Sanal Bilgisayara macOS Monterey Nasıl Kurulur?

Adanali

Member
Apple, her yıl güncellenen macOS’a 7 Haziran 2021’de macOS Monterey 12.0’ı eklemişti. Bu yıl rehberimizi VMware Workstation 16.1 kullanarak hazırlıyoruz. Unutmadan, bu rehberimizde macOS Monterey’ın tam sürümü çıkamdığı için Public Beta sürümünü kullanıyoruz.

Sanal makineye macOS kurunca performans nasıl olacak? İşlemcilerdeki sanallaştırma ve şimdiki VMware sürümü ile tepkisel olarak çalışacaklardır lakin bir Mac ya da Hackintosh kadar tepkisel çalışmayacaktır.

Sanal makinede macOS’u; işlemci, sistem uyumsuzluğu yaşayan kullanıcılar ya da OpenCore bootloader ile uğraşmak istemeyen kullanıcılar kullanabilir. Sanal makineler %100 grafik hızlandırma sunmuyorlar lakin 4K çözünürlüklere kadar çıkabiliyorsunuz.

• Sanallaştırma dayanaklı Intel işlemci: AMD ve Intel işlemciler için sanallaştırma takviyesi epeyce uzun mühletten beri var lakin bu rehberde heyetim yapabilmek için BIOS üzerinden sanallaştırma takviyesini açmanız lazım.
  • 64 Bit işletim sistemi: 32 Bit dönemi sona ereli uzun bir süre oldu ve aslına bakarsanız macOS 64 Bit takviyesi sunuyor. Bu yüzden işlemcinizin ve işletim sisteminizin 64 Bit olması lazım. İşlemcinizin 64 bit ve sanallaştırma takviyesine sahip olup olmadığını bu program ile sorgulayabilirsiniz.
  • 8 GB ve üstü RAM kapasitesi: macOS’i aygıtınıza sanal makine yolu ile kurmak için aygıtınızda en az 8 GB RAM bulunması gerekiyor.
  • VMware Workstation: Bu yazılım fiyatlı fakat 30 gün deneme mühleti var. İsterseniz yazılımı buradan indirip 30 günlük deneme mühleti ortasında kullanabilir, isterseniz 30 günü beklemeden yazılımı şimdiden satın alabilirsiniz. Biz rehberi yaparken en şimdiki sürüm VMware Workstation 16.1 idi, ötürüsıyla biz bu sürümü kullanarak bu rehbere devam ediyoruz.
  • VMware Tools: macOS kurduktan daha sonra her şey sona ermiyor. macOS’i tepkisel olarak hızlandırabilmek için VMware şoförlerinin yüklenmesi lazım ve bunun için VMware Tools‘u sistemimize yüklememiz gerekiyor. Belgeyi VMware’in kendi sitesinden indirebilirsiniz.
  • VMware Unlocker: Bir GitHub kullanıcısının geliştirdiği bu program VMware Workstation’a macOS dayanağı kazandırıyor. Belgeyi bu ilişkiyi kullanarak indirebilirsiniz.
  • macOS Monterey (Public Beta) ISO Belgesi: ISO evrakını Technopat Sosyal‘de bulunan bahsimizden indirebilirsiniz.
Bütün evrakları indirdiyseniz şu macOS Monterey’ı bilgisayarımıza kurmaya başlayalım.

İndirdiğimiz VMware Workstation’un heyetim belgesini yönetici olarak açalım.

Heyetim ekranında birkaç defa Next diyerek konseyime devam edelim.

Enhanced Keyboard Driver kutucuğunu etkinleştirip konseyimi bitirelim.

Konseyimi bitirdikten daha sonra karşımıza bilgisayarınızı bir daha başlatın uyarısı çıkıyor. İkazdaki Yes kutucuğunu tıklayıp bilgisayarımızı bir daha başlatalım.

VMware’i açmadan evvel Unlocker kurulumunu yapmamız gerekiyor. İndirdiğimiz .zip uzantılı belgeyi .zip uzantısından çıkaralım.

unlocker klasörünün içine girelim ve win-install.cmd belgesini yönetici olarak çalıştıralım.

