğe verilen değer yetersiz kalmaktadır. Benim için küçüklükten başlayan bir hobi olsa da asla peşini bırakmadım ve bırakmayı düşünmedim de denilebilir.

‘Hobiye vakit ayırın’

21 yıllık koleksiyonculuk ömrümde, modellerimin dışında büyük emekler ve önemli sayılar harcayarak model imaliyle ilgili planlarım ve hayallerime son hız devam etmekteyim. Kendi yaptığım modellerimin dışında yurt haricinden getirttirdiğim sayısız modellerim bulunmaktadır. Hasarlı, dekalleri yıpranmış, kırık çizik modelleri de onarım çalışmalarımla birinci günkü hoşluğunu korumuş üzere koleksiyonuma dahil ediyorum. Zımparalama, macunlama, boyama, dekalleme, vernikleme üzere bütün çalışmaları yaparak koleksiyonumu genişletmek tek amacımdır. Koleksiyonumda değerli yeri olan modellerim, 1 metre ve daha büyük farklı havayollarının modelleridir. Büyük modeller her ne kadar fazla yer kaplasa da gösterişli duruşlarını görmek beni benden alıyor. Hali hazırla kalıp çalışmalarımla 22’den çok modeli atölyemde yapabilmekteyim. Modellerimi yaparken yanlışlarımı görmek, bunların üzerinde çalışmalarıma devam etmek benim için bir zevk olmaktan epey daha ötedir. 2 metre ve üzeri şu an 4 model, 1 metre ve üzeri de 79 modelim bulunmaktadır Toplamda küçük boyutlu, büyük boyutlu modellerimle birlikte 612 model koleksiyonumda yer almaktadır. Gün geçtikçe daha farklı modellerle koleksiyonumu büyütmeyi hedefliyorum.

Gençlere, arkadaşlarıma, dostlarıma tavsiyem, vaktinizi fazlaca uygun değerlendirin, kendinize hobi uğraşı için vakit ayırın. Beyin ve niyet gelişmeninde hayli hoş bir yol izlemenize yardımcı olacaktır. Lütfen kendinizi geliştirin. herkesin bir hobisi olmalıdır. Kendi yaptığınız model her vakit değerlidir! İçinizdeki çocuğu konuşturun.

‘Yaklaşık iki bin model uçağım var’

Murat Eti, Pera Palas Oteli Genel Müdürü/İstanbul

Koleksiyonerliğe birinci adımım merhum Ali dedem yardımıyla oldu. Kendisi Kızıltoprak’ta kolonyacılık yapıyordu. Dedemin pul, para, parfüm şişeleri, pil ve daha pek epey şeyi biriktirdiğini hatırlıyorum.

Ben 1968 İstanbul doğumluyum, ailemin 1969 da Almanya’ya göç etmesiyle birinci ve orta öğretimimi orada gördüm. Pul biriktirdiğim vakit içinderı çok net hatırlıyorum ancak hobi olarak 1970’lerin ortasında model trenciliğe birinci adımı attım, bu da keyifli bir hobi ancak alana gereksiniminiz var.

Babam bir iş seyahatinden bana uçakta ve havalimanlarında satılan küçük yolcu uçaklarından getirmişti. Çok net hatırlıyorum, Lufthansa’nın bir DC-10 uçağıydı. Merak burada başlıyor ve günümüze dayanıyor. vakit içinde ölçekler değişti ancak havacılığa olan merakım ilerledi.

Son 25 yıldır çok profesyonelce model topluyorum. 1/500 ölçekte sivil havacılık yüklü olmak üzere yaklaşık 2 bin model uçağım var.

Bildiğim kadarıyla ülkemizde bu koleksiyonu yapan 50-100 kişi var, 2 binin üzerinde modeli olan 2 kişi daha tanıyorum. Ortamızda toplanıyor ve yeni modelleri inceliyoruz, birlikte verilen siparişler oluyor. Hepimizdeki modeller listeli ve paylaşıma açık, yani kimin hangi modeli var biliyoruz ve birbirimiz için model toplamaya da uğraş gösteriyoruz. Hedefimiz önümüzdeki günlerde bir ortaya gelip bir yer tutmak, zira diğer türlü bu kadar fazlaca modeli koruma etmek mümkün değil artık.

