‘Tüm mal varlığımı mağdurlara dağıtın’

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
‘Tüm mal varlığımı mağdurlara dağıtın’
ELİF ALTIN İstanbul – “Çiftlik Bank” olarak bilinen sistemin kurucusu olan ve gelir getirme vaadiyle epey sayıda vatandaşı dolandıran “Tosuncuk” lakaplı Mehmet Aydın dün sevk edildiği Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.

Aydın, 3 Temmuz’da Brezilya’dan hudut dışı edildikten daha sonra Türk yetkili makamlarına teslim olarak Türkiye’ye getirilmişti. İki yıldır firari olan ve kırmızı bültenle aranan Aydın, ülkeye getirildikten daha sonra hakkında 102 mağdurun şikayeti üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafınca “suç işlemek emeliyle örgüt kurma”, “suç örgütüne üye olma”, “bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle dolandırıcılık” ve “suçtan kaynaklanan mal varlığı kıymetlerini aklama” cürümlerinden başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Emniyette dört gündür sorgusu devam eden Aydın, dün Kartal’daki Anadolu Adliyesi’ne sevk edildi. Aydın, sevk edildiği Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğince tutuklandı.

500 TL ile kurmuş

Aydın savcılık sözünde, şunları söylemiş oldu:

“Daha evvelde tanımış olduğum bilgisayar yazılımcısı Eray Aker isimli arkadaşımla birlikte Çiftlik Bank oyununun yazılımını yaptık. Arkadaşıma bu web sitesi için 500 TL ödedim. ondan sonrasında 2015 yılı Ağustos ayında Çiftlik oyun web sitesini faaliyete geçirdik. Facebook’ta oyunumun reklamını yaptırdım. Bu sanal oyunumda sanal hayvanlardan elde ettiğim sanal eserler ve bu sanal mamüllerin satılabileceği bir pazar oluşturmuştum. Bir ay içerisinde yaklaşık 10 bin üyeden 30 bin TL kadar para benim hesabıma geçti. Elde ettiğim yararla daha fazla reklam yapmaya başladım.

Tehdit edilmiş

Dördüncü ayda üyelerin artması sebebiyle bir şirket kurmaya karar verdim. Ardından Çiftlik Bilgi Süreç Tarım Hayvancılık San. Tic. Ltd. Şti. unvanlı firmayı kurarak işletmeye başladım. Bu şirkete genel müdür olarak ağabeyim Fatih Aydın’ı atadım. Sanal satışlarla ilgili yüksek ölçülü vergiler çıkması niçiniyle sabit vergi ödeyebilmek maksadıyla Kıbrıs’ta 2016 başlarında Fame Game Software LTD. unvanlı şirketi ağabeyim Fatih Aydın ile birlikte kurdum. Çalışma arkadaşlarımın akrabası olan Ebubekir Karaman isimli kişi beni tehdit etmeye başladı. Bana beni koruyacağını, piyasada ayrıca şahısların bu işlerde yeni olduğum için beni harcayacağını, bu niçinle bana korumalık yapabileceğini söylemiş oldu. Ben de kendisinden korktuğum için geçiştirdim. Bu şahsın isteklerini karşılamadığım için daima iş yerime silahla gelip gitmeye başladı. Daima benden para istedi. Bunun üzerine eşimle birlikte Urugay ve Arjantin’e çıkış yaptım. Ebubekir Karaman beni ve ailemi Türkiye’ye döndükten daha sonra vefatla tehdit etti. Bu şahıstan dolayı o dönemki yazılımcılar ve finanstan sorumlu çalışanlarımı Arjantin’e gönderdim. O periyotta Almanya, Amerika, Dubai, Ukrayna ve Azerbeycan’da firmalar kurdum.”

Cebinde 70 real vardı

Tutuklama sonucunın akabinde adliyeden çıkarılan Mehmet Aydın, Maltepe Cezaevine gdolayıldü. Öte yandan Brezilya’da teslim olduğunda Aydın’ın cebinde 120 liraya karşılık gelen 70 Brezilya Reali nakit para bulunduğu ortaya çıktı.

