Tunceli’deki yangın denetim altına alındı

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Tunceli’deki yangın denetim altına alındı
ÇİĞDEM YILMAZ İstanbul – Tunceli’nin Hozat ilçesinde bağlı Danzi ve Kurukaymak köyleri ile Koçeri mezrasında 16 Ağustos’ta başlayan orman yangını 11’inci gününde Ovacık ilçesine sıçradı. Yangına, istekli vatandaşların müdahale etmesi ise kaymakamlık müsaadesine bağlandı. Devam eden yangınla ilgili, toplumsal medyada binlerce kişi günlerdir #DersimYanıyorSesVer hashtagiyle yangınların bir an evvel söndürülmesi için davet yaptı.

Tunceli Belediye Lideri Fatih Mehmet Maçoğlu da, devam eden yangına güvenlik nedeni öne sürülerek müdahale etmelerine müsaade verilmediğini belirtti. Maçoğlu, “Birkaç gündür yangın bölgesine yakın yerlerde yaşayan vatandaşların bize attığı imajlar yangının daha da yayıldığını gösteriyor. Bu güvenlik sıkıntısı de nedir ne değildir anlatmazlar. Soramıyoruz da. Biz de ‘Güvenlik diyorsanız, sivilin girmesi yasak ve sakıncalıysa bu biçimde kamu çalışanlarını gdolayın. Orman Bölge Müdürlüğü’nün çalışanları gidebiliyorsa, belediyenin de, karayollarının da çalışanları gidebilir’. Buna da müsaade verilmiyor” dedi.

Yangınlar söndürüldü

Günlerdir süren yangına dün itibariyle havadan müdahale edilmeye başlandı. Orman Genel Müdürlüğü’nden (OGM) yangınlarla ilgili yapılan birinci açıklamada 4 farklı noktada başlayan orman yangınlarından 3’ünün denetim altına alındığı duyuruldu. Akşam saatlerinde yapılan açıklamada ise Hozat ilçesi Tanzi Deresi bölgesindeki orman yangınının da denetim altına alındığı bildirildi. OGM’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, alevlere müdahale eden kahramanların özverili çalışmaları kararı yangının denetim altına alındığı belirtilerek, soğutma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Tunceli Valiliği’nden yapılan açıklamada da “Hozat ilçemiz Tanzi Deresi üzerinde başlayan örtü yangını gruplarımızın karadan iş makinaları ve arazözler ile havadan da uçak ve helikopterle müdahalesi yardımıyla büsbütün denetim altına alınmış olup soğutma çalışmaları devam etmektedir. Tarım ve Orman Bakanı’mıza, İçişleri Bakanı’mıza, şahsen vilayetimize gelerek yangını alanda takip eden Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey’e ve takımına, alanda alın teri döken arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” denildi.

‘İzin gerekli’

Tunceli Valiliği’nden gönüllülerin yangın bölgesine alınmamasına ait yapılan açıklamada Orman İşletme Müdürlüğü, jandarma ve itfaiye takımlarının yangına müdahale için bölgede bulunduğu belirterek şunlar kaydedildi: “Bölgeye Hozat istikametinden ulaşım imkanı bulunmamaktadır. Bu sebepledir ki araçlarımız ve takımlarımız Ovacık istikametinden çalışmaktadır. Bölge, nazaranvli olmayan vatandaşlarımız için risk arz etmektedir. Vatandaşlarımızın bakılırsavli arkadaşlarımıza kolaylık göstermeleri ve Ovacık Kaymakamlığı’mızın müsaadesi olmaksızın alana girmemeleri rica olunur.”

‘Bazı fotoğraflar gerçekçi değil’

CHP heyeti, Hozat ve Ovacık ilçesindeki örtü yangınında ziyan goren bölgelerde inceleme yaptı.

CHP Genel Lider Yardımcısı Veli Ağbaba başkanlığındaki heyet, yangınla ilgili yetkililerden bilgi aldı.

Ağbaba, “Sosyal medyanın ve kamuoyunun reaksiyonu sonucunda buraya uçak ve helikopterle havadan müdahale başladı. Yangın büyük ölçüde helikopter ve uçak müdahalesi yardımıyla denetim altına alındı. Toplumsal medyada kimi fotoğraflar geziyor. Onlar da fazlaca gerçekçi değil” dedi.