TİM’den tarım ve hayvancılık için ‘Sürdürülebilirlik Aksiyon Planı’

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TİM Bayan Kurulu öncülüğünde hazırlanan 12 ana amacın yer aldığı Sürdürülebilirlik Hareket Planı’nın amaçlarından biri olan ‘Tarım ve Hayvancılık Kesimlerinde Sürdürülebilirlik Hareket Planı’nı İstanbul’da düzenlediği tanıtım toplantısı ile paylaştı.

İhracat Birlik Liderleri’nin ve Dallar Kurulu Üyeleri’nin de katıldığı görüşmede, ‘Tarım ve Hayvancılık Bölümlerinde Sürdürülebilirlik Aksiyon Planı’nın ana amaçları ve yol haritası İsmail Gülle tarafınca kamuoyuna belirtildi.

Plan kapsamındaki amaçlar ise Tarım ve Hayvancılık Sürdürebilirlik Komitesi, Ziraî Üretim, Ziraî ve Hayvansal Üretim, Su Eserleri Yetiştiriciliği, Tedarik Zinciri-İşleme-Paketleme, İklim, Beşere Yakışır İş, Su ve Güç, Kamu ve STK Ortak Çalışma Platformu, Döngüsel İktisat üzere 10 ana başlık altında belirlendi.

Gülle, Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hükümetler Ortası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) deklare ettiğı son raporunda en düzgün senaryoya bakılırsa global ısınmanın 1,5 santigrat derece olarak gerçekleşmesi durumunda, kentsel alanlarda yaşayan 350 milyondan fazla insanın artan kuraklıklar niçiniyle su kıtlığı yaşayacağını, global GSYH’nin yüzde 10 azalmasının beklendiğini lisana getirdi.

En berbat senaryoya göre ise global ısınmanın 4 santigrat derece olarak gerçekleşmesi durumunda, tarım alanlarının yaklaşık yüzde 10-30 düzeyinde küçüleceği ve global GSYH’nin yüzde 23 azalacağı üzere vahim senaryolarının öngörüldüğünü bildiren Gülle, G20 İklim tesirleri Raporu’nda ise ziraî kuraklıkların, orman yangınlarının, kıyı taşkınlarının ve kasırgaların daha sık görülen bir durum haline gelmesinin öngörüldüğünü söylemiş oldu.

İklim değişikliği kaynaklı kayıp ve ziyanların tesirlerini azaltmak için Türkiye’nin en büyük ticari partnerlerinden Avrupa Birliği’nin önemli tedbirleri hayata geçirdiğini belirten Gülle, “Avrupa Yeşil Mutabakatı, iklim siyasetini merkeze alan kritik strateji ve gayeler içeriyor. Bu manada Yeşil Mutabakat, AB’ye ihracat gerçekleştiren KOBİ’lerimiz için hem fırsat birebir vakitte tehditleri barındırıyor. Bu şuurla, ‘Dünyayı tüketmeden, dünya için üretmek’ mottosu ile hazırladığımız, 12 ana amaçtan oluşan TİM Sürdürülebilirlik Aksiyon Planı’mızı 21 Haziran’da kamuoyu ile paylaşmıştık.” dedi.

“Tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz”

TİM Lideri Gülle, gayelerinden birincisinin, TİM Endüstride Sürdürülebilirlik Bilim Komitesi ve sektörel aksiyon planları oluşturmak ve kamu istişare sistemini sağlamak olduğunu aktararak, “Bu kapsamda, birinci sektörel aksiyon planımızı 12 Temmuz 2021 tarihinde dokuma dalımız için deklare ettik. Dokumacılık bölümümüzün öncülüğündeki bu atakla tüm ihracatçı dallarımızı teşvik ederek her bir bölümümüz için hareket planlarını hayata geçireceğimizi söylemiştik. TİM Endüstride Sürdürülebilirlik Bilim Komitemizin birinci toplantısını 9 Eylül 2021 tarihinde gerçekleştirdik. Bugün tarım ve hayvancılık dalına yönelik duyuracağımız aksiyon planımızın da ihracat ailemize güzel olmasını temenni ediyoruz.” diye konuştu.

Dünya nüfusundaki artışla bir arada artan ziraî ve endüstriyel talebin, iklim değişikliğiyle birleşmesiyle büyük sıkıntılara yol açacağına dair her gün daha fazla bilimsel çalışmaya şahit olduklarını belirten Gülle, “Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Tarladan Çatala stratejisi de direkt bu problemleri gaye almaktadır. Tarladan Çatala Stratejisi, sürdürülebilir besin üretimi, sürdürülebilir besin işlemesi ve dağıtımı, sürdürülebilir besin tüketimi, besin kayıp ve israfının önlenmesini içermektedir. TİM olarak, sürdürülebilir tarım ve besin sisteminin inşası için tüm gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” sözlerini kullandı.

