Toplumsal medyada yeni tuzak: Oburunun kocasıyla flört ettin, bu linke tıkla

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Toplumsal medyada yeni tuzak: Oburunun kocasıyla flört ettin, bu linke tıkla
Toplumsal medya kullanmasının yaygınlaşmasıyla bir arada dolandırıcılar yeni sistemler geliştirerek toplumsal medya kullanan bayanları maksat almaya başladı. Bilhassa bayana şiddet ve münasebetler üzerinden ilerleyen dolandırıcılar, hesaplarını çaldıkları kullanıcının arkadaş listesine ulaşarak farklı prosedürlerle para istiyor. Bilişim ve toplumsal medya uzmanı Prof. Dr. Aykut Arıkan, dolandırıcıların son periyotta en çok bayanları gaye alarak yeni teknikler geliştirdiklerini söylemiş oldu. Toplumsal medya hesaplarına gönderilen internet sayfası linkleri ile hesapların çalındığını, bunda bayana şiddet ile özel hayat mevzularının seçildiğini anlatan Prof. Dr. Arıkan, “Yapılan şey aslında hayli sıradan. Öncelikle birinin hesabı ele geçiriliyor. Çeşitli halleri var bunun. Çeşitli hassasiyet taşıyan konularda linkler gönderiyorlar. Burada izlenecek en kıymetli şey bilmediğiniz linkleri tıklamamak. ‘Ne olabilir?’ diye düşünmemek lazım. Altından bir şey çıkabiliyor. ötürüsıyla kesinlikle ve kesinlikle teyit almak gerekiyor. Şayet tanıdığınız biriyse telefonla arayıp ‘sen misin?’ diye sormak lazım. Ancak temel burada kıymetli olan tıklamamak zira her tık bir tuzak” dedi.

“KANUNEN CEZASI BÜYÜK”

Bütün toplumsal medya hesaplarında çift taraflı kimlik doğrulama kullanılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Arıkan, “Hesaplarımızı çift faktörlü doğrulama ile müdafaa altına almamız lazım. Çift taraflı doğrulama yüzde 100 esirgeyici değildir. Hırsıza tabi ki kilit mahzur olmaz lakin benim tavsiyem buna uymaları. Yeni yol şu aslında; sizinle alakalı bel altı argümanlar lisana getirip bundan kurtulmak için bu linki tıkla diyorlar. Bu özel ömrün kapalılığını ihlaldir, dolandırıcılıktır ve kanunen cezası büyüktür” biçiminde konuştu.

“GÜNDE 2-3 GÜN KİŞİNİN HESABI ÇALINIYOR”

İstanbul’da yaşayan Karina Akça da birebir formülle dolandırıcıların toplumsal medya hesaplarını ele geçirmeye çalıştığını söylemiş oldu. Arkadaşından gelen ‘Başkasının kocasıyla flörtleştiğin için hakkında şikâyet var’ iletisini görür görmez epeyce şaşırdığını tabir eden Akça, dolandırıcıların kendisine ikinci bildiri olarak ‘hakkındaki argümanları buraya tıklayarak kaldırabilirsin’ yazdığını bu türlü de hesapları çaldıklarını tabir etti. İleti olarak gelen internet sayfası linkine tıklamadığı için hesabının çalınmadığını belirten Akça, “Bir arkadaşımdan bana ileti geldi. Bir ekran imajı göndermiş. Ekran manzarasında bir hanımefendi benim adımı soyadımı yazarak kocasıyla flörtleştiğimi, kocasına şantaj yaptığımı söylüyor. Bu ekran imajı birinci geldiğinde şok oldum, ne oluyor dedim. daha sonra bana bir link yolladı, ‘Seninle uğraşıyorlar bu linkten kaldırabilirsin’ dedi. Tıklayacaktım lakin tıklamadım ve direkt bana bildiri atan bayanı aradım. Dedim ki bana attığın iletiler nedir neler oluyor? Bayan da aslına bakarsanız bana ‘Benim hesabım çalındı, kusura bakma herkese birebir şeyi yapmışlar. Sen tıklamadın ancak ben tıklamış bulundum. Hesabım ele geçirildi ve birfazlaca arkadaşımın hesabı bu türlü ele geçirildi’ dedi. Daha evvel de aslına bakarsanız bayana yönelik şiddetle ilgili linkler yollanmıştı. Artık ise bu usul makûs telaffuzlarla hesabımızı ele geçirmeye çalışıyorlar. Bunun bir tuzak olduğunu anlıyorsunuz ancak o kadar içten ve samimi bir biçimde ileti yazınca, gördüğünüz iletiler karşısında heyecanlanıp linke tıklayabiliyorsunuz. Daha evvel de bayana karşı şiddetle alakalı link gönderip bir arkadaşımın hesabını ele geçirmişlerdi. Hatta ben bir adediyle mesajlaştım. Bana link yolladılar onlara dedim ki ‘Düşen oluyor mu hakikaten?’ karşı taraf da bana ‘Günde 2 bin 3 bin kişi düşüyor’ dedi. Biraz serinkanlı olup her linke tıklamamak lazım” halinde konuştu.

HESAPLARI NASIL ÇALIYORLAR?

Toplumsal medya dolandırıcıları ele geçirdikleri hesapların arkadaş listelerine ileti göndererek kendilerinin hazırladığı internet sayfası linkini paylaşıyor. Bu linke tıklayanlar toplumsal medya hesaplarına giriş yaptıklarını zannederek kullanıcı ismi ve şifrelerini yazarken, aslında bu ayrıntıları de dolandırıcılara göndermiş oluyor. İnternet sayfasından gelen şifreleri değiştirip toplumsal medya hesaplarını çalan dolandırıcılar, bu yolla hesabı çalınan kişinin etrafını kullanarak farklı yollarla para isteyip dolandırıcılık yapıyor.