Tarım arazilerini kurtaran karar!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Tarım arazilerini kurtaran karar!
Mert İnan – Edirne’nin Uzunköprü İlçesi’ne bağlı Kavacık Köyü, Trakya’nın en verimli tarım topraklarına sahip bölgelerin başında geliyor. 14 bin dönüme yayılan tarım yerleri Edirne’deki “Tarımsal Alt Bölge” yani en verimli alan statüsünde. Lakin Kavacık Köyü hudutlarındaki verimli tarım yerlerinin üzerine 2017 yılından bu yana Edirne Valiliği tarafınca kurulması planlanan ve huzursuzluğa yol açan “Karma Organize Sanayi Bölgesi Projesine” (OSB) karşı açılan davalardan köylüleri sevindiren kararlara çıkmaya devam ediyor. evvel Edirne Yönetim Mahkemesi, İstanbul Bölge Yönetim Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi‘ne açılan üç davayı kazanan köylüler için bir sevindiren karar da Edirne Yönetim Mahkemesi’nden geldi. Kavacık Köyü merasına OSB yapılmasına karşı Edirne Yönetim Mahkemesi’ne açılan davadan iptal sonucu çıkarken, sonucu Milliyet’e pahalandıran köylülerin avukatı Bülent Kaçar, “Kavacık köylülerinin itirazlarını dikkate almayanlar artık mahkemenin iptal sonucu karşısında projeyi derhal iptal etmeli. Yargı sonucunı gecikmesizin uygulamak devlet kurumlarının baş nazaranvidir” dedi.

Yeni mahkeme sonucunda, OSB yapılması düşünülen alanın etrafında yerleşim yerleri, sulama göletleri, tarım, orman ve mera alanları olduğuna dikkat çekilerek, “Uyuşmazlık konusu olan Uzunköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi yönelik plan rapor karar ve kararlarının Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Etraf Tertibi Planındaki asıllara karşıt olduğuna dikkat çekildi.

‘Toprak kirlenmesin’

Kavacık Muhtarı Aziz Kurt da bölgede ayçiçek, buğday, mısır, çeltik, pancar ve yonca başta olmak üzere biroldukça tarım eserin topraktan fışkırdığını belirterek, son mahkeme sonucunın Trakya köylüleri için emsal teşkil ettiğini ve tarım topraklarının kirlilikten kurtulduğunu lisana getirdi. Kurt, “Köylüler olarak 14 bin dönüm arazi de tarımcılık yapıyoruz. Uzunköprü’de OSB’ye iş dahası diye bakanlar olduğunu biliyoruz lakin Kavacık köylüleri olarak toprağımızın, suyumuzun kirlenmesini istemiyoruz” dedi.

Köylüler Hasan Orman, Sami Yaygaran ve Fehmi Yelken da mahkeme sonucundan dolayı son derece memnun olduklarını tabir ederek, “Kavacık halkı olarak mahkeme sonucuna hürmet bekliyoruz. Kavacık toprakları Trakya’nın en verimli tarım yerleri. Bölgeye OSB yapılması durumunda tarımın ve tabiatın ziyan görmesi durumunda da bunun telafisi mümkün olmayacağını biliyoruz. Yargı sonucunın gecikmeksizin uygulanmasını istiyoruz. Üç başka mahkeme ve 3 başka eksper raporları ortada. Hukukun verdiği karara uyulması en büyük dileğimiz” dediler.