Windows Komut Satırı Nasıl Kullanılır?

Adanali

Member
Windows komut satırı da öbür komut satırları/konsollar üzere aslında çok pratiktir: Çeşitli özelleştirmelere imkan tanır ve komutları tamamlamaya müsaade verir. Windows komut satırını ve komutları anlattığımız bu yazı serisinin ikincisinde sizlere komut istemini kullanırken daha fazla pratikleşebilmeniz için birtakım bilgiler vereceğiz. Birincisinde komut satırının ne olduğuna ve sistem haklarına dair birtakım değerli konulara değinmiştik.

Komut isteminde yahut öbür ismiyle terminalde çalışırken her vakit siyah beyaz bir ekrana bakmak pek sıkıcı ve iç karartıcı gelebilir. Terminal girdilerinin ve çıktılarını renklendirmek için color komutundan yararlanabilirsiniz. color komutunda ana renk olarak tabir edebileceğimiz renkler sayılarla söz edilirken, orta renkler yahut farklı tonlardaki renkleri harflerle söz ederiz. Örneğin terminal girdi ve çıktılarımızın kırmızı görünmesini istiyorsak color 4, açık kırmızı olmasını istiyorsak color c halinde bir kullanım yapabiliriz.

color komutu hakkında bilgi edinmek için /? takısını kullanabilirsiniz. Örneğin ben aşağıda evvel renkleri öğrenmek için /? takısını kullandım, sonrasındasında color 1 yazarak mavi rengi kullanmak istedim.

Yalnızca çıktıları değil, siyah art planı da renklendirmek istiyorsak, öğrendiğimiz renk numaralarının sağına bir adet 0 eklediğimiz takdirde ilgili rengi art plana uygulamış oluruz. Örneğin color 1 komutunu girdiğimizde yazılar mavi oluyorken, color 10 komutunu girmeniz halinde art plan büsbütün mavi renk oluyor. Art plan renginin üzerindeki yazıların ise farklı renkte olmasını isterseniz color art plan rengi + rengin ilişkin olduğu numara biçiminde bir kullanım yapabilirsiniz. Örneğin ben aşağıda art planımı mavi yapmak istediğim için art plan rengi (mavi renk 10) + renk numarası (sarı renk 6) mantığını kullanıp color 16 yazdım.

Komut isteminde de, Unix ve Unix-like sistemlerde olduğu üzere bir komut satırına yazı yazdırmak istersek echo komutunu kullanırız. Örneğin echo Technopat.NET yazdığımzda sonuç olarak bize “Technopat.NET” biçiminde dönecek.

Şayet çalıştığımız komut satırı penceresinin başlığını da değiştirmek istersek title komutunu kullanabiliriz.

Diyelim ki bir komutun manasını ve kullanması hakkında tam manasıyla bilgi edinmek istiyorsunuz. Bunun için komutlarla birlikte kullanabileceğiniz birkaç takı bulunuyor. /h yahut /? takılarından birisini komut ile birlikte kullandığınız takdirde ilgili komutun nasıl kullanılabileceğine dair detaylı bir çıktı elde edersiniz.

Şayet komut istemi sayesinde kullanabileceğiniz tüm komutları listeleyip özetlemek gerekirse ne olduklarını anlamak istiyorsanı istiyorsanız help yazmanız kâfi.

Not: help komutunu öbür komutların önüne yazarak kullandığınızda /h ile birebir fonksiyonu görür.

Bildiğiniz üzere komut satırından çalışmak biroldukça işte kolaylık sağlasa da, daima belge yolunu belirtmek, komutları düzgün girmek ve birebir şeyleri yazmak pek sıkıcı gelebilir. İşte tam bu noktada TAB tuşu imdadımıza yetişiyor. İsimleri ve yolların yalnızca ufak bir kısmını yazarak gerisini TAB tuşu sayesinde tamamlayabilirsiniz.

Örneğin cd muzikklasoru yazmak istiyorsunuz ama biraz üşendiğinizi ve sıkıldığınızı düşün. cd muzik yazıp TAB tuşuna bastıktan daha sonra komut satırı sizin için yolu tamamlayacak ve cd muzikklasoru formunda size yolu verecek.

Not: Şayet bulunduğunuz dizinde muzik sözü ile başlayan öteki bir klasör daha mevcutsa TAB komutu direkt tamamlamayı yapmayacak, onun yerine her bastığınızda ilgili kelimeyi içeren klasörlerle tamamlamayı yapacaktır. Bu niçinle muzikklasoru isimli klasörü bizim için otomatik tanımlasın isterseniz muzikk biçiminde o klasöre dair ayırt edici bir harf daha eklemeniz gerekiyor. Çabucak akabinde TAB tuşuna basarak tamamlamasını sağlayabilirsiniz.

Ayrıyeten şayet evvelde yazmış olduğunuz bir komut var ise ve bunu tekrar kullanmanız gerekiyorsa klavyenizin üst ok tuşunu (UP) kullanabilirsiniz.