Son dakika… Rize’de şaşkına çeviren manzara! ‘Sistemi 2 ayda kurdum’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Son dakika… Rize’de şaşkına çeviren manzara! ‘Sistemi 2 ayda kurdum’
İlçenin Hüseyin Hoca köyünde yaşayan Ali İstek Yıldız bir dorukta yer alan meskenlerine 25 yıl evvel araç yolu yapmak istedi. Arazi uyuşmazlığı niçiniyle yol yapamayan Yıldız, yaya inip çıkmakta zorlanınca farklı bir metot buldu.

Çay bahçesinin ortasına demirden 120 metre uzunluğunda raylı sistem döşeyen Yıldız, tekerlekli vagonu da raylara yerleştirdi.

Bölgede ‘varangel’ olarak bilinen teleferiklerin elektrikli motoru ile sistemi çalıştıran Yıldız, 5 dakika süren seyahatle konutuna kolaylıkla inip çıkmaya başladı. Yıldız’ın uzaktan kumanda ile de çalışan raylı sistemli ulaşım seyahati 25 yıldır sürüyor.

‘2 AYDA KURDUM’

Uzun yıllar Ankara’da yaşadığını belirten Ali İstek Yıldız “Tepeye mesken yapmak istedim. 25 yıl evvel yol yoktu. Bende Ankara’da yaşadım uzun yıllar. Orada raylı sistemlerle seyahatim aklıma geldi. “

“Bu sistemi 2 ayda kurdum. Evvel konuta materyal taşıdık artık ulaşım ortasında itimatla kullanıyoruz. Araç yolumuz var fakat biz bir daha de bu sistemi kullanıyoruz” diye konuştu.

‘ÇOK GÜVENLİ’

Eşi Harbiye Yıldız ise, “İlk başlarda binmek için tereddüt ettim. Lakin artık korkmadan biniyorum. Çok inançlı. hiç bir sorun olmadı. Birinci başta uzaktan kumanda yoktu. Artık uzaktan kumadan ile kimseye muhtaçlık kalmadı. Konuta kolay kolay inip çıkıyoruz” dedi.

Çiftin komşusu Yaşar Güveli de, “Bana epey değişik geldi. Bizim havadan giden varangel dediğimiz teleferiklerin bu da yerden gideni. Ben de kimi vakit çay taşımak için kullanıyorum” tabirini kullandı.

KARADENİZLİLERİN ULAŞIM ARACI ‘İLKEL TELEFERİK’

Doğu Karadeniz’de kullanılan ve ziraî mamüllerin taşınmasında büyük kolaylık sağlayan ilkel teleferikler, insanların ulaşımında ise tehlikeyi birlikteinde getiriyor. Bölgede yaklaşık 20 bin ilkel teleferik olduğunu belirtiliyor.

Rize’nin Muradiye beldesinde, 67 yaşındaki Marufe Yıldırım ve 62 yaşındaki Yüksel Fırtına, sıhhat sıkıntıları niçiniyle yürüyemedikleri için konutlarına ilkel teleferik ile gidip geliyor.

Rahatsızlıklarından dolayı koltuk değneğine mahkum bayanlar, ulaşım için 150 metre uzunluğunda ve yerden 120 metre yükseklikteki ilkel teleferiği kullanıyor. Tehlikeye karşın ilkel teleferiği kullanmaya mecbur olduklarını lisana getiren bayanlar, yetkililerden yol meselesinin tahlili için yardım bekliyor.

Marufe Yıldırım, gazetecilere yaptığı açıklamada, yol bulunmadığı için mağdur olduklarını belirterek, “Doktor merdiven inip çıkmamızı yasakladı. Hasta olduğumuz için konutumuza teleferikle gidip geliyoruz. Hastalandıktan daha sonra, yaklaşık 9 yıldır teleferiği kullanıyorum. Büyüklerimizden bizim bu problemimizi çözmelerini istiyoruz.” dedi.Özellikle kışın ve yağmurlu havalarda zorluk yaşadıklarını anlatan Yıldırım, “kimi vakit günde iki kere gidip gelmek zorunda kalıyorum. Bugün de yağmurlu, Yağmurda da teleferiğe binmek zorundayım.” diye konuştu.

Yüksel Fırtına ise kalçasından ve ayağından 6 sefer ameliyat olduğunu tabir ederek, “Sakat olduğum için yürümekte zorlanıyorum. Bu teleferikle konutuma gidip geliyorum ve fazlaca korkuyorum. Daima ‘başıma bir şey gelmesin’ diye dua okuyorum. Yol yapılmak istendi fakat birtakım komşularımız buna müsaade vermedi. Bir an evvel konutumuzun kapısına yol bekliyoruz. Aksi takdirde teleferikten öbür bahtımız yok.” diye konuştu.

Alıntıdır.