Karşımıza bir CMD penceresi çıkacak ve VMware’a macOS takviyesi kazandırmak için gereken evrakları indirmeye başlayacak. İndirme internet suratınıza nazaran değişiklik gösterebilir. İndirme süreci bittiğinde CMD penceresi otomatik olarak kapanacaktır.

Unlocker kurulumunu da tamamladığımıza nazaran macOS Monterey’ı kurma kademesine geçebiliyoruz.

VMware Workstation’u yönetici olarak başlatalım.

Create a New Virtual Machine diyerek yeni sanal makine oluşturalım.

Karşımıza çıkan suram penceresinde Typical diyerek devam edelim.

daha sonraki aşamada Installer disk image file (ISO): seçeneğini seçelim ve Browse diyerek indirdiğimiz macOS Monterey (Public Beta).iso evrakını işaretleyelim ve akabinde devam edelim.

Bu etapta işletim sistemi seçmemiz gerekiyor. İşletim sistemini Apple Mac OS X olarak, macOS sürümünü de macOS 11.1 olarak seçelim ve heyetime devam edelim. Not: Bu kademede listede macOS 12.0‘ın olmama niçini işletim sisteminin şu anda Beta evresinde olmasıdır.

Bu kademede sanal makinemize isim vermemiz lazım. Biz Monterey ismini verip geçtik.

Artık basamakta disk büyüklüğünü ayarlamamız lazım. Bu rehberi yaparken kullandığımız sistemde 240 GB SSD olduğunu ve sistemdeki alan boşluğunu ele alarak 80 GB alan ayırıp devam ediyoruz yalnız siz daha fazla ya da daha az alan ayırabilirsiniz. En az 50 GB alan bırakmanızı tavsiye ederiz.

Bir daha sonraki adımda artık ufak tefek şeyler kaldı. Biz var iseyılan olarak 4 GB olarak gelen RAM kapasitesini Customize Hardware… seçeneğinden 6 GB’a yükselttik.

Bundan daha sonra VMware Workstation üzerinde yapacak ayar kalmadı. Lakin sanal sistemde macOS’i başlatmadan önce config belgesine eklememiz gereken bir komut var. Şayet sanal makinenin pozisyonunu var iseyılan olarak bıraktıysanız Windows’da bulunan Belgeler kısmına girelim ve Virtual Machines klasörüne girelim. Ben sanal makine adını Monterey olarak ayarlamıştım ve artık Monterey klasörüne girelim. Buradan Monterey.vmx belgesini bulalım. Bu dosya config belgesi ve biz bu belgeyi Windows Not Defteri ile açalım. Belgenin içine smc.version = “0” kodunu ekleyelim ve kaydedip çıkalım.

Power on this virtual machine yazısına basarak macOS’i başlatalım. Not: Sarı ile işaretlediğim tuş ekranı tam ekran yapmanızı sağlıyor.

Ve artık macOS Lisan Seçim ekranına geldik. Lisanımızı seçip devam edelim.

Kurtarma ekranında Disk İzlencesini seçin ve sürdür diyelim.

Disk İzlencesine girince Görüntü üzerine tıklayın ve Tüm Aygıtları Göster‘e tıklayınız.

VMware Virtual SATA Hard Drive Media‘yı seçelim ve sil üstüne tıklayalım. daha sonra diski 2. fotoğrafta olduğu üzere biçimlendirelim.

daha sonra Disk İzlencesi‘ni kapatalım ve Kurtarma ekranına geri dönelim. daha sonrasında macOS Monterey beta Yükle‘ye tıklayalım ve konseyime geçelim.

Adımları sürdürelim ve diskimizi seçip heyetime başlayalım. Heyetim 2 evreli ve şu an heyetimin birinci etabı. Bu kademe bittiğinde sanal sistem kendini bir daha başlatıp 2. heyetim basamağına otomatik olarak geçecek. 2. suram evresi bittiğinde macOS otomatik geliyor

Sanal makine ve macOS’i yükleme basamağı artık bitti. Artık macOS’i Monterey’ın kurulumunu yapmamız lazım. Ülkemizi seçip devam edelim.

