Tulumbacı Bahriye’nin yolunda

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Tulumbacı Bahriye’nin yolunda
GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul – Çok sayıda ihbara giden bayan itfaiyeciler, Milliyet’e konuştu. Esenyurt’ta bir kişinin ömrünü kaybettiği bina yangınının söndürülmesinde bakılırsav yapan bayan itfaiyeci Tuba Kaya, “Herkes orada bana bakıyordu. Ne reaksiyon vereceğim merak ediliyordu. Sanki duygusal olacak mıyım, ağlayacak mıyım. Üzüldüm alışılmış ki ancak işimiz gereği profesyonel olmak zorundayız” dedi.

‘Çok hoş bir şey’

Astronomi ve Uzay Bilimleri Kısmını mezunu olan 30 yaşındaki Tuba Kaya, “Bu teşkilatın bir üyesi olduğum için fazlaca mutluyum. Birinci bakılırsave başlayan bayan itfaiye erlerindenim. Çok hoş bir şey. Ailem ve yakınlarım bundan fazlaca gururla bahsediyor. Olaya gidiyoruz insanların reaksiyonları hayli hoş. Bayan itfaiyeciye bakın diyorlar. Biz yardımcı olduğumuzda bayanlar da bu işi yapabiliyorlarmış demek ki diyorlar. Biroldukca iş artık bayan işi erkek işi olmaktan çıktı artık. Evet bunu bayanlarda yapabiliyor formuna geçti. Buradan bayanlara sesleniyorum. Hayallerinizi ertelemeyin” dedi.

Profesyonel reaksiyon

Kedi kurtarmadan yangınlara kadar fazlaca farklı olaylara gittiklerini belirten Kaya, “Esenyurt’ta bir yangın ihbarına gittik. Yanmış bir vatandaşı çıkardık. Herkes, bana bakıyordu. Ne reaksiyon vereceğim merak ediliyordu. Sanki duygusal olacak mıyım, ağlayacak mıyım. Üzülüyoruz. Ancak işimizde bu olduğu için bunu profesyonel olarak gerçekleştirdik. Haberlerde o hayatını kaybeden kişinin canlı halini gördüm. Genç bir çocuktu. Tahminen yapmak istediği hayli şey vardı, hayalleri vardı, tahminen evlenecekti diye düşünüyor insan. Fakat profesyonel olmalıyız” diye konuştu.

‘Yapamam diye bir şey yok’

İtfaiyeciliğin hayalindeki tek meslek olduğunu tabir eden Dilara Karabulut da, bu hayaline ulaşmak ortasında asla pes etmediğini söylemiş oldu. Karabulut, “Asla bu hayali çöpe attım. Burada olduğum için fazlaca memnunum. Erkek meslektaşlarımıza bir rahatsızlığımız olur mu diye tasa duyarken tersine bizlere hayli yardımcı oldular. Bizleri kardeşleri, kızları, arkadaşları, çocukları üzere görüyorlar. Yeterli ki de buradayım” biçiminde konuştu.

Birinci olaya gittiğinde tedirginlik yaşadığını söyleyen Karabulut, “İnsanların bağırmaları, yakarışları kendimi makûs hissettim. Çatı katı yangınıydı. Dört beş kez aşağı inip çıktığımı biliyorum. Çok fazla heyecanlanmıştım. Her olayda bir şeyler öğreniyorsunuz ve bir daha sonraki hadisede kendime daha fazlaca güvenir bir biçimde gidiyorum. Her olay beşere fazlaca şeyler katıyor. Yapamam diye bir şey yok. Bayanların olmaması gereken hiç bir yer yok. Bayanların her yerde olması gerekiyor.
Bir bayan isterse emin olun yapar. Ve mesleğin erkeğin hanımı yok” tabirlerini kullandı.