Türk çimento dalında üretim ve iç satış arttı

Bilgin

Global Mod
Global Mod
Çimento bölümünün çatı birliği TÜRKÇİMENTO, üyelerine ilişkin 2021 yılının birinci 5 ayına ait üretim ve satış sayılarını deklare etti.

Kesimin yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO üyelerinin 2021 yılı beş aylık devirde çimento üretimi geçen yıla oranla yüzde 32,3’lük artışla 29 milyon 696 bin tona çıkarken, iç satışlar yüzde 37,1’lik artışla 22 milyon 403 bin tonu buldu.

Tüm bölgelerde iç satışlarda artış görülürken, yılın birinci beş ayında üretilen çimentonun yaklaşık yüzde 22,9’u ihracata husus oldu.

“Sektör, eski hoş günlerine dönüş sinyalleri veriyor”

Türkiye’nin çimento tüketiminin 2018’de yüzde 11, 2019’da yüzde 29 azalarak tarihinde birinci sefer iki yıl üst üste küçüldüğünün kaydedildiği açıklamada, 2020 yılı sonunda 40 milyon tona yakın kapasite fazlasının ortaya çıktığını aktarıldı.

Çimentonun genel olarak yurtiçi tüketim hedefiyle üretildiğinin, lakin geçen devirde iç tüketimde yaşanan daralmadan kaynaklı şirketlerin ihracata yöneldiğinin açıklandıği açıklamada, “Ancak ihracat, sürdürülebilirliğinin riskli olması sebebiyle, dalımızın tercih ettiği bir seçenek değil. İç satışlarda ve üretimde son aylarda yaşadığımız artış, bölümün eski hoş günlerine dönüş sinyalleri veriyor. İMSAD’ın deklare ettiğı İnşaat Gereçleri Sanayi Endeksi sonuçları da, inşaat bölümünde hem faaliyetlerde birebir vakitte beklenti de artış olduğunu gösteriyor. Bu durumun önümüzdeki devirde inşaat kesimine ve ötürüsıyla dalımız iç pazar tüketimine olumlu tesiri olacağını düşünüyoruz.” Sözlerine yer verildi.

İhracat kıymet bazında artarken, ölçüde azaldı

Açıklamada, ihracatçı birliklerinin süreksiz bilgilerine bakılırsa, 2021 yılı Ocak-Temmuz devrinde çimento kesiminin toplam ihracatının paha bazında yüzde 10,9 oranında artarak 723 milyon dolara çıktığı, fakat toplam ihracat ölçüsünün bundan evvelki yılın birebir devrine nazaran yüzde 4,3 gerileyerek 18 milyon tona indiği bilgisine yer verildi. Kelam konusu ihracatın 10,7 milyon tonu çimento, 7,3 milyon tonu ise klinkerden oluştu.