Dal ihracatı 29,7 milyar dolara ulaştı

2021 yılında tarım ve hayvancılık bölümlerindeki ihracatın, yüzde 22 artışla 29,7 milyar dolara ulaştığına, bu bölümün AB ülkelerine olan ihracatının 7,8 milyar dolar, öteki Avrupa ülkelerine ise 2 milyar dolar olduğuna dikkati çeken İsmail Gülle, şu biçimde devam etti: “Yani tarım ve hayvancılık eserlerimizin üçte birini Avrupa’ya ihraç ediyoruz. Bu oran fındıkta yüzde 80, kuru meyvede yüzde 59, meyve zerzevat mamullerinde yüzde 50, su eserleri ve hayvansal mamullerde yüzde 26 düzeyinde. Avrupa pazarının ve Yeşil Mutabakat’ın tarım ve hayvancılık bölümlerimiz için kıymeti çok açık. Bu kapsamda, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yayınlandığı birinci günden bu yana ihracatçılarımızı yeşil dönüşüm ve Yeşil Mutabakat odağında bilinçlendirmek için bir hayli aktiflik ve eğitim programı düzenledik. Bunlardan biri de Türkiye’de bir birincisi daha hayata geçirerek ilgili Bakanlık ve kamu kurumları, dal temsilcileri ve akademisyenlerin iştirakiyle birincisini Marmara bölgesine yönelik gerçekleştirdiğimiz ‘Bölgesel Sürdürülebilir İhracat Seferberliği Eğitim Programı’. Genel olarak yıl içerisinde tüm bölgelerimize yönelik eğitimleri düzenlemeyi hedefliyoruz.”

TİM’in yakında yayınlanacak İhracat 2022 Raporu’nda odak konusuna Sonda Karbon Düzenlemesi sistemini ve ihracata tesirlerini yerleştirdiklerini kaydeden Gülle, “Sektörel bazda tahlilleri de içeren raporumuzu, önümüzdeki günlerde basına tanıtıp ihracatçılarımızla paylaşacağız. İhracatımızı yeşil ekonomik dönüşüm sürecinden azamî yararla çıkarmak ismine epey taraflı çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” dedi.

“Doğayı ve çevreyi önceleyen bir üretim anlayışına davet ediyorum”

TİM Lideri Gülle, besinde sürdürülebilir üretim ve tüketim modellerini benimsemek, gezegenle uyumlu ekonomik büyümeyi sağlayabilmek için topyekûn bir hareketin kaide olduğunu vurgulayarak, sanayicileri, üreticileri, tedarikçileri ve ihracatçıları doğayı ve çevreyi önceleyen üretim anlayışına davet etti.

Gülle, “Gelin, tarımda yabanî sulamayı azaltalım. Damla sulama metoduna geçelim, atık suların geri kazanımı ve kullanmasına öncelik verelim. Sentetik gübreden organik gübreye geçelim. Üretimde fosil yakıtların kullanmasını azaltalım. Eser rotasyonu ve biyoçeşitliliği teşvik edelim. Organik tarımı yaygınlaştıralım, mahallî üretimi artıralım. Zira gelecek jenerasyonlara yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin boynunun borcu.” sözleri kullandı.

“Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında marka haline getireceğiz”

TİM ve ihracatçı birlikleri olarak sürdürülebilir bir dünya ismine başlatmış oldukları seferberlikten büyük bir heyecan duyduklarını kaydeden İsmail Gülle, “Tarım ve hayvancılık dalımız bugün büyük bir vizyonla ‘Sürdürülebilirlik Hareket Planı’mız çerçevesiyle aksiyon alan ikinci dalımız oldu. İnşallah tüm bu çalışmalar sonucunda, TİM Sürdürülebilirlik Hareket Planı çerçevesinde belirlediğimiz sektörel amaçlara daima birlikte ulaşacağız. Bu vizyonu ortaya koyarak sürdürülebilirlik başlığında değerli atılımlar yapan kesimimizi tebrik ediyorum. Aksiyon planımızdaki amaçları bir bir gerçekleştirerek Türkiye’yi sürdürülebilirlik alanında marka ülke haline getireceğiz.” diye konuştu.

“Sıfır Atık Projesi’ni tarım ve hayvancılık bölümüne taşıyacağız”

Yaş Meyve Zerzevat Kesimi İdare Konseyi Lideri Melisa Tokgöz Memnun ise tarım ve hayvancılık dalına bağlı olarak sürdürülebilir besin sistemlerinin devamı için pestisitlere ve antimikrobiyallere olan bağımlılığın ve çok gübre kullanmasının azaltılmasının ayrıyeten organik tarımın artırılmasının ve hayvan refahını iyileştirilmesinin gerekli olduğunu vurguladı.

Keyifli, “Bu aksiyon planı kapsamında ‘Sıfır Atık Projesi’ni ihracatımızdaki tarım ve hayvancılık dalına taşıyacağız. Bu dalda imalat ve ihracat yapan şahısların ‘Kurumsal Karbon Ayak İzini Bilimsel Usullerle Ölçmesini’ teşvik ediyor olacağız. İlgili kesimde hammadde üretim ve sürece sırasında ağır su tüketiminin en aza indirilmesi ismine tekniklerin geliştirilmesi, teşviklerle desteklenmesi ve izlenerek mevzuatlar çerçevesinde denetlenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” tabirlerini kullandı.