Bu ekranda ayarlarımızı klavye ve lisan ayarlarımızı denetim edelim. Şayet yanlışsız değilse Ayarları Özelleştir butonuna basarak değiştirelim. Bizim ayarlarımız hakikat olduğu için biz ayarlarımızı değiştirmeden devam edeceğiz.

Erişilebilirlik seçeneklerini kendi gereksinimlerinize bakılırsa ayarlayabilirsiniz. Biz bu aşamayı Artık Değil butonuna tıklayarak geçiyoruz.

Bilgiler ve Kapalılık kademesini sürdür diyerek geçelim.

Bu aşamada Geçiş Yardımcısı ile işimiz yok. O yüzden bu kademeyi da daha sonra butonuna tıklayarak geçelim.

Apple kimliğimizi artık girmememiz gerekiyor. Bu evreyi da ondan sonrasında Ayarla butonuna basarak geçebiliriz.

Karar ve Şartları kabul edelim ve ilerleyelim.

Bu etapta kendimize hesap yaratmamız lazım. Boşlukları kendinize bakılırsa uygun olan ayrıntıların girin ve devam edelim. Not: Girdiğiniz parolayı unutmanız durumunda macOS‘i tekrar kurmanız gerekebilir.

Pozisyon Servisleri‘ni isteğinize nazaran aktifleştirin ve devam edin.

Tahlil kısmını Sürdür diyerek geçelim. Olağan kurallarda bu özellik kapatılabiliyor lakin şu an kurduğumuz macOS Monterey’ın Public Beta sürümü olduğu için bu özellik otomatik olarak kapatılamıyor.

Ekran Mühleti adımını çabucak sonrasında Ayarla butonuna basarak bu ekranı geçelim.

Burada kullanmak istediğiniz tema çeşidini seçmeniz lazım. Biz kendi zevkimize göre koyu temayı seçtik. Artık devam edelim.

Sonunda masa üstüne geldik.

Masa üstü karşımıza geldi yalnız hem çözünürlük oranını tıpkı vakitte sanal makinenin algıladığı 3 MB VRAM boyutunu yükseltmeliyiz.

Bu basamakta Windows’a geri dönelim ve indirdiğimiz com.vmware.fusion.tools.darwin.zip evrakını klasöre çıkartalım.

Az evvel ayıkladığımız klasörün içine girelim. Onun ortasındaki com.vmware.fusion.tools.darwin evrakını da ayıklayalım.

Artık yeni ayıkladığımız klasörün içine girelim ve payload klasörünün ortasında darwin.iso belgesini bulalım.

Sıra bu belgeyi VMware üzerine bağlamaya geldi. darwin.iso belgesini gözümüzün önünde bir yere taşıyalım ve sanal makinemize geri dönelim. Sanal makine üzerinde Install macOS Monterey beta isimli diski sistemden çıkaralım.

Artık sanal makine ayarlarına dönelim. VM>Removable Devices>CD/DVD (SATA)>Settings… yolunu izleyelim.

Karşımıza çıkan pencerede Connected seçeneğini etkinleştirelim. daha sonrasında Browse… butonuna basarak darwin.iso evrakını buraya tanıtalım. OK tuşuna basarak çıkalım.

Sanal sistemdeki macOS’e geri dönelim fakat VMware Tools’u yüklemedilk evvel Launchpad>Diğer>Terminal yolunu izleyerek terminali açalım. Terminale sudo spctl –master-disable komutunu terminale yazalım ve macOS’i kurarken koyduğumuz parolayı terminale girelim.

Artık terminali kapatalım ve VMware Tools’u yüklemeye başlayalım.

Saklılık ve Güvenlik seçeneğinin açılmasını isteyecektir. Bu bağlamda Saklılık ve Güvenliği açalım ve gerekenlere müsaade verelim yalnız yükleme bitene kadar sistemi bir daha başlatmayalım.

Bundan daha sonra yapacak bir şey kalmadı. Tek yapmanız gereken şey sanal sisteminizi bir daha başlatmak olacak.

Kurulumunuz esnasında sorun çıkması ya da anlamadığınız bir yer olması durumunda Technopat Sosyal‘de mevzu açabilirsiniz.