‘Uruguay Ferrari aracıma el koydu’

Aydın, şunları söylemiş oldu: “Bütün faaliyetlerim yolunda gitti, para kazanmaya başladım. Çiftlik Bank üyesi olan şahıslar paralarını sistemli aldı. Lakin bütün bunlar devam etmekteyken toplumsal medyada bir ekip haberler dolanmaya başladı. Bu haberler bizim çiftliklerimizin, hayvanların olmadığı, insanların gözünü boyadığımız biçimindeydi. Bu haberlerin akabinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı gerekli incelemelere başladı. Hakkımızda soruşturma başlatıldı. sonrasındasında reklamlarımız yasaklandı. Biz de üye alımını durdurduk ve var olan üyelerimizle devam ettik. Türkiye’de bulunan bankalar bizimle çalışmayacağını söyleyerek hesaplarımızı kapattılar. Biz de bunun üzerine sistemi süreksiz olarak durdurduk. Soruşturma sonunda yine faaliyetlerimize devam etmeyi düşünüyorduk. Üyelerimizden talep eden ve noterden ihtarname gönderen herkese yatırdıkları ana paralarını banka

hesaplarına yatırarak geri verdik. Bu esnada çiftlik faaliyetleri, şarküteri ve bitcoin üretme faaliyetlerine devam ediyorduk. Yalnızca Çiftlik Bank oyun faaliyeti durmuştu. Ben 24 Ocak 2018 tarihinde Dubai’ye geçtim. Buradaki maksadım Dubai’deki şirketimin son kuruluş prosedürünü gerçekleştirmekti. daha sonra Uruguay’a geçtim. Burada Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ‘Çiftlik Bank ponzidir’ formunda açıklama yaptı. Üyeler çiftliklere gittiler, tüm bu mevzular basına yansıdı. Cürüm duyurusunda bulundu üyeler savcılıklara. Türkiye benim Uruguay’dan iademi talep edince Brezilya’ya geçtim ve oraya yerleştim. Uruguay yetkili makamları hakkımda kara para aklama soruşturması başlattı. Mal varlıklarıma el konuldu. Ferrari aracıma, eşimin Hummer aracına el konuldu. 700 bin dolar kıymetinde yatıma, yedi adet villa yerine şirkete ilişkin inşaat materyallerine, şirkete ilişkin araçlara el konuldu.”

Brezilya’da evlenmiş

Brezilya’da neler yaptığına da sorgusunda yer veren Aydın, “Ben bir buçuk yıldır arkadaşlarım sayesinde çeşitli işlerde çalıştım. Orada Brezilyalı olan, kendi ortamızda evlendiğimiz arkadaşımla yaşıyordum. O çalıştığı için ayrıyeten gelir kahrım olmadı. Türkiye’deki eşimden şirkette çalışan babasıyla yaşadığımız yolsuzluk hengamesi niçiniyle fiilen 4 yıl evvel ayrılmıştık. Hukuken evli görünüyoruz fakat 4 yıldır ayrıyız” dedi. Mehmet Aydın tabirinde ayrıyeten, “Ben kimseyi dolandırmadım. Rastgele bir biçimde yurtdışına para çıkarmadım” diye konuştu.

Aktif pişmanlıktan yaralanmak istemedi

“Ağabeyim Fatih Aydın en son Brezilya’daydı. Kendisi ile telefonda görüştüm. Türk adaletine teslim olacağımı söylemiş oldum. Kendisine de teslim olması gerektiğini söylemiş oldum. Uruguay’dan çıktığımda Brezilya’ya geçtiğim sırada 50 bin Euro ve üç bitcoin olmak üzere toplam 100 bin dolar param vardı. Üç yıl boyunca bu parayla geçindim. Ben hakkımda soruşturma başlatıldığında Türkiye isimli makamlarınca tüm dokümanlara el konulmuştu. Lakin Dubai’ye giderken çantamda bir grup dokümanlar vardı. Bu evraklar Türkiye’ye teslim olurken yanımda getirdim. Kimseyi dolandırmak niyetiyle başlamadım. Kimi yanılgılarım oldu. Yanlış beşerlerle tanıştım. Yanlış beşerlerle çalıştım. Bu niçinle ben de Çiftlik Bank oyunundaki üyeler üzere mağdur oldum. Faal pişmanlık kararlarından yaralanmak istemiyorum.”

‘Asla dolandırıcılık hedefiyle kurmadım’

“Çiftlik Bank’ın mucidi ve kurucusuyum. Bu sistemi asla dolandırıcılık emeliyle kurmadım. Her vakit yeterli niyetli davrandım, şirketin kapandığı son ana kadar ana para iadesi yapmam da uygun niyetli olduğumun göstergesi. Sistemde bakılırsav alan şahıslar berbat niyetli davranıp kendilerine haksız menfaat temin ederek beni ziyana uğrattı. Tüm mal varlığımın bu sistemden ziyan nazarannlerin mağduriyetinin giderilmesi için kullanılmasını istiyorum. Basından soruşturmayı takip ederken Çiftlik Bank mağdurlarının 64 milyon TL ziyana uğradığının haber yapıldığını gördüm. Çiftlik Bank tertibindeki şirketlerin malvarlıkları 200 milyon TL civarında. Bu mağduriyeti karşılayacağından dolayı teslim olmaya karar verdim.”