Raspberry Pi ile Nasıl Güvenlik Kamerası Yapılır? Kendin Yap #6

Adanali

Member
Raspberry Pi arm tabanlı bir işlemciye sahip tam tek kartlı bir bilgisayar. Fizikî ölçüleri çok küçük olan Zero isminde ve daha büyük form faktöründe modelleri var. Kredi kartı boyutlarında tam uzunluk modellerinde en son Raspberry Pi 4 çıktı.

Bu projemizde kullandığımız Zero 2W ise 2021 Ekim’de duyrulan bir model ve Broadcom’un BCM2710A1 SoC’sini barındırıyor. Bu SoC Arm Cortex A53 mimarisinden 1Ghz suratında çalışan 4 çekirdekli bir işlemci ve 512MB LPDDR2 bellekle geliyor. Bilgisayar depolama olarak micro sd kart kullanıyor.

Yeni Raspberry Pi Zero 2W eski model ile tıpkı fizikî ölçülere sahip.

Tabiki bu kartı bir bilgisayar üzere de kullanabiliyorsunuz. Üzerindeki birinci micro usb yuvadan güç verip, yanındaki yuvaya usb fazlacalayıcı bağlayıp buraya klavye ve farenizi takıp, hdmi yuvasına da monitörünüzü bağlayabiliyorsunuz.

Lakin bu projemizde Raspberry Pi Zero 2W’ya bunların hiç birini yapmadan “headless” olarak da tabir edilen biçimde kullanarak bir güvenlik kamerasına çevireceğiz. Birazdan bunun bilgilerina değineceğim.

Öncelikle bu proje için tabiki de bir kameraya muhtaçlığımız olacak. Raspberry Pi’ı üreten İngiltere tabanlı dernek farklı aksesuarlar da çıkarmış. Bunlardan birisi de kamera modülü ve biz v2.1 sürümünü kullandık. 8 megapiksellik bir sensöre sahip ve 1080p görüntü kaydını destekliyor.

Raspberry Pi derneği “kamera modülü” ve “lisanslı kasa” üzere bir epeyce aksesuar üretiyor.

Tabiki herşeyin derli toplu durması için bir de kutu ya da kasaya muhtaçlığımız olacak. Bu gördüğünüz de Zero modeli için üretilen lisanslı kasa. Kasa farklı üst kapaklarla geliyor ve bu kapaklardan biri de kamera modülü için özel tasarlanmış.

Lisanslı kasa 3 kapakla geliyor. Birisi de kamerayı ardına takabileceğiniz ortası delik bu kapak.
Zero’yu kasa içine kolaylıkla sabitliyorsunuz ve kasa içine stabil bir biçimde oturuyor.
Akabinde kasayla bir arada gelen kısa şerit LED’i kullanarak kamera modülü ile Raspberry Pi içinde ilişki yapıyorsunuz.

Kamerayı bunun altına takıyorsunuz ve bir daha kasaya dahil edilen kısa şerit kabloyla bunu Raspberry Pi Zero’ya takıyorsunuz. Finalde fazlaca portatif, dikkat çekmeyen düşük profilli bir Raspberry Pi kamera sistemine kavuşmuş oluyorsunuz.

İşin donanım tarafı bu kadardı lakin bu heyetime güvenlik kamerası fonksiyonunu kazandıracak olan şey ona kuracağımız yazılım. Raspberry Pi Zero’yu epeyce çeşitli işletim sistemleri ile kullanabiliyorsunuz. Bu işletim sistemlerinin kimileri onu olağan bir bilgisayar üzere fazlaca gayeli kullanmanızı sağlarken kimileri belli işlere odaklanıyor. Bu görüntümüzün konusu da bunlardan birisi olan Motion Eye OS.

Bu işletim sistemi bir güvenlik kamerası uygulaması olan motion etrafında şekillendirilmiş. Bu hedef için haricindeki başka tüm özellikler çıkarılmış ve “barebone” diyebileceğimiz fazlaca sade ve yavaşça bir hale getirilmiş. O denli ki 512MB belleğe sahip Raspberry Pi Zero 2W ile epeyce verimli çalışabiliyor.

Bu projemizde kullandığımız Zero’nun 2. modeli fazlaca şimdiki olduğu için Motion Eye OS’in bu kart için resmi olarak yayınlanmış bir sürümü yok ancak bu Raspberry Pi’ın maharetli maker topluluğu için bir mahzur değil.

Bir kullanıcı fazlacatan Motion Eye OS’i kendi derleyip Zero 2 ile çalışmasını sağlamış bile. Bu sürümü indirmek için tıklayın.

Micro SD kartımıza işletim sistemi imajları yazmak için kullandığımız “Raspberry Pi İmaj Yönetici” uygulaması

MicroSD kartımıza imaj evrakı yazmak için Raspberry Pi Imager (Raspberry Pi İmaj Yöneticisi) uygulamasını kullanıyoruz.

