‘Pişmanım, aşı ayrıcalık’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Pişmanım, aşı ayrıcalık’
Van’da yeni tip koronavirüsün niye olduğu Kovid-19 hastalığı niçiniyle hastanede tedavileri devam eden hastalar, yapılan tüm ihtarlara karşın aşı yaptırmamanın pişmanlığını yaşıyor. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezi Kovid-19 servisinde tedavileri devam eden hastalar, herkese Kovid-19 aşısı yaptırmaları için davette bulundu.

Oğlunu kaybetti

Hastanede tedavisi süren 40 yaşındaki Fatma Yıldız, Kocaeli’de yaşadığını, aile ziyareti için geldiği Van’da Kovid-19’a yakalandığını söylemiş oldu. 14 gündür hastanede yattığını anlatan Yıldız, aşı yaptırmamanın pişmanlığını yaşadığını söylemiş oldu:

“Oğlum 19 gün evvel Kovid-19’a yakalandı, kısa müddette entübe edildi lakin onu kaybettim. Oğlumun vefatından daha sonra hastaneye yatırıldım. Bu hastalığın sonu yok. Aşı muhakkak kaide. her insanın aşısını kesinlikle yaptırması gerekiyor. Evvelce aşıya karşıydım. Hastalığa yakalandığımda gerçeğin o denli olmadığını anladım. Beşerler korkuyor, korkutuluyor. Aşı olmadığım için fazlaca pişmanım. Aşı bir ayrıcalık. Nefes darlığım var, teneffüs kahrı çekiyorum. İnşallah güzelleşip buradan çıkacağım. Astım hastasıyım. Oğlumun bir hastalığı yoktu, o da aşısını yaptırmamıştı. Akciğerleri sağlamdı lakin Kovid-19 salgınına yenildi.”

‘Nefes alamıyorum’

Sümeyye İdil ise baş ağrısı ve teneffüs zahmeti şikâyetiyle hastaneye başvurduğunu, denetimlerin akabinde Kovid-19 teşhisi konulduğunu aktardı. 18 yaşındaki İdil, Kovid-19’un ciddiye alınması gerektiğini vurgulayarak, “Hastalığı ağır geçiriyorum. Nefes alıp veremiyorum. Sabaha kadar uyuyamıyorum. Herkes aşısını yaptırsın. Aşı olsunlar ki bu hastalık erken bitsin. Biz de bu hastalıktan kurtulalım. Sıra bana gelmişti lakin aşımı olmadım. Kovid-19 salgınına yakalandım. Güzelleştikten daha sonra aşımı yaptıracağım, konutumda kalacağım. Bilhassa gençler aşılarını yaptırsın” dedi.

‘ergenlerde vefat riski artıyor’

YYÜ Tıp Fakültesi Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Anabilim Kolu Dr. Öğretim Üyesi Şaban İncecik ise salgınlara ve ölümlere yol açan bir hayli hastalığın tedavisinin aşı olduğunu vurguladı. Toplumda ikazlara karşın “Ben gencim bana bir şey olmaz”, “Ciddi bir hastalığım yok” diyerek aşı olmak istemeyenlerin bulunduğunun altını çizen İncecik, şu biçimde konuştu:

“Kovid-19 servisine ya da ağır bakıma yatırıldıklarında bunun pişmanlığını yaşıyorlar. Maalesef genç hastalarımız var. Ağır bakımda tedavileri devam ediyor ve durumları ağır seyrediyor. Ağır bakıma gidecek hasta kümemiz maalesef epey fazla. Hekimlikte daima umut verici hoş şeyler söylemek var ancak Kovid-19 maalesef bize birebir karşılığı verdirmiyor. Daha evvel genç yaş kümesiyle ilgili vefatlar hayli hudutlu diye cümleler kullanırken, şu an birebir cümleleri kullanmak biraz zorlaştı. Genç yaş kümesinde mevt riski giderek artıyor. Aşı yaptırma konusunu tekrar yine vurguluyoruz. Halkımızın hastalanmasına üzülüyoruz. Tedavi halleri yalnızca bizde değil tüm dünyada hudutlu. Tıp dünyası arayış ortasında. Sırası gelen vatandaşların aşılarını kesinlikle yaptırması gerekiyor.”

‘Aksaray’da 4’üncü dalgayı yaşıyoruz’

Aksaray Vilayet Sıhhat Müdürü Dr. Kerim Yeşildağ, aşılama oranının düşük olduğu kentte 4’üncü dalganın yaşandığını söylemiş oldu. Her dalgada hastane ve sıhhat çalışanları olarak problem yaşandığına işaret eden Yeşildağ, hastanelerde Kovid-19 servislerinin bir daha açılmaya başladığını kaydetti. Yeşildağ, şunları dedi:

“Bu vakte kadar 250 bin test yaptık. Şu an günlük 1500 test yapıyoruz. Bu devasa yükseklikte bir sayı. Olumlu hadise sayımız da giderek artıyor. Geçen devirde İç Anadolu’nun yayımlanan haritasına bakılırsa hadise sayısı en az olan vilayetlerden bir tanesiydik ve 100 binde 25-30 bandında gidiyorduk daha sonra 50 olduk ve gerisinden 180 olduk. Önümüzdeki gün açıklanacak listede 300’ü geçeceğiz. Tahminen de Türkiyede en çok olay sayısı olan vilayet olarak bakanlık açıklayabilir. Vatandaşlarımız 1 Temmuz prestijiyle uyması gereken önlemleri kenara bıraktı ve virüs hiç yokmuş üzere davranıyor. Kapalı alanlarda maske takmıyorlar ve kendi önlemlerini ihmal ediyorlar. İç Anadolu Bölgesi’nde en az aşı yaptıran iliz. Komşu vilayetlere baktığımızda Niğde, Konya, Ankara, Nevşehir, Kırşehir bizden üstte. Bize ne oluyor da aşıyı bu kadar geciktiriyoruz? Bölgede ‘kırmızı’ olarak kaldık, valiliğimiz takviyesi ile süratli bir biçimde ‘turuncu’ listeye geçtik. Artık ise lakin aşılama ile ‘mavi’ye dönebiliriz.”