Parasını ödedi lakin meskeni alamadı!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Parasını ödedi lakin meskeni alamadı!
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul – Yalova’da yaşayan devlet memuru S.Ö., 2020 yılının Mayıs ayında yüzde 35 bini peşin vererek, Yalova Group’tan 250 bin TL’lik bir konut satın aldı. Kalan parayı da her ay 5 bin TL ödeyecek biçimde taksitlendirdi. Dairenin teslim edileceği 2021 yılının Eylül ayında ise paranın tamamını ödeyecekti. Lakin inşaat firması, daireleri söylemiş olduği tarihte teslim etmemesine karşın, S.Ö. 5 bin TL’lik ödemelerini sürdürdü. Lakin geçen aralık ayında inşaat firması tarafınca S.Ö.’ye bir ihtarname gönderilerek kontratın tek taraflı feshedildiği bilgisi verildi. Bunun üzerine, S.Ö. dairenin kalan 80 bin TL’sini toplu yatırdı. Lakin firma, buna karşın tapuyu vermedi ve S.Ö.’nün ödediği 250 bin TL’yi geri geri verdi. Mevzuyu yargıya taşıyacağını söyleyen S.Ö.’ye, firma sahipleri bu sefer de, 250 bin TL’nin üzerine 60 bin TL daha öderse daireyi teslim edeceklerini söylemiş oldu. S.Ö., fazladan 60 bin TL ödemeyi kabul etmeyeceğini belirterek, yaşadığı mağduriyeti yargıya taşıdı.

‘Paramı kullandılar’

Yaşadığı mağduriyetle ilgili Milliyet’e konuşan S.Ö. şunları söylemiş oldu: “Tüm ödemelerimi nizamlı yapıyordum ve geçen eylül ayında da meskeni alacaktım. Meskenin kalan öbür tüm ödemesini de olağanda eylülde yapacaktım fakat meskenin söylenen tarihten 6 ay daha sonra teslim edileceğini söylemiş oldukleri için ben 5 bin TL’ye ödemeye devam ettim. Lakin aralık ayında mukaveleyi tek taraflı fesh ettiklerini bildirdiler. Bize sattıkları daireleri de 860 bin TL’ye satışa çıkardılar. Yaptıklarının hukuksuz olduğunu söylemiş oldum, oğlum da avukat. Gidip görüştük bu defa de 60 bin TL daha ödeme yapmamı istediler. Yaptıkları şey açık açık dolandırıcılık. Bunu benim dışımda birilerine daha yapmışlardır. Zira bana gönderdikleri birinci tek taraflı fesihte zarfta benim ismim yazıyordu, fakat evraklar diğerinin adınaydı. Emelleri büsbütün tüketici tokatlamak. Benim paramı 2 yıl kullandılar, şimdide geri verdiler.”

‘Zamanında ödemedi’

Yalova Group Genel Koordinatörü Hasan Can Uslu ise ödemenin belirtilen tarihte yapılmadığı için mukaveleyi feshettiklerini belirterek şunları dedi: “S.Ö. bize, geri kalan paranın hepsini eylül ayında ödeyecekti lakin hepsini ödemek yerine 5 bin TL ödemeye devam etti. Biz meskeni vaktinde teslim etmemiş olabiliriz ancak S.Ö., söylenen tarihte bu parayı ödemeliydi. Eylül ayından daha sonra da bu türlü 5 bin TL olarak ödemeye devam ettiği için biz de ihtarname gönderdik. 60 bin TL istememizin niçiniyse maddi kaybımız oldu. Şayet bu parayı yatırsaydı, biz meskeni kendisine vereceğimizi söylemiş olduk.”

‘Tek taraflı feshedilemez’

Hususla ilgili Tüketici Konfederasyonu Lideri Aydın Ağaoğlu şu ayrıntıları aktardı: “Tüketici mukaveleleri, kontrat mühleti sonuna kadar asla tüketici aleyhine değiştirilemez ve tek taraflı feshedilemez. Tüketici kanun temel hususlarından birisidir bu. Üstelik tıpkı kanun 40’ıncı unsurunun devamında maket konut satacakların, uyulması gerek kurallar sıralanmış ve somut olayda yani bu hadisede müteahhittin kurallara uymadığı görülmektedir. Bundan ötürü Ticaret Bakanlığı’na şikayet edildiği takdirde, önemli ölçüde idari para cezası uygulanacaktır. Müteahhit şayet kanuna uygun iş yapmış olsaydı aslına bakarsanız cayma hakkı olmadığını bakılırsacek, üstelik her ihtimale karşı teslim anına kadar tahsil edeceği bedellere karşılık teminat vermesi gerekiyordu. Hem kurallara uymamış tıpkı vakitte kurallara uymaması durumunda, fırsatçılık yapıp kontrattan caymak istiyor olması büsbütün makus niyet sözünden ibarettir. Bu durumdaki konut alıcısı tüketicilerin müteahhit firmayla alakasını kesinlikle yazılı olarak sürdürmesi, Ticaret Bakanlığı’na da ihbarda bulunarak müteahhitle yaptırım uygulanması sağlanmalı. En kıymetlisi de derhal en yakın tüketici mahkemesine başvurarak önlem talepli, dava açmaları gerekir. İnşaat gereçlerindeki artışlarından daha sonra buna benzeri epey fazla tüketici şikayetleri geldi. Bu nokta tüketici önlem talebi uygularsa daire hiç bir biçimde satılamaz.”