Son dakika… Çay göçü aksine döndü, hadiseler azaldı!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Son dakika… Çay göçü aksine döndü, hadiseler azaldı!
Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca’nın evvelki gün deklare ettiğı, 25 Eylül-1 Ekim’de vilayetlerin 100 bin şahsa düşen Covid-19 olay haritasına nazaran, Rize’de hadise oranları düşmeye başladı. Çay göçü ile gelenlerle nüfusun ikiye katlandığı Rize, Türkiye’de 4 hafta müddetle en epey olay görülen kent oldu. Çay hasadında sona gelinmesi, okulların açılması ile bu kere büyükşehirlere aksine göçle nüfusu olağana dönmeye başlayan kentte geçen ay 653,10 olan hadise oranı 399,29’a geriledi.

‘NORMALE DÖNMEYE BAŞLADIK’

Rize Valisi Çeber, kentin Türkiye normallerine dönmeye başladığını lisana getirerek, “4 hafta boyunca Rize, olay yoğunluğunda dorukta olan vilayetti. O periyotta Türkiye’nin en hareketli ili Rize’ydi. Turizm hareketliliği, çay dönemi, memleketine gelen beşerler, yaylaların yoğunluğu, düğünler ile 4 hafta dorukta kaldık, fakat artık olağana dönmeye başladık. Önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Rize’de olay yoğunluğunun düşmeye devam ettiğini nazaranceksiniz” diye konuştu.

‘HASTANELERDE YOĞUNLUK DEVAM EDİYOR’

Rize’de hastanelerde yoğunluğun devam ettiğini söyleyen Vali Çeber, “Aşılamada birinci doz aşıda 240 bin, ikinci doz aşıda 214 bin düzeylerine ulaştık. Birinci dozda yüzde 80’leri geçtik. İkinci dozda da yüzde 72’ler civarına ulaştık. Aşı stoklarımızda rastgele bir ıstırap yok. Hastanelerimizde yoğunluk devam etmesiyle birlikte, sıhhat hizmetinde sorun yaşayan vatandaşımız bulunmamaktadır. Olaylarımızın yaklaşık yüzde 50’si 30 yaş altı hadiselere dönmüştür” dedi.

‘OLABİLİR, DEDİĞİMİZ BİR DURUMU YAŞIYORUZ’

Okullardaki olay durumunu da pahalandıran Vali Çeber, “Okullardaki bilgilerimiz, Türkiye geneli ile uyumludur. Beklediğimiz ve öngördüğümüz değerlendirmelerde ‘olabilir’ dediğimiz bir durumu yaşıyoruz. Her türlü önlemimizi aldık. Çocuklarımız inançla okullarına gitmeye devam edecekler. Okullarımızı sağlıklı bir biçimde eğitim- öğretim ömrüne devam ettiriyoruz. Bundan daha sonra üniversitelerimiz de okullarımız da kapanmayacak biçimde her türlü önlemi alarak eğitim- öğretim dönemini tamamlamayı ümit ediyoruz” diye konuştu.

‘NÜFUS AZALDI, HADİSE SAYILARI DÜŞTÜ’

Kentte yaşayan Meryem Büyük ise çay döneminde kentin hayli kalabalık olduğuna dikkat çekerek, “Rize’ye dışarıdan gelenler çay vakti fazlaca fazlaydı. Kalabalıktık. Artık ise herkes geriye gittiği için nüfus azaldı ve hadise sayıları da düştü. Evvelden komşularımızdan, yakın akrabalarımızdan vefat haberlerini hayli duyuyorduk. Artık neredeyse yakın etraftan bile Covid-19 olan kişi haberini almıyoruz” dedi.

Ömer Dinç de “Rizeliler genelde daima vilayet haricinde yaşıyorlardı, çay vakti buraya gelen epeyce insan oldu. Bu yüzden olaylar arttı. Artık çay dönemi bitiyor ve beşerler yavaş yavaş memleketine döndüğü için olaylar düşmeye başladı. Evvelden etrafımızda Covid-19’a yakalananlar, ölenler hayli fazlaydı şu anda o denli bir durum yok” diye konuştu.

Mustafa Uzun ise “Aşı olmadan virüsün önlemi katiyetle yok. Aşı olacağız ki bunun önüne geçelim, eski günlerimize kavuşalım” dedi.