Modellerim döküm, üstlerinde tampon baskı mevcut. Renkli modellerde bu süreç 35 seferden çok uygulanabiliyor. Çok hassas modeller, ellerinizdeki ter bile ziyan verebiliyor. Mümkün olduğu kadar ışık ve nemden koruyoruz, yani sıklıkla o güzelim modeller kutularında karanlık bir ortamda saklanıyor. Bu ortalar model uçak toplamak epey revaçta lakin pek fazlaca meraklı, fiyata nazaran model topluyor. halbuki benim tavsiyem ölçek yahut bir tema üzerinde yoğunlaşmaktır.

Ben, 1987den bu yana otelcilik ile meşgulüm, ağır iş temposuna karşın her gün yarım saatimi modellerime ayırmaya itina gösteriyorum. Bu sayede moral depolayıp yeni güne zinde başlıyorum. herkesin işi ve ailesi dışında bir mevzuda uzmanlaşması yahut ilgi göstermesi gerektiğine inanıyorum, bunun için bir koleksiyon yapmak, bir hobiyle uğraşmak en hakikat atak bence.

‘herkesin bir hobisi olmalı’

Korhan Yokuş, Model Maker & Maketdepo İşletme Müdürü/İstanbul

Benim serüvenim 1982 yılının yaz tatilinde daha 9 yaşında iken 1/48 ölçek bir PM marka modelin ikram edilmesiyle başladı. Uçaklara merakım vardı, ancak maket nedir nasıl yapılır o güne kadar bilmiyordum. O periyotlarda, imal teknikleri hakkında bilgi edinebileceğimiz ustalar ve üstatlar maalesef yıldızlar kadar yakındı. Lakin içimizde büyüttüğümüz yaratıcılık hevesi bizleri çeşitli araştırmalara yönlendirdi. Etrafımızda gördüğümüz her gereçten bir model yapma hevesi dizginlenemezdi. Plastik maket uçak yapmak , ona bir ruh vermek fazlaca büyük haz veriyordu bana. yıllar geçtikçe farklı gereçlerle çalışma imkanım oldu.

Bilgi paylaştıkça hoştur

Bir maket kutusunu açtığımda nasıl bir dünyaya gireceğimi bilmeksizin bir sevinç dolar içime . Çocukça bir sevinç fakat . yıllar geçtikçe modellerin imallerinde kendimi bir üst düzeye çıkarmak için AR-GE yaptım. Bunların kıymetlendirilmesi konusunda ülkemizdeki modelcilik müsabakalarında işinde uzman büyüklerimiz oldu. 1999 yılında Atatürk Havalimanı’nda işe başlamam ve apronda bakılırsavli olmam uçak modellerine ve bilhassa sivil havacılık modellerine ilgimi pekiştirdi.

Kendi koleksiyonumun dışında pek epey arkadaşım için çeşitli çalışmalar yaptım. Yakın vakitte bir teknik Anadolu lisesi için yapmış olduğum bir proje , eğitim goren öğrenciler için görsel ve pratik eğitim PAT (Pist, Apron, Taxiway) alanı çalışmam oldu. Eğitime dayanak vermek asıl gaye olmak ve yetişecek öğrenciler için görsel bir havalimanı dioraması üzerinde tüm ekipmanları görmeleriydi. ‘Bilgi paylaşıldıkça güzeldir’ düsturunu benimsediğim için Kadıköy’de bir ofis açıp hafta sonu sohbetlerini yaptığımız bir yerimiz dahi oldu. Üretim teknikleri, boyama , dekalleme üzere işlerde bilgi paylaşımları yapmaktayız. Birinci hedefim genç dostlara bilgi takviyesi verip bu hoş hobiyi bizden daha sonraki kuşaklara ulaştırmak.

Hezarfen’in çılgın kuşları

Uçak modelciliğinin elbet en keyifli olanı, RC (radio control) denilen eğlenceli ve teknolojik çılgın uçak modelleridir. RC uçaklar yani uzaktan kumandalı modeller, akaryakıtlı yahut elektrikli motorlarla çalışan uzaktan kumanda edilebilir, yüksek teknolojili model uçaklardır.

RC uçak modelcilerinin favori yeri ise İstanbul’un Çatalca ilçesi yakınlarındaki Hezarfen Havaalanı. Havaalanında faaliyet gösteren Hezarfen RC Club, model uçak tutkunlarını Hezarfen’de buluşturuyor, etkinliklere konut sahipliği yapıyor. Hezarfen’de bir ortaya gelen model uçak sahipleri, gerçeğini aratmayan model jetler ya da pervaneli uçaklarıyla gün uzunluğu çocuklar üzere eğleniyor. Model uçak şovlarını, İstanbul’un çeşitli yerlerinden gelen havacılık tutkunları da büyük bir ilgiyle izliyor.