Tedarik zinciri koptu, üretim bantları durdu

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Hüseyin GÖKÇE

OSİAD Lideri Süleyman Ekinci, yassı çelikte büyük ithalat yapılan Rusya ile Ukrayna içindeki savaşın, KOBİ’lerin hammaddeye ulaşımını bitirdiğini bildirdi. Stokların bir hafta ortasında biteceğini belirten Ekinci, terminlerde gecikmelerin başladığını söylemiş oldu.

Rusya ile Ukrayna içindeki savaşın Türkiye’deki sanayi üretimine ve fiyatlara olumsuz tesirleri sürüyor. Yassı çelikte ithalatın değerli kısmını gerçekleştirildiği bu iki ülkeden hammadde akışı durunca, bunları kullanarak savunma sanayi olmak üzere mobilya, beyaz eşya üzere bölümlere üretim yapan KOBİ’lerin üretim bantları da durdu.

1 hafta yetecek stok var

OSTİM Endüstrici ve İş İnsanları Derneği (OSİAD) Lideri Süleyman Ekinci, demir çelik dalının yassı eser ithalatının yarısını bu iki ülkeden yaptığını bildirdi. Savaş ile bir arada tedarik zincirinin koptuğunu, fiyatlamanın yapılamadığını söyleyen Ekinci, eldeki stokların da en çok 1 hafta yetebileceğini belirtti. Yassı mamulde siyah sac fiyatının 900 dolardan, 1300 dolara çıktığı bilgisini veren Ekinci, alüminyum fiyatının ise 75 liradan 100 liraya çıktığını kaydetti. Bu eserleri hammadde olarak kullananların başta savunma sanayi olmak üzere, otomotiv, yedek kesim, iş makinesi üzere temel kesimlere üretim yaptığının altını çizer Ekinci, eseri temin edebilmenin fiyatın önüne geçtiğini söylemiş oldu.

Avrupa kendini kapattı

Rusya ve Ukrayna’nın alternatifi olan ülkelerin de hammadde niçiniyle kendilerini kapattıklarını lisana getiren Süleyman Ekinci, “Avrupa kendini kapattı, personellik sebebiyle maliyetleri aslına bakarsan yüksekti, artık uygunca yükseldi Çin de benzeri biçimde hareket ediyor. Üstelik Çin’den navlun da çok yüksek. Akaryakıt fiyatı ise farklı bir açmaz. Kimse materyal satmak için iştahlı davranmıyor” diye konuştu. Ekinci, bilhassa savunma sanayindeki firmalara üretim yapan KOBİ’lerin termin tarafından sorun yaşadığını, 6 ay 1 yıl öncesinden imzalanmış kontratlardaki yükümlülüklerin yerine getirilmesine büyük zahmet çekildiğini bildirdi.