“İşletim sistemi seçin” ve oradan “Özel imaj kullan” a tıklayıp indirdiğimiz imaj evrakını seçip kartımıza yazıyoruz.

Bu süreç tamamlanınca sd kartı çıkarmayın. Yapacağımız değerli bir iş daha var. Raspberry Pi’ın kablosuz ağımıza otomatik bağlanabilmesi için ona ağ ismini ve şifresini söylememiz gerekiyor.

Bunun için evvela Notepad++ isimli gelişmiş metin düzenleme uygulamasını indirmemiz gerekiyor. Bu uygulama metinleri özel bir formatta kaydedebilmemize imkan tanıyor.

wpa_supplicant.conf belgesini düzenleyip, sd kartın kök dizinine kaydetmemiz gerek.

Uygulamayı kurduktan daha sonra açıp Düzenle menüsüne ve oradan da “Satır Sonunu Dönüştür”e gelip, alt menüden “Unix LF biçimine dönüştür”ü seçiyoruz.

Artık yeni bir metin belgesi oluşturup gördüğünüz metni yazmanız gerekiyor. Bu linkten bir meselai indirebilirsiniz.

Burada tırnak ortasında WI-FI ismi yazan yere kablosuz ağınızın ismini, altına da şifrenizi yazıyorsunuz. sonrasındasında evrak ismini wpa_supplicant.conf yapıp az evvel imaj yazdığınız sd kartın kök dizinine bu belgeyi kaydedin.

Artık sd kartınızı bilgisayarınızdan çıkarıp Raspberry Pi Zero 2’ye takabilirsiniz. Motion Eye OS gerekli tüm ayarlamayaları birinci boot edilişinde yapıp, girdiğiniz bilgiler doğruysa wi-fi ağınıza bağlanıp beklemeye koyulacak.

Pekala kamerayı nasıl görüntüleyeceğiz yahut ayarlarını nereden yapacağız. Bunun için aslına bakarsanız WI-FI ağımıza bağlanmasını sağladık. Ancak evvel ağımızda Raspberry Pi’a hangi IP adresinin verildiğini bulmamız gerek. Bunun en pratik yollarından birisi yönlendiricinizin denetim panelini açıp kablosuz ağınıza bağlı istemcileri görüntülemek.

Yönlendiri denetim paneline girip, bağlı kablosuz istemcilere gözattığımızda Zero 2W’nun IP adresini bakılırsabiliyoruz.

Buradaki istemciler içinden Raspberry Pi’ı bulup IP adresini bir yere not edin ve lokal ağınıza bağlı bir bilgisayarınızda tarayıcınızın adres satırına bunu yazdığınızda Motion Eye OS’in denetim paneli ve kameranızın manzarası sizi karşılayacak.

Motion Eye OS denetim panelinin var iseyılan kullanıcı ismi “admin”. Şifre kutucuğu ise boş kalmalı.

Denetim paneli bilgilerinı görüntüleyebilmek için giriş yapmamız gerekiyor. var iseyılan kullanıcı ismi admin ve şifre kısmı boş bırakılıyor. Size tavsiyem birinci giriş yaptığınızda bunu değiştirmeniz.

Denetim panelinde yapabileceklerinizle ilgili videomuzdan ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Motion Eye OS denetim paneli.

nazaranbildiğim tek düşünce Zero 2’deki görüntü transferini açtığımda oluşan çok ısınma. 720p 30 kare saniye görüntü transferi açıkken işlemci sıcaklığı 80 dereceyi geçiyor. O sebeple görüntü transferi özelliğini kapatıp, yalnızca hareket algılandığında kayda girme özelliği ile kullanmak daha yeterli olabilir. Ya da işlemci üzerine ince bir soğutucu takılabilir.

Alternatif olarak kamera çözünürlüğünü de düşürebilirsiniz.

Fiyat bakımından bu sistemin son kullanıcıya dönük üretilen hazır güvenlik kameralarına nazaran bir avantajı yok. Şimdiki dolar kuru sebebiyle bu modüllerin fiyatı 800-900 lira bandına dayanmış durumda. Lakin onlara göre diğer avantajları var. Motion Eye OS açık kaynak kodlu, fiyatsız ve epey maharetli bir işletim sistemi. Ve teknolojiyle ortası uygun olanlar, kendini geliştirmek, özel güvenlik projeleri tasarlamak isteyenler için farklı imkanlar sunuyor.

Ayrıyeten Raspberry Pi’ı epey farklı emeller için de kullanabilirsiniz. Güvenlik kamerasını dağıtıp onu bir retro oyun konsoluna çevirebilir yahut robotik ve elektronik prototipleme projelerinizin beyni olarak kullanabilirsiniz. Bilhassa de Python öğrenmek için biçilmiş kaftan diyebilirim.