“Sürdürülebilir tanıtım ile Türk mamüllerini markalaştıracağız”

Bilgin

Global Mod
Global Mod
İmam GÜNEŞ

İhracatçılar, nisan ayında gözünü Türkiye genelinde yapılacak ihracatçı birlikleri seçimlerine çevirecek. Yapılacak seçimler sonunda toplam 61 ihracatçı birliğinde yeni idareler oluşacak. Tek liste ile seçime gidecek birliklerde seçim süreci sakin ilerliyor. Bu birliklerden biri de İstanbul Yaş Meyve Zerzevat İhracatçıları Birliği. Birliğin başkanlığını yürüten Melisa Tokgöz Keyifli, yeni devir için de adaylığını deklare etti. Cherry Valley Gıda’nın Genel Müdürü olan Memnun, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Meyve Zerzevat Mamulleri Kesim Şurası Başkanlığı’nı da yürütüyor.

Melisa Tokgöz Memnun, yeni periyot projelerini ve dalın önündeki fırsatları DÜNYA’ya kıymetlendirdi. Pandemi niçiniyle zorunluluktan aksayan tanıtım faaliyetlerini yeni devirde artırmayı hedefl ediklerini söyleyen Memnun, tüm dallarla el ele vererek memleketler arası fuarlarda Türk mamüllerinin tanıtımını yapmayı ve en kıymetlisi bunu sürdürülebilir kılmayı planlandıklarının altını çiziyor. Besin mamüllerinde firmaların değil ülkelerin markalaştığını kaydeden Keyifli, “Türkiye bu hususta fazlaca avantajlı. 3,5 saatlik uçuş aralığıyla 1 milyardan fazla beşere ulaşabiliyoruz. Ülkemizde eser ve lezzet çeşitliliği epeyce fazla. Bunu milletlerarası fuarlarda gerek stant kurarak gerek restoran açarak gerekse de dijital tanıtımlarla artırmalı ve sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Bunun için elimizden geleni yapacağız” sözlerini kullanıyor.

“10 yıl daha sonrasını planlamaya başlamalıyız”

“Bu çalışmaları yaparken 10 yıl daha sonrasını düşünerek hareket etmeliyiz. Zira önümüzde iklim krizi konusu var” diyen Memnun, şu açıklamalarda bulunuyor: “Türkiye’nin önündeki en büyük tehdit besin güvenliği ve sürdürebilir besin tedariki. Su kullanması da önemli bir sorun. Bugünü değil 10 yıl daha sonrasını konuşmaya başlamamız lazım. Evvel ormanımızı korumalıyız. Zira orman suyu, su arıyı besleyecek. Ekosistemimiz epey kritik. Zincirinin biri kırıldığında tüm sistem etkileniyor. Bütün eser kümelerinde bu saatten daha sonra planlı üretime geçmek zorundayız. Tarladan sofraya kadar kayıpları engellemeliyiz. Hangi bölgede hangi eserin yetiştireceğimizi yeterli bilmeliyiz. Hem iç piyasayı tıpkı vakitte ihracatı düşünerek planlamalıyız. Küçük topraklarda yapmak istediğimiz tarımı yapıyoruz. Lakin büyük alanları da yönetmemiz lazım. Bu model hem maliyeti düşürür hem üretimi artırır.”

Yeni periyotta evvelarinin Türk mamüllerinin tanıtılması ve markalaşması olduğunu lisana getiren Memnun, şöyleki devam ediyor: “Tamamıyla eser konseptli bir tanıtım hedefl iyoruz. Rakip ülkelerinin ihraç ettikleri eserlerden hiç bir eksiğimiz yok. Hatta rakiplerimize göre kuvvetli hareket yetimizin olması avantaj. Müşterinin talebine uygun üretimi, üretim sınırlarımızı bir gecede değiştirerek, istedikleri kriterlerde sağlayabiliyoruz. Öteki ülkelerle birlikte hareket edebiliriz. Biz şöyleki bir anlayışla hareket edeceğiz: ‘Senin ekmeğinin yanında benim reçelim olur, senin cipsin yanında benim meyve suyum uygun gider’. Kutuplaştırıcı değil bütünleştirici olacağız. Türkler aşikâr ölçüde eser üretir, ben de âlâ fiyata satın alırım algısının yerine Türk eserleri emniyetli ve kalitelidir algısını geliştireceğiz. Rakiplerimiz iklim krizi konusunda tedbir almada gecikir, biz de kendimizi koruyacak projeleri hayata geçirirsek 10 sene daha sonra dünyanın en muteber tedarikçisi olabiliriz” halinde konuşuyor.

Japonya’daki potansiyeli, ihracata dönüştürmek istiyor

Başta Japonya olmak üzere Uzakdoğu pazarının fazlaca kıymetli olduğunu vurgulayan Memnun, şu ayrıntıları veriyor: “Her ülkenin kendi parametreleri var. Uzak ülkelere gidiyorsanız navlun ve tanıtım takviyesi de lazım. Japonya için bir proje başlatmıştık. Pandemi niçiniyle ertelendi. Japonya’nın 2020 yılında 650 milyar dolarlık ithalatı var. Bunu 70 milyar doları tarım ve hayvancılıkta. Biz 230 milyon dolarlık hisse aldık. Yüklü olarak balık tüketiyorlar ve bunun yüzde 22’sini Türkiye’den alıyorlar. Lakin en son tüketici bunu bilmiyor. 1,5 milyar dolarlık şarap ithalatı yapıyorlar, biz bu alanda yokuz. Potansiyel devasa yükseklikte, düzgün yerlere gidebiliriz. Bunun için tanıtım faaliyetlerini artıracağız. E-tanıtıma odaklanacağız.”

“RUSYA PAZARINDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

TİM datalarına nazaran, geçen yılı yaklaşık 3,1 milyar dolarlık ihracatla kapatan yaş meyve ve zerzevatın en büyük pazarı 1 milyar dolar ile Rusya. Ukrayna ise 217 milyon dolarlık ihracatla dördüncü büyük pazar pozisyonunda. İki ülke içinde yaşanan savaşın ticaretlerine tesirini pahalandıran Tokgöz Memnun, “Rusya, Ukrayna’ya bakılırsa epey daha büyük ve gelişmiş bir pazar. Rusya’ya epey fazla yatırım yaptık. Tanıtım kümelerinin katkısıyla oluşturduğumuz bir çizgi var. Yatırımlarımızdan ve Rusya pazarından vazgeçmeyeceğiz” diyor.

Ajandasında neler var?

• Türkiye’deki öteki dallarla de birlikte hareket ederek, memleketler arası fuarlarda Türk mamüllerinin tanıtımını sürdürülebilir biçimde artırmayı hedefliyor.
  • Öbür ülkelerle iş birliği geliştirerek, damak zevklerine uygun olabilecek mamüllerin ihracatını artırmayı planlıyor. Bunun için kutuplaştırıcı değil bütünleştirici anlayışla hareket edecek.
  • Besinin önündeki en büyük tehdit olan iklim krizi için çalışmalar yapacak. Emniyetli besin ve sürdürülebilir besin tedarikinin tehdit yaratmaması için gayret sarf edilecek.
  • Başta Japonya olmak üzere Uzakdoğu’da potansiyeli yüksek mamüllerin ihracatı için tanıtım faaliyetlerini artırmayı amaçlıyor.
  • Rusya-Ukrayna savaşı ticareti etkilese bile en büyük ihraç pazarları olan Rusya’ya yapılan yatırımlarını karşılığını almak için ağır faaliyetler